Ήταν αναμενόμενο ότι η 4η σεζόν της ιστορικής σειράς «The Crown» (Το Στέμμα), του Netflix, την οποία παρακολουθούν πάνω από 30 εκ. θεατές, θα άναβε φωτιές. Και γιατί η σειρά του Πίτερ Μόργαν, είναι πιο κοντά μας χρονικά, αφού έχουμε φτάσει ήδη στα ΄80s και γιατί μπαίνουν στο προσκήνιο δύο πρόσωπα ιδιαίτερα φορτισμένα, για διαφορετικούς λόγους το καθένα: Η Μάργκαρετ Θάτσερ και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Αν και η σειρά (που είναι παρεμπιπτόντως μια εξαιρετική παραγωγή) αποτυπώνει σαφώς πιο θαρραλέα από άλλες του είδους της, τις καταστροφικές συνέπειες της διακυβέρνησης Θάτσερ αλλά και τη νοσηρότητα του Παλατιού, οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από φιλομοναρχικούς και φιλοθατσερικούς, αλλά και από τους πολέμιους κυρίως της Θάτσερ οι οποίοι ανήσυχουν, μήπως έστω και στο ελάχιστο φανεί στα μάτια του κόσμου πιο «εξανθρωπισμένη»

Ads

Το Παλάτι αναστατώνεται, ο υπ. Πολιτισμού της Βρετανίας παρεμβαίνει για την τιμή της μοναρχίας

Το Παλάτι που μέχρι πρότινος, παρακολουθούσε με συμπάθεια τη σειρά, αρχίζει να δυσφορεί με τον «κακοποιητικό» Κάρολο απέναντι στη νεαρή γυναίκα του όπως παρουσιάζεται στη σειρά και σύμφωνα με δημοσιεύματα, η βασιλική οικογένεια μιλάει πια ανοιχτά για πρόθεση του σεναριογράφου Πίτερ Μόργκαν, να προωθήσει μια αντιμοναρχική ατζέντα.  Μέχρι ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Όλιβερ Ντάουεν παρεμβαίνει ζητώντας από το Netflix να τοποθετηθεί προειδοποίηση στην αρχή κάθε επεισόδιου πως πρόκειται για μυθοπλασία, ώστε να μην «προκληθεί μόνιμη ζημιά στο Παλάτι και τον πρίγκιπα Κάρολο».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι αυτή η άποψη διατυπώθηκε και από τον -κάθε άλλο παρά φιλοβασιλικό- Guardian.  «Η σειρά, βρίθει από στορικές ανακρίβειες με στόχο να υποσκάψει το κύρος του θρόνου» έγραψε η δημοφιλής εφημερίδα. Κάνοντας λόγο για «fake history» ο αρθρογράφος της λονδρέζικης εφημερίδας αναφέρει πως «τα λεγόμενα και οι πράξεις ανθρώπων εν ζωή εφευρέθηκαν για να ταιριάξουν με μια πλοκή που θα μπορούσαν να την έχουν γράψει οι πιο θερμοί υποστηρικτές της Νταϊάνα.

Ads

Ο Guardian σημειώνει ότι στην πραγματικότητα,  ο λόρδος Μαουντμπάτεν δεν έγραψε γράμμα στον Κάρολο μία ημέρα πριν τη δολοφονία του από τον IRA,   ότι  τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν ταπείνωσαν την Μάργκαρετ Θάτσερ και τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο κάστρο του Μπαλμόραλ. 3. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα ΔΕΝ χλεύασε την Νταϊάνα επειδή δεν μπορούσε να υποκλιθεί και ότι ο πρίγκιπας Κάρολος δεν επικοινωνούσε καθημερινά τηλεφωνικώς με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς κατά τα πρώτα χρόνια του γάμου του με την Νταϊάνα. Σύμφωνα,  με τον Τζένκινς η σειρά υποστηρίζει ότι «η βασιλική οικογένεια ήταν κακοποιητική απέναντι στην Νταϊάνα. «Θα μας πουν στη συνέχεια ότι όντως τη σκότωσαν; Θα έχουμε έναν άλλον Ολιβερ Στόουν ο οποίος παραποίησε τις συνθήκες δολοφονίας του JFK;», διερωτάται ο  αρθρογράφος.

Βιογράφος Θάτσερ: Η Θάτσερ δεν θα ζητούσε ποτέ χάρη από τη βασίλισσα

Ο βιογράφος της Θάτσερ από την άλλη, ενώ βρίσκει πολύ πειστική την ερμηνεία της Αντερσον στον ρόλο της σιδηράς κυρίας, εντοπίζει σημαντικές ανακρίβειες.

«Να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα. Ο τότε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνησή της, Τζέφρι Χάουι δεν προσπάθησε ποτέ να εμποδίσει τον πόλεμο των Φόκλαντ. Επίσης ο γιος της Μαρκ, δεν χάθηκε στην έρημο, όταν έγινε η εισβολή στα Φόκλαντ, όπως παρουσιάζεται στη σειρά» λέει ο κος Μουρ.

Σύμφωνα με τον Μουρ, η πιο «απίστευτη» παρέκκλιση από την πραγματικότητα, εμφανίζεται κοντά στο τέλος της σεζόν, όταν η Θάτσερ ζητά από τη βασίλισσα να «παρέμβει» για να «σώσει τον λαιμό της» καθώς αρχίζει να χάνει την υποστήριξη του κόμματός της. «Η Θάτσερ, δεν θα ζητούσε ποτέ χάρη από τη βασίλισσα» σχολιάζει λιτά στον ξένο τύπο ο βιογράφος της.

Μην εξανθρωπίζετε την Θάτσερ

Υπάρχουν όμως και οι πολέμιοι της σιδηράς κυρίας, οι οποίοι αν και παραδέχονται σύμφωνα με τους NYT το ότι η σειρά απεικονίζει σαφώς την οικονομική πολιτική της Θάτσερ, η οποία οδήγησε σε ανεργία  εξαθλίωση μικρούς και μεσαίους, ελλοχεύει ο κίνδυνος, να ωραιοποιηθεί η εικόνα της και να εμφανιστεί τελικών «εξανθρωπισμένη».

«Η σειρά δίνει έμφαση στην ταπεινή καταγωγή της Θάτσερ, με τον καταστηματάρχη πάτερα, αλλά δεν φαίνεται πουθενά πως κάποτε για παράδειγμα, απολύθηκε από μια μεγάλη εταιρεία με την αιτιολόγηση ότι ήταν σκληρή και είχε μια επικίνδυνη αυτοεκτίμηση» γράφει το CNET σημειώνοντας πως η σιδηρά κυρία, δεν ήταν ένα αουτσάιντερ στην πολιτική όπως παρουσιάζεται, αλλά ο πατέρας της ήταν δήμαρχος και η ίδια φοίτησε στο πιο διάσημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι πολέμιοι της Θάτσερ, σημειώνουν επίσης πως όταν εξελέγη για πρώτη φορά το ’59, επανέφερε το ξύλο στα σχολεία, ότι η ίδια είναι πολύ μακριά από φεμινιστικές ιδέες καθώς άσκησε πολιτική με πατριαρχικούς όρους ακολουθώντας μια σεξιστική ιεραρχία και ενάντια στα συμφέροντα των γυναικών και όλων των καταπιεσμένων.

Στη σειρά, είναι αλήθεια ότι αποτυπώνονται με κάποιο τρόπο τα παραπάνω όπως και η άρνηση της στις κυρώσεις κατά του απαρχάιντ. Το επεισόδιο 5 μάλιστα της τέταρτης σεζόν, είναι ολόκληρο αφιερωμένο, στον ταραγμένο άνεργο άντρα, που εισέβαλε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το 1982, για να ενημερώσει την βασίλισσα Ελισάβετ, σχετικά με τις  επιπτώσεις της πολιτκής Θάτσερ στους καθημερινούς ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, οι καλογυρισμένες ιστορικές σειρές όπως το Στέμμα, La revolution, the Peaky Blinders κ.α. γίνονται αιτία να ανοίξουν ξανά κοινωνικές πληγές που κρύβονται επιμελώς για χρόνια, κι αυτό κάθε άλλο παρά τις εξουσίες εξυπηρετεί.