O ΟΗΕ απευθύνει δραματική έκκληση για περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία, καθώς κινδυνεύουν με λιμό. Την κατάσταση της ακραίας φτώχειας στο πολύπαθο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής έχει επιδεινώσει, μετά και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την αδυναμία εξαγωγών σιτηρών, η πολυετής ξηρασία.

Ads

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), υπηρεσία του ΟΗΕ, έπειτα από τέσσερα χρόνια χωρίς βροχές, το 2022 η περιοχή είναι αντιμέτωπη με «καταστροφή», καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν με λιμό, από 13 εκατομμύρια που υπολογίζονταν στην αρχή της χρονιάς, θα φτάσουν τα 22 εκατομμύρια.

Η ξηρασία που πλήττει τις χώρες αυτές είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων ενώ ανάγκασε περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς έχασαν τα κοπάδια τους και τις καλλιέργειές τους, αναζητώντας τροφή και νερό.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Ντέιβιντ Μπίσλι, τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για να προστατέψει τις πιο αδύναμες κοινότητες από την απειλή του εκτεταμένου λιμού στο Κέρας της Αφρικής. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα λήξει αυτή η κρίση εξαιτίας της ξηρασίας και πρέπει να εξασφαλίσουμε τους πόρους για να σώσουμε ζωές και να προστατέψουμε τους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση πείνας».

Ads

Ήδη από τις αρχές του 2022 το WFP προειδοποιούσε για το πρόβλημα στην πολύπαθη αυτή περιοχή της Αφρικής, καλώντας τους δωρητές να ενεργήσουν για να προστατευθούν οι άνθρωποι από τον λιμό. Ωστόσο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αδυναμία αποστολής σιτηρών, αλλά και την ενεργειακή κρίση, η κατάσταση επιδεινώθηκε, σε κάποιο βαθμό και εξαιτίας του γεγονότος ότι η εκεί ανθρωπιστική καταστροφή και τα προσφυγικά κύματα απομάκρυναν τα βλέμματα από την Αφρική.