Περιθώριο για αλλαγές σε επιμέρους διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που βρίσκεται προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, άφησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε άμα τη εμφανίσει του το σχέδιο νόμου στην εκπαιδευτική κοινότητα. Όπως διπλωματικά είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, «αρχίζει μια δημιουργική συζήτηση στη Βουλή, όπου θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των κομμάτων και των φορέων που θα κληθούν».
Παρόλα αυτά, ανυποχώρητη και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα προχωρά σε κινητοποιήσεις: Η ΟΛΜΕ συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να διευρύνει σε 48ωρη την 24ωρη απεργία που είχε ήδη αποφασίσει για τις 4 Μαΐου, συμμετέχοντας και στην απεργία της 5ης Μαΐου, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Επίσης, εισηγείται στις τοπικές ΕΛΜΕ δυο νέες 24ωρες απεργίες σε συντονισμό με τις άλλες ομοσπονδίες όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Βαριές βολές από τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα
Για εξαπάτηση, μετατροπή των εκπαιδευτικών σε υπαλλήλους επιχείρησης χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα και ένα νομοσχέδιο προϊόν παραδιαβούλευσης κατηγόρησαν χθες την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου τα μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), μετά την ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου που ανατρέπει το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα.
Σε συνέντευξη Τύπου, η ΟΙΕΛΕ επέρριψε ευθέως τις ευθύνες στην υπουργό Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι σκηνοθέτησε έναν υπονομευμένο διάλογο για να αγνοήσει τα σημεία συναίνεσης, στα οποία είχαν συμφωνήσει οι τρεις πλευρές (ιδιοκτήτες, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, υπουργείο) και τελικά να ικανοποιήσει αποκλειστικά τις διεκδικήσεις των ιδιοκτητών. Η υπουργός Παιδείας «εγκαινίασε τις ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχ. Κουρούτος και πορεύεται προς το Νέο Σχολείο με μοναδικούς συνοδοιπόρους της τους ιδιοκτήτες και απέναντί της, δεν βρίσκεται «πρώτα ο μαθητής» αλλά «πρώτα το κέρδος».
Η ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι μετά την εξέλιξη αυτή, η «Πολιτεία παραιτείται ουσιαστικά από τη συνταγματική της υποχρέωση να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία εκχωρείται στα συμφέροντα της αγοράς, μετατρέποντας τα εκπαιδευτήρια σε πρατήρια».
Και οι επιστημονικοί φορείς κατά του υπουργείου
Μέτωπο τόσο κατά του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα συγκρότησαν χθες 10 επιστημονικοί φορείς της χώρας. Οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων υποστηρίζουν ότι «η απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων χωρίς κανένα αντίκρισμα στην παραγωγή, το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων χωρίς σύνδεση με το ουσιαστικό περιεχόμενο σπουδών, η ενσωμάτωση -ως έγινε- στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2005/36/ΕΚ και η λειτουργία των κολεγίων -με τη συνεπαγόμενη εμπορευματοποίηση της Παιδείας-αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αποσπασματικών ενεργειών».
Στους δρόμους στις 4 και 5 Μαΐου
Στις 4 και στις 5 Μαΐου θα βρεθούν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου δάσκαλοι, καθηγητές, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί. Και οι Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και ΟΙΕΛΕ έχουν κηρύξει απεργίες για τις 4 και 5 Μαΐου.
Μια 24ωρη για τις 4 Μαΐου αποφάσισε χθες η ΟΛΜΕ, ενώ ανακοίνωσε και δεύτερη 24ωρη απεργία, χωρίς όμως συγκεκριμένη ημερομηνία. Η ΔΟΕ προγραμματίζει το απόγευμα συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και νέα 48ωρη απεργία τις ημέρες που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Οι Ομοσπονδίες των δημόσιων εκπαιδευτικών κάλεσαν το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αρχίσει συλλογικές διαπραγματεύσεις κάνοντας λόγο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για «Οδύσσεια» των αδιόριστων και αβεβαιότητα των μόνιμων εκπαιδευτικών έκανε λόγο η ΟΛΜΕ, ενώ η αντίστοιχη Ομοσπονδία των ιδιωτικών (ΟΙΕΛΕ) κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι προκαλεί «ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα και παραδίδει το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης στην εκμετάλλευση των επιχειρηματικών συμφερόντων». Οι πανεπιστημιακοί, από την πλευρά τους, ζητούν έναρξη διαλόγου για νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και να μη θιγούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Παράλληλα, χθες, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο ελληνικό προξενείο και την πρεσβεία στο Λονδίνο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σοβαρές περικοπές στους μισθούς τους, ενώ εκφράζουν φόβους για κλείσιμο σχολείων και συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού στο μέλλον. Σήμερα, στις 18:00 η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >