Επτά χώρες αναφέρουν πλέον μεταλλάξεις Sars-CoV-2 που σχετίζονται με τα μινκ στους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα επιστημονική ανάλυση. Οι μεταλλάξεις αναγνωρίζονται ως παραλλαγές Covid-19 λόγω μινκ, καθώς έχουν επανειλημμένα βρεθεί σε αυτά τα ζώα και τώρα και στον άνθρωπο.

Ads

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της ανακάλυψης μιας παραλλαγής Covid-19 λόγω μινκ στους ανθρώπους οδήγησε τη Δανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό γούνας βιζόν στον κόσμο, να ξεκινήσει μια εθνική σφαγή νωρίτερα αυτόν το μήνα. Η σφαγή με τη σειρά της οδήγησε σε έρευνα από τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Δανίας, το Statens Serum Institut (SSI), το οποίο έδειξε ότι μια παραλλαγή που ονομάζεται C5 ήταν πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει τα αντισώματα και αποτελεί πιθανή απειλή για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σημειώνεται, πως και στην Ελλάδα βρέθηκα μινκ θετικά στον ιό, ενώ 2.500 προβλέπεται να φτάσουν τα ζώα τα οποία θανατώνονται σε εκτροφείο της Κοζάνης, καθώς οι υγειονομικές αρχές αποπειρώνται να εξουδετερώσουν τη μόλυνση των συγκεκριμένων ζώων. Τα κρούσματα ήταν 9 και εντοπίστηκαν σε ένα συγκεκριμένο εκτροφείο. Όμως, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης της φάρμας. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν 250 rapid test από τα οποία τα 18 βρέθηκαν θετικά.

Η Δανία, η Ολλανδία, η Νότια Αφρική, η Ελβετία, οι Νήσοι Φερόες, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει όλες περιπτώσεις μεταλλάξεων που σχετίζονται με τα μινκ.

Ads

Παρά τις αντιδράσεις, η σφαγή συνεχίζεται και οι αγρότες έχουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να εξαλείψουν όλα τα μινκ στη χώρα. Ωστόσο, η διαμάχη για τη σφαγή ανάγκασε τον Δανό υπουργό γεωργίας, Mogens Jensen, να παραιτηθεί. Την ίδια στιγμή και ο διευθυντής της SSI Kåre Mølbak είπε ότι θα παραιτηθεί. Ήταν τα ευρήματα της έρευνας του SSI σχετικά με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που οδήγησαν στη σφαγή. Ο Mølbak ωστόσο, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αποσύρεται επειδή είναι 65 ετών και αρνήθηκε ότι σχετίζεται με τα μινκ.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν εκτεταμένες αναφορές παραλλαγών του ιού λόγω μινκ σε ανθρώπους εκτός της Δανίας. Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που δήλωσαν ότι υπήρχαν σημάδια παραλλαγών σε όλο τον κόσμο.

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν αυτές οι παραλλαγές λόγω μινκ σε επτά χώρες, αλλά είχαμε μόνο περίπου 20 γονιδιώματα από το καθένα, που είναι πολύ λίγα. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, οι Δανοί ανέβαλαν 6.000 ακολουθίες γονιδιώματος και με εκείνους καταφέραμε να εντοπίσουμε 300 ή περισσότερες από την παραλλαγή βιζόν Y453F σε ιούς που έχουν μολύνει ανθρώπους στη Δανία», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London (UCL) Francois Balloux.

Όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες των ευρημάτων, ο Balloux είπε ότι αποτελεί ένδειξη της ανάγκης να εξοντωθούν τα εκτρεφόμενα μινκ. «Ένας ακόμα ξενιστής σημαίνει περισσότερες λοιμώξεις στον άνθρωπο. Το κύριο σημείο εδώ, νομίζω, είναι ότι αν και η μετάλλαξη μπορεί να μην είναι τρομακτική, υπάρχει ακόμα λόγος για να απαλλαγούμε από τα μινκ».

Η επικράτηση των μεταλλάξεων που σχετίζονται με το βιζόν είναι γνωστή στη βάση δεδομένων Gisaid. «Η Δανία έχει 329 αλληλουχίες παραλλαγής F, οι οποίες αντιστοιχούν σε πολλά άτομα», δήλωσε ο καθηγητής Seshadri Vasan, ο οποίος ηγείται της ομάδας επικίνδυνων παθογόνων στον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO) και ανέλυσε βάση δεδομένων για τις παραλλαγές λόγω μινκ. «Η Ολλανδία έχει έξι. Η Νότια Αφρική και η Ελβετία έχουν δύο η καθεμία, ενώ οι Νήσοι Φερόες, η Ρωσία και η Γιούτα [ΗΠΑ] από ένα».

Ο Vasan πρόσθεσε ότι, δεδομένου ότι μερικές από τις παραλλαγές F ήταν από δείγματα που συλλέχθηκαν στη Δανία τον Ιούνιο, μπορεί να είναι ότι «η κίνηση ανθρώπων, ζώων ή αγαθών που θα μπορούσε να διαδώσει την παραλλαγή F σε άλλες χώρες”»

Αλλά, επειδή η βάση δεδομένων Gisaid δεν έχει αρκετές πληροφορίες για τους ασθενείς και κανένα ιστορικό ταξιδιού – και καθώς ορισμένα από τα δείγματα δεν έχουν ημερομηνίες συλλογής – είπε ότι είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πώς και πότε συνέβη η εξάπλωση.

Οι ιοί είναι γνωστό ότι μεταλλάσσονται, αλλά μόνο οι παραλλαγές δεν αποτελούν απαραίτητα πρόβλημα. Το πιο σημαντικό, είπε η καθηγητής Joanne Santini, μικροβιολόγος στο UCL, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αυτή η μετάλλαξη συνέβη πρώτα στο βιζόν ή στον άνθρωπο.

Οι συνεχείς μεταλλάξεις θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ανησυχία. Σύμφωνα με τον Guardian «πολλαπλές πρόσθετες παραλλαγές της πρωτεΐνης spike θα μπορούσαν πράγματι να έχουν επιπτώσεις για το πόσο μολυσματικός είναι ο ιός για τον άνθρωπο και επίσης για τα ζώα», ενδεχομένως θέτοντας «νέες απειλές για την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα των υποψήφιων εμβολίων μας».

Σημειώνεται ότι η Δανία είναι η μόνη χώρα που έχει ξεκινήσει τη σφαγή των μινκ. Χώρες όπως  η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα, σκοτώνουν τα μινκ λόγω του Covid-19. Την Τρίτη, το Reuters ανέφερε ότι οι υποχρεωτικά τεστ στα μινκ είχαν ξεκινήσει στην Πολωνία, παρά τους φόβους της βιομηχανίας ότι τα τεστ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σφαγή σε εθνικό επίπεδο.