Οι συνέπειες της προσέγγισης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αρχίσει να καταγράφονται με τρόπο αντικειμενικό.

Ads

Η Ελλάδα το τελευταίο αυτό δεκαήμερο του Νοεμβρίου παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ όλο και περισσότεροι επιστήμονες συσχετίζουν την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας με τον αριθμό των θανάτων.

«Η θνητότητα μέσα στις ΜΕΘ είναι 50%. Αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θέλοντας να κρύψει την ευθύνη πίσω μια πικρή πραγματικότητα. «Τοποθετήσεις σαν κι αυτές του κου. Γεραπετρίτη έχουν πίσω τους το αφήγημα. Το αφήγημα αυτό λέει ότι όσες ΜΕΘ και να φτιάξουμε, κάποιοι θα πεθάνουν, οπότε είναι άχρηστη επένδυση», λέει στο Tvxs.gr ο παθολόγος, εντατικολόγος και πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στο «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος.

«Σκέφτονται ότι είναι μια άχρηστη επένδυση κι αντ’ αυτού προτιμούν να δίνουν τα χρήματα σε αεροπορικές εταιρίες, σε αγορά όπλων, στον μηχανοκίνητο στρατό της Αστυνομίας», συνεχίζει ο γιατρός. «Και στον καρκίνο γνωρίζουμε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης είναι το 30- με 40%. Τί πάει να πει αυτό; Ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον κάθε ένα ασθενή στο όνομα της γενικής στατιστικής; Ο κάθε ασθενής έχει ειδικά χαρακτηριστικά», συμπληρώνει.

Ads

«Με βάση αυτή τη διαπίστωση δεν κάνουν αυτό που είναι αναγκαίο με βάση τα διεθνή standards, αυτό δηλαδή που εμείς ζητούσαμε και προ κορονοϊού και φυσικά λέμε και τώρα: Στην Ελλάδα έπρεπε να υπάρχουν 2.500 κλίνες ΜΕΘ», τονίζει ο κ. Ρίζος.

Μέχρι αυτόν τον στόχο, από τον οποίο μετά από οκτώ μήνες πανδημίες η χώρα «πέτυχε» να βρίσκεται κάπου στα μισά, υπάρχουν σύμφωνα με τον εντατικολόγο και ενδιάμεσα στάδια που σίγουρα θα μπορούσαν να δώσουν κάποια θετικά αποτελέσματα: «Υπάρχει υλικοτεχνικός εξοπλισμός για υπάρχει για επιπλέον 300-500 κλίνες. Αν λειτουργούσαν αυτές σε συνδυασμό με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα ώστε όλο το σύστημα να λειτουργήσει προς όφελος του σχεδιασμού του Δημοσίου, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Όμως δεν κάνουν ούτε αυτό γιατί δεν προσλαμβάνουν προσωπικό. Με άλλα λόγια, με περισσότερο προσωπικό και καλύτερη οργάνωση θα είχαν σωθεί άνθρωποι».

«Όταν το σύστημα πιεστεί, θα έχεις αυξημένη θνητότητα»

Με πιο ήπια γλώσσα αλλά στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ρίζο κινήθηκε ο εντατικολόγος, επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Δημήτρης Γεωργόπουλος, σε συνέντευξή του που προβλήθηκε στην εκπομπή Special Report του ΑΝΤ1.

«Το πρόβλημα με την Covid είναι ότι νοσεί ο πληθυσμός μαζικά και μαζικά έρχονται ασθενείς στη Μονάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εσύ να αυξάνεις τα κρεβάτια αλλά να μην έχεις το εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό να αντιμετωπίσεις αυτούς τους ασθενείς. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα γιατροί οι οποίοι δεν έχουν τις γνώσεις να βλέπουν τον αναπνευστήρα και τον ασθενή. Και αυτό θα σου κάνει μεγάλη θνητότητα. Το έπαθε η Νέα Υόρκη, το έπαθαν οι Ιταλοί ενώ μονάδες οι οποίες δεν πιέστηκαν για άλλους λόγους είχαν μια θνητότητα γύρω στο 30%. Επομένως το σύστημα όταν πιεστεί, θα έχεις και αυξημένη θνητότητα. Αυτό είναι σίγουρο», ήταν η σχετική τοποθέτηση του κου. Γεωργόπουλου.