Το σκοτεινό, όσο και επικίνδυνο, όπως ανέφερε, θεσμικό πλαίσιο παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών κατήγγειλε στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας, με τον τρόπο αυτό, και τις ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Εισαγωγικώς, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε: «Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τις σοβαρές ευθύνες σας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης.

Βαθιά γελασμένος είστε κι εσείς κύριε πρωθυπουργέ, αν νομίζετε ότι με διάφορες υποκριτικές συγνώμες και τις παραιτήσεις στενών συνεργατών σας κι όλα αυτά τα έωλα επιχειρήματα περί ‘υπηρεσιακής αστοχίας’ που επιστρατεύετε, θα απαλλαγείτε και από τις δικές σας προσωπικές σας ευθύνες. Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός ο οποίος μάλιστα έχει στην ευθύνη του και την ΕΥΠ και στον οποίο λογοδοτούν τα στελέχη της ΕΥΠ, μπορεί με τόση ευκολία να λέει ‘δεν ήξερα, δεν είδα, δεν άκουσα’».

Στη συνέχεια, όμως, της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε το «σκοτεινό και επικίνδυνο», όπως είπε, θεσμικό πλαίσιο το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης, παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών, και δεν αποτελεί επιμέρους …’υπηρεσιακή αστοχία’! Το αντίθετο. Αυτό το πλαίσιο στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ακόμη κι αυτών των στοιχειωδών δικαιωμάτων της δικής σας κουτσουρεμένης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τα οποία φυσικά, όταν δεν σας βολεύει, τα κάνετε κουρελόχαρτο».

Ads

Και συνεχίζοντας με το «κατηγορώ» του Κομμουνιστικού Κόμματος, «όταν μιλάμε για θεσμικό πλαίσιο, μιλάμε για ένα πολυπλόκαμο πλέγμα από νόμους, κατευθύνσεις, οδηγίες της ΕΕ, με το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών – μελών της. Πρόκειται για νόμους, κατευθύνσεις και πρακτικές που υπηρετούν και θωρακίζουν πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα μόνο του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του».

Και, εν τέλει, «αυτό το πλαίσιο που έχετε ψηφίσει, δίνει το ‘πράσινο φως’ για την παρακολούθηση των πάντων! ‘Αλλοτε στο όνομα της ‘εθνικής ασφάλειας’. ‘Αλλοτε στο όνομα του ‘δημόσιου συμφέροντος’! ‘Αλλοτε στο όνομα της καταπολέμησης της ‘τρομοκρατίας’ και του ‘εξτρεμισμού’! Έννοιες που γίνονται ‘λάστιχο’ και μπορούν να χωρέσουν τα πάντα, τους πάντες, θωρακίζοντας αυτή την εξουσία του κεφαλαίου από αντιπάλους του στην αρένα του διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και με στόχο πάντα τον ‘εχθρό λαό’».

Επίσης, αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει «επανειλημμένα καταγγείλει το ΚΚΕ. Όχι μόνο τώρα που ήρθε στην επιφάνεια αυτή η σοβαρή υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αλλά διαχρονικά. Όταν όλες οι κυβερνήσεις, όλοι σας δηλαδή εδώ μέσα, βήμα το βήμα συμβάλλατε στη διαμόρφωσή του», δήλωσε εμφατικά ο Δ. Κουτσούμπας από του βήματος της Βουλής.

Κι όμως, ένα μήνα τώρα, από τη μέρα που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά του, όχι μόνο δεν έχει ακουστεί το παραμικρό γι’ αυτό το σάπιο, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά μπορώ να πω, πως όλοι σας καταβάλετε κάθε φιλότιμη προσπάθεια για να το αφήσετε στο απυρόβλητο. Θέλετε να το βγάλετε έξω από κάθε συζήτηση! Να το αποκρύψετε από τον ελληνικό λαό!», κατήγγειλε και από την κριτική του δεν εξαίρεσε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού με την ΝΔ «άρπαξαν την ευκαιρία για να στήσουν ξανά το σκηνικό μιας κάλπικης αντιπαράθεσης».

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «ένα μήνα τώρα, δεν ακούσαμε τίποτα για τον νόμο που υπάρχει από το 1994 (νόμος 2225). Δηλαδή, έναν νόμο που υπάρχει εδώ και 28 χρόνια (!) και σύμφωνα με τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται ‘νόμιμες’. Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα, εμπλουτίζεται συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις με βάση και το ανάλογο βέβαια αντιδραστικό ευρωπαϊκό νομοθετικό ‘οπλοστάσιο’!».

Ακόμη, «δεν ακούσαμε τίποτα που να καυτηριάζει το γεγονός, ότι η άρση απορρήτου ‘για λόγους εθνικής ασφάλειας’ μπορεί να γίνει χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική αιτιολόγηση. Με μια απλή εισαγγελική διάταξη που αποστέλλεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η οποία δεν χρειάζεται καν να αναφέρει το όνομα του στόχου, παρά μόνο τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης!

Δεν ακούσαμε, παρά ελάχιστα, για την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Μάρτιο του 2021 και με την οποία κατήργησε την υποχρέωση ενημέρωσης του ‘στόχου’, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παρακολούθησης, εφόσον η άρση απορρήτου έχει γίνει με την επίκληση λόγων ‘εθνικής ασφάλειας’!», ανέφερε επίσης χαρακτηρίζοντας εξ άλλου «τραγική ειρωνεία» το γεγονός ότι «αυτήν την τροπολογία την υπερψήφισε τότε και το ΠΑΣΟΚ και τώρα τη λούζεται ο πρόεδρός του!».

Επεκτείνοντας δε, την κριτική του, ο γ.γ. του ΚΚΕ επεσήμανε πως «δεν ακούσαμε τίποτα επίσης για τις περισσότερες από 100.000 άδειες που έχει δώσει η Εισαγγελία για υποκλοπές τα τελευταία 10 χρόνια, επικαλούμενη αυτούς τους λόγους ‘εθνικής ασφάλειας’! 100.000 υποκλοπές! Και ο καθένας βέβαια εδώ μέσα αντιλαμβάνεται πως ο αριθμός αυτός (που ξεπερνά το εκατομμύριο) αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερους ‘στόχους’, αφού στο στόχαστρο μπαίνουν και όλοι όσοι αποτελούν επαφές του υπό παρακολούθηση στόχου και συνομιλεί μαζί τους, συνεπώς καταγράφονται όλοι και όλες.

Δεν ακούσαμε τίποτα για τον νόμο που όλοι μαζί, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25, ψηφίσατε πριν δυο χρόνια, τον Αύγουστο του 2019 για τα προσωπικά δεδομένα, ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία την αστυνομική Οδηγία της ΕΕ, με την οποία καθιερώνεται το ‘νόμιμο’, γενικευμένο και συστηματικό ‘φακέλωμα’».

Όπως επίσης, «δεν ακούσαμε τίποτα για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους νόμους στα κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίοι επιτρέπουν σε ιδιωτικές εταιρείες με υπερσύγχρονο λογισμικό παρακολούθησης, να συνεργάζονται με το κράτος. Και είτε να το πωλούν, είτε να το διαθέτουν επί πληρωμή στις υπηρεσίες τους. Έτσι έχει ανοίξει ο δρόμος για τη γενικευμένη εφαρμογή λογισμικών τύπου ‘Predator’ που κυκλοφορούν στην αγορά και αξιοποιούνται για το ξεκαθάρισμα πολιτικών, επιχειρηματικών, ακόμα και γεωπολιτικών ‘λογαριασμών’!», συμπέρανε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Αλήθεια τώρα για πρώτη φορά πληροφορηθήκατε την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου λογισμικού, του Predator και κάνετε σαν να πέσατε από τα σύννεφα; […] Για τα υπόλοιπα τέτοιου τύπου λογισμικά, όπως το ‘Pegasus’ και ‘Hrisaoras’ επίσης δεν έχετε ακούσει τίποτα;», διερωτήθηκε εξ άλλου.

Στη συνέχεια της αγόρευσής του, ο Δ. Κουτσούμπας στηλίτευσε και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, για την οποία όμως τηρείται σιγή ασυρμάτου. «Προφανώς το να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος, ένας βουλευτής, ένα πολιτικό κόμμα συνολικά, είναι πράξη παράνομη. Δεν χωράει δεύτερη κουβέντα σε αυτό εδώ μέσα», επανέλαβε εξ άλλου.

Και, υπογραμμίζοντας ξανά τις ευθύνες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, «όλοι μαζί ψήφισαν τον κοινοτικό Κανονισμό του 2016 και τον νόμο 4624 το 2019, για τη νομιμοποίηση της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Όλοι μαζί ψήφισαν την Αστυνομική Οδηγία 2016/680 της ΕΕ που περιορίζει το δικαίωμα ενημέρωσης του πολίτη που παρακολουθείται».

Σε επόμενο σημείο της ομιλίας του, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Εσείς ως κυβέρνηση, όχι μόνο το ανεχτήκατε αλλά και το εμπλουτίσατε, όταν με τον νέο Ποινικό Κώδικα υποβαθμίσατε από κακούργημα σε πλημμέλημα την υποκλοπή των επικοινωνιών και τη χρήση των προϊόντων της! Χώρια που ψηφίσατε νόμο που σε άρθρο ορίζει πως η άρση του απορρήτου θα γίνεται αποκλειστικά από τον Εισαγγελέα της ΕΥΠ! Συγχαρητήρια! Με απόφαση της δικής σας κυβέρνησης δεν έχει τεθεί η Ελλάδα ως ‘χώρα συντονιστής’ της Ακαδημίας Κατασκόπων της EE, στο πλαίσιο αυτού του επιθετικού μηχανισμού, σχηματισμού της ΡESCO;».

Και προς το ΠΑΣΟΚ, «κι εσείς δεν έχετε καμιά ευθύνη, όταν -εκτός όλων των άλλων- πριν μερικούς μήνες ψηφίζατε μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2021/821 που νομιμοποιεί την παραγωγή, εμπορία, διακίνηση κατασκοπευτικού λογισμικού, δηλαδή λογισμικά τύπου Pegasus, Predator κ.λ.π.;».

Εν κατακλείδι, «ναι, με περηφάνια μπορούμε να πούμε, πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει καταψηφίσει κάθε νόμο, κάθε οδηγία και κανονισμό της ΕΕ που περιορίζει λαϊκές ελευθερίες, που ενισχύει το οπλοστάσιο της καταστολής του κράτους σας».

Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ

Επιπλέον, ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε και για τις συνακροάσεις – υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: «Νοέμβρης 2016, Απρίλης 2017, Γενάρης 2019, Ιούνης 2020, Απρίλης 2022 επαναλαμβανόμενα κρούσματα υποκλοπών.

Έξι χρόνια τώρα, δυο κυβερνήσεις, η μια του ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη της ΝΔ. Απάντηση καμία», κατήγγειλε υποστηρίζοντας πως η έρευνα ήταν για «τα μάτια του κόσμου», τα πορίσματα της ΑΔΑΕ έβριθαν από κενά και αντιφάσεις και «με εντυπωσιακή ευκολία ορισμένοι αρμόδιοι κατέληγαν ότι ‘είναι αδύνατος ο εντοπισμός των υπαιτίων’!».

Και στη συνέχεια, «μετά την καταγγελία του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 2016, άγνωστο πρόσωπο επικοινώνησε με την ΑΔΑΕ και είπε ότι είναι ‘ο φυσικός αυτουργός’ των παρεμβάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ! Τι ακριβώς έκανε η ΑΔΑΕ; Ερεύνησε η ίδια αυτό το σοβαρό στοιχείο; Πώς το αξιοποίησε; Η Κρατική Ασφάλεια, που με εντολή εισαγγελέα διερεύνησε την υπόθεση, τι έρευνα έκανε γι’ αυτό το στοιχείο και μέχρι ποιο σημείο έφτασε;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Για την εξεταστική

Αναφορικώς με το περιεχόμενο της εξεταστικής επιτροπής, ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «αυτονόητο και αναγκαίο» να προστεθεί συγκεκριμένα ως αντικείμενό της και η υπόθεση του συνόλου παρακολουθήσεων – υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, από την πρώτη σχετική καταγγελία μέχρι σήμερα.

Όσο για την πρόταση της ΝΔ να επεκταθεί σε βάθος 10ετίας ο χρόνος διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, «μάλιστα και χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία», όπως είπε, είναι, πρόσθεσε, «λίγο πολύ αυτό που λέει ο λαός μας: ‘Στρίβειν δια του αρραβώνος’. Μπας και καταφέρει να βγει από την πολύ δύσκολη θέση του υπόλογου… Αλλά δεν θα τα καταφέρει».

Επιπλέον, «και στην εξεταστική επιτροπή και σε άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποκαλυφθούν -όσο φυσικά αυτό είναι δυνατό, γιατί εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες- οι πτυχές αυτών των υποθέσεων».