Ο όρος  «επιπέδωση της καμπύλης» έγινε ευρέως γνωστός από τα ΜΜΕ, το Πάσχα που πέρασε, με αφορμή την πανδημία του covid-19. Χρησιμοποιήθηκε ως ένας «ελπιδοφόρος» όρος σε σχέση με την τρέχουσα πανδημία και ως «προάγγελος» σταθεροποίησης του φαινόμενου. 

Ads

Δεν σκοπεύω με την παρούσα σημείωση να αναφερθώ και να κουράσω τον αναγνώστη με τεχνικές λεπτομέρειες της στατιστικής ανάλυσης των μετρήσιμων μεγεθών-μεταβλητών της πανδημίας, απλώς θέλω να υπογραμμίσω το «ΜΗ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ» μήνυμα που δίνει την τελευταία εβδομάδα η «επιπέδωση της καμπύλης» του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών από covid-19.

Παρατηρείται ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι σταθερός και γύρω στο 600 ενώ αντίθετα οι  «θάνατοι» βαίνουν αυξανόμενοι καθημερινά.(*)

Δεδομένου της συνεχούς αύξησης των θανάτων και του επιταχυνόμενου ρυθμού του φαινομένου, ουδόλως «ελπιδοφόρος» είναι η «επιπέδωση της καμπύλης» ΜΕΘ, τουναντίον ορίζει ότι όσον αφορά τις ΜΕΘ, «πιάσαμε plafond» (ταβάνι!).  Δηλαδή όταν το φαινόμενο της πανδημίας είναι σε έξαρση και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας  ΜΕΘ είναι σε κατάσταση πληρότητας τότε δυστυχώς το  φυσικό επακόλουθο είναι η αύξηση των θανάτων.  Δεν είμαστε όμως οι μόνοι… στην ιδιά κατάσταση είχε περιέλθει  και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Μάιο.  Στο  WOLDOMETER φάνηκε ότι  για των αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο η «επιπέδωση» της καμπύλης έγινε στις 1500 περίπου κλίνες (πληρότητα ΜΕΘ) ενώ ο αριθμός των θανάτων συνεχιζόταν με αυξητική ταχύτητα και επιτάχυνση.

Ads

Όλα τα παραπάνω είναι παρατηρήσεις και συμπεράσματα και εδράζονται στην ανάλυση των δεδομένων που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ και τα οποία επεξεργάζονται με γνωστές μεθόδους ανάλυσης της Θεωρίας των Ανελίξεων (χρονολογικών σειρών).

Τελειώνοντας, απευθύνω θερμή παράκληση προς τους υπευθύνους  του ΕΟΔΥ για την κοινοποίηση του αριθμού των  νοσηλευόμενων ασθενών  καθημερινά, που δινόταν έως τα μέσα Απρίλιου και έκτοτε έπαψε να δίνεται για λόγους που προσωπικά δεν κατανοώ.  Σημειώνω δε ότι ο αριθμός των τεστ, των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων ασθενών, των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων σε καθημερινή βάση είναι τα ελάχιστα δεδομένα που πρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας για την παρακολούθηση και ανάλυση της εξέλιξης της πανδημίας.

(*)Aς μου επιτραπεί μια πιο τεχνική ορολογία την οποία θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ. Η μαθηματική συνάρτηση της μεταβλητής «θάνατοι» έχει 1η και 2η παράγωγο θετική, τουτέστιν ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει  υψηλή ταχύτητα και υψηλή επιτάχυνση. Το αυτό φαινόμενο παρουσιάζεται και στον αριθμό των νοσηλευόμενων.  ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ η συνάρτηση του αριθμού των  διασωληνωμένων ασθενών (δηλαδή της μετρήσιμης μεταβλητής «ΜΕΘ») εμφανίζει «αρνητική επιτάχυνση» (επιβράδυνση) και λογικά «μειωμένη ταχύτητα» από 15/11/20.