Η υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων τουλάχιστον ενός δημοσιογράφου και ενός πολιτικού αρχηγού είναι μια τεράστιας σοβαρότητας υπόθεση, γιατί είναι συνυφασμένη με την ίδια τη Δημοκρατία.

Ads

Οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών αρχηγών οδηγούν ευθέως σε σκοτεινές εποχές και παραπέμπουν σε αυταρχικές κυβερνήσεις, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και σε παρακρατικές μεθοδεύσεις.

Οι σκιές που πέφτουν στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό είναι βαριές. Πρώτη αιτία είναι ασφαλώς η παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, ότι ο δημοσιογράφος Κουκάκης που έκανε έρευνα για σκάνδαλα διαφθοράς, πράγματι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

Η οποία ΕΥΠ, αξίζει να θυμηθούμε ότι με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, εντάχθηκε απευθείας στη ευθύνη του πρωθυπουργού.

Ads

Ο διοικητής της ΕΥΠ άλλωστε, που σήμερα παραιτήθηκε, ήταν προσωπική του επιλογή.  Χάριν αυτού άλλαξαν το νόμο για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ, προκειμένου να μπορέσει να διοριστεί ο μειωμένων προσόντων για τη συγκεκριμένη θέση, πλην όμως έμπιστος τους πρωθυπουργού, Παναγιώτης Κοντολέων.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ.
Ήταν δικός του άνθρωπος και δική του επιλογή, τοποθετημένος σε θεσμικό ρόλο που την ευθύνη του έχει ο πρωθυπουργός.

Συνεπώς ό,τι έκανε, δεν μπορεί παρά να το έκανε εν γνώσει, αν όχι και με τις εντολές του προϊσταμένου του.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι σκιές που πέφτουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων είναι βαριές, είναι εξ αιτίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας του γενικού γραμματέα του.

Ο ανιψιός του πρωθυπουργού, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ έγκυρων δημοσιογράφων και ΜΜΕ, φέρεται να ασκούσε επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον αδελφό εκείνου που αγόρασε και χρησιμοποιεί, (χάριν ποιου άραγε;) το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Πρόκειται για το λογισμικό με το οποίο παρακολουθούνται κινητά τηλέφωνα και το οποίο βρέθηκε, κατά τραγική σύμπτωση, στα κινητά και του Κουκάκη και του Ανδρουλάκη.

Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και διευθυντής του γραφείου του δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Πέρα από τη συγγενική σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν μέχρι σήμερα ο έμπιστος άνθρωπος του πρωθυπουργού. Ήταν εκείνος που έγινε γνωστός στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ως «ο αντ’ αυτού».

Ο έμπιστος αυτός άνθρωπος του πρωθυπουργού, εκτός από το οπωσδήποτε όχι αθώο γεγονός ότι ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, έχοντας ιδρύσει, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εταιρεία διανομής ρεύματος ακριβώς την εποχή που η κυβέρνηση προχώρησε στην απολιγνιτοποίηση, βαρύνεται και για συμμετοχή στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Καθώς, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αδελφός του συνεταίρου του στην εταιρεία που ίδρυσε ενώ είχε κορυφαία κυβερνητική θέση παρά τω πρωθυπουργώ, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που αγόρασε και χρησιμοποίησε το Predator.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης παραιτήθηκε σήμερα, αποτελεί κορυφαία ένδειξη ενοχής του. Η παραίτησή του όμως δεν απαλλάσσει τον πρωθυπουργό από τις ευθύνες του, γιατί ούτε καν οι αφελείς πιστεύουν ότι ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, το δεξί του, κυριολεκτικά, χέρι, κινούνταν εξ ιδίων.

Και οι δύο παραιτηθέντες στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, δεν είναι αυθύπαρκτα και συνεπώς αποκλειστικά υπεύθυνα για τις πράξεις τους, πολιτικά πρόσωπα, όπως θα συνέβαινε αν ήταν βουλευτές και υπουργοί. Είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που και οι δυο πριν λίγο απολάμβαναν της πλήρους εμπιστοσύνης του, λειτουργούσαν κάτω από τις εντολές και τις οδηγίες του και κατείχαν θεσμικές θέσεις, την ευθύνη των οποίων έχει άμεσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Οι δύο παραιτήσεις συνεπώς αποτελούν την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό. Ο οποίος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από κατασκευασμένες Ιφιγένειες που θυσιάζονται για να τον σώσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί, μετά από ό,τι συνέβη, να συνεχίσει να πετά αετό, κάνοντας τον ανήξερο για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Είναι πολιτικά, αλλά και προσωπικά υπεύθυνος για τους δύο στενούς συνεργάτες του. Και επωμίζεται πλήρως τις ευθύνες όσων έπραξαν. Και τα οποία δεν διαγράφονται επειδή αυτοί παραιτούνται.

Όποιος θυμάται το σκάνδαλο Watergate που κόστισε τελικά την παραίτηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Νίξον, παρά τις επίμονες και αγωνιώδεις προσπάθειές του να πετάξει τη μπάλα αλλού, καταλαβαίνει πολύ καλά που οδηγεί το ελληνικό Watergate.