Σε συλλήψεις για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας (285ΠΚ) μετατράπηκαν οι 11 από τις 15 προσαγωγές φεμινιστριών/φεμινιστών στο Σύνταγμα, στις οποίες προχώρησε η Αστυνομία εχθές, διαλύοντας παράλληλα τη συμβολική διαμαρτυρία φεμινιστικών συλλογικοτήτων για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, παρά την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από τους συγκεντρωμένους. 

Ads

Πιο αναλυτικά, η αστυνομία, αφού εμπόδισε τη συμβολική κινητοποίηση, οδήγησε 15 άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, μεταξύ των οποίων η Μαρία Μπόλαρη, μέλος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, πρώην βουλεύτρια, η Σίσσυ Βωβού από την ηλεκτρονική φεμινιστική εφημερίδα «Το Μωβ», η Κατερίνα Στεργίδου από την Πρωτοβουλία 8 Μάρτη, καθώς και μέλη αριστερών οργανώσεων που μοίραζαν φυλλάδια της Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Όλοι οι συλληφθέντες/ συλληφθείσες έλαβαν προθεσμία για να εμφανιστούν στον εισαγγελέα και αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση των περιορισμών μετακίνησης που ισχύουν στην καραντίνα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, άνδρες της αστυνομίας, αφού αρχικά «απείλησαν» τις προσαχθείσες  και τους προσαχθέντες με πρόστιμα και συλλήψεις, ζήτησαν από τον ελάχιστο συγκεντρωμένο κόσμο που βρέθηκε εχθές, έξω από το ΑΤ Συντάγματος, κυρίως δημοσιογράφους και δικηγόρους, να φύγουν αλλιώς θα συλληφθούν, ενώ κατέφτασε και διμοιρία των ΜΑΤ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος για τις βεβαιώσεις μετακίνησης έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα, και όχι επιτόπου.

Ads

Μάλιστα, έξω από το ΑΤ Συντάγματος, βρέθηκε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γεώργιος Λογιάδης, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, δήλωσε τη συμπαράσταση της προς τις/τους συλληφθείσες/συλληφθέντες.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παίρνοντας το λόγο εχθές βράδυ στην Ολομέλεια της βουλής, χαρακτήρισε υποκριτικές τις αναφορές από την κυβέρνηση για τη βία κατά των γυναικών.

image

image

image