Τη δέσμευση ότι θα αναλάβει «ταχεία δράση» για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Ευρώπη, μέσω του εκπρόσωπου της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ. Ο κ. Αλταφάζ ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για τη χορήγηση έκτακτων δανείων στη χώρα αφότου κριθεί από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι έγκυρο.

Ads

«Σε πρώτο στάδιο, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εκδώσουν γνώμη όσον αφορά στην ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού και μόλις αυτή δοθεί στη δημοσιότητα, το Eurogroup θα αποφασίσει επισήμως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης και τονίζοντας παράλληλα ότι η βοήθεια από την Ευρώπη δεν θα είναι ξεχωριστή από τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν ότι «οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ της 25ης Μαρτίου 2010 και τη δήλωση του Eurogroup της 11ης Απριλίου. Η στήριξη θα βασιστεί στο πρόγραμμα, το οποίο ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές».

Ο Guy Schuller, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup ερωτηθείς εάν οι υπουργοί θα μπορούσαν να εγκρίνουν την εκταμίευση μέσω τηλεδιάσκεψης, απάντησε: «Αυτό είναι απολύτως πιθανό, ναι». Σημείωσε δε ότι αν χρειαστεί, η απόφαση από την τηλεδιάσκεψη θα μπορούσε να επικυρωθεί επισήμως στην επόμενη τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των 27 χωρών-μελών στις 17-18 Μαΐου.

Ads

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε σήμερα από τη Λισαβόνα όπου βρίσκεται, ότι το αίτημα για οικονομική βοήθεια της Ελλάδας που έχει επιβαρυνθεί με ένα χρέος ρεκόρ, είναι πολύ καλό πράγμα «για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ». «Είναι καλό για την Ελλάδα και είναι επίσης καλό για τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ» τόνισε ο κ. Μπαρόζο μιλώντας στον Τύπο.

Έτοιμο για εκταμίευση είναι το ποσό που αναλογει στην Ισπανία στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα. Ανέφερε ακόμη πως η απόφαση της Ελλάδας να ενεργοποιήσει το πακέτο βοήθειας ΕΕ/ΔΝΤ θα καθησυχάσει και θα ηρεμήσει τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο «κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης αυξήθηκε, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες «εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Βέμπερ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα σήμερα «έτοιμη να δράσει άμεσα» υπέρ της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επιδεικνύει την αλληλεγγύη της από καθήκον και «για το εθνικό της συμφέρον», απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση της Γερμανίας σε πιθανή προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό. Μετά, δε, την ανακοίνωση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου 20λεπτών με την Αγκελα Μέρκελ. Και οι δύο συμφώνησαν ότι, η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε λίγο αργότερα ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί «η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του» και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα».

Την ικανοποίησή της για την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ εξέφρασε η κυβέρνηση της Ισπανίας, σημειώνοντας ότι ελπίζει να βελτιωθεί εφεξής η κατάσταση στη χώρα.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η έναρξη της διαδικασίας της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας θα επιτρέψει την “επανασταθεροποίηση” του ευρώ και θα ελαχιστοποιήσει την αντίσταση του Βερολίνου να ενισχύσει την Αθήνα. Aπέκλεισε ακόμη κάθε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Ρόμπερτ Γκιμπς το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ “εκ του σύνεγγυς” παρακολουθεί την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

Παράλληλα, ο Ρόμπερτ Γκιμπς, γνωστοποίησε την πρόθεση των ΗΠΑ, που είναι ο σημαντικότερος μέτοχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στο Ταμείο, να ψηφίσουν υπέρ της παροχής δανείου από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.