«Στην υγειονομική κρίση υπάρχει μία δυναμική. Αλλιώς μιλούσαμε πριν από μία εβδομάδα, αλλιώς πριν δύο εβδομάδες. Τώρα με το εμβόλιο μπορούμε να μιλάμε και διαφορετικά, η οικονομία οφείλει να ακολουθεί τη δυναμική»: Με αυτή την διαπίστωση, όπως την έθεσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επαναφέρει τα σενάρια της αισιοδοξίας – έως και υπεραισιοδοξίας – για τον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος έχει ήδη εξελιχθεί στο απόλυτο ακροντεόν.

Ads

Εως προχθές, και πριν από τις ανακοινώσεις για την επιτυχή πορεία του εμβολίου της Pfizer, οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο έδιναν την ύφεση του 2020 στο 12% με 14% λόγω και του δεύτερου lockdown. Τώρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η ύφεση θα κινηθεί τελικά στο 10% (έναντι 8% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού) επικαλούμενος την «νέα δυναμική» που διαμορφώνει το εμβόλιο – το οποίο, πάντως, δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο πριν από την άνοιξη του 2021.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τον επόμενο χρόνο, αποσύρεται πλέον η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,5% και αντικαθίσταται από την απλώς αισιόδοξη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%.

Το πνεύμα Σταϊκούρα κινείται, προφανώς, στην ίδια κλίμακα αισιοδοξίας με εκείνη που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας χθες ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή μόλις έρθει το εμβόλιο διότι οι έλληνες θα… ξοδέψουν όσα αποταμιεύουν στην διάρκεια του lockdown.

Ads

Εως ότου, πάντως, έρθει η ώρα να δαπανηθούν όσα… αποταμιεύονται τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων εργαζομένων περιμένει, για να επιβιώσει, το επίδομα των 800 ευρώ για το δεύτερο lockdown.

Και εδώ όμως οι «εκπτώσεις» συνεχίζονται. Εκτός από το γεγονός ότι το επίδομα δεν θα είναι για τους περισσότερους 800 ευρώ αλλά λίγο υψηλότερο από τα 600 ευρώ αφού θα δοθεί αναλογικά, ασαφές και εξαιρετικά ελαστικό είναι και το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα καταβληθούν τα χρήματα. Για αρκετούς εργαζομένους σε αναστολή, μάλιστα, το επίδομα του Νοεμβρίου δεν θα δοθεί καν στις αρχές Δεκεμβρίου αλλά πιθανώς ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης όσοι εργαζόμενοι είναι μεν σε αναστολή, αλλά δεν έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται θα πάρουν το επίδομα «έως τις 30 Δεκεμβρίου».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε εκείνους που ανήκουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει υποχρέωση από επιχειρήσεις και εργαζομένους να υποβάλουν τις δηλώσεις από 15/11 έως 7/12/2020. Αυτό σημαίνει ότι θα εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί από την αρχή της ολοκλήρωσης υποβολής της δήλωσης, δηλαδή μετά τις 7/12 και σταδιακά έως τέλος του μήνα (Δεκεμβρίου).
  • Σε εκείνους που ανήκουν στις κλειστές επιχειρήσεις. Εργοδότες και εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν τα στοιχεία τους από 15/11 έως και 24/11 ώστε μετά τις 24/11 και έως τις 3 Δεκεμβρίου να πληρωθούν.

Οι εκπτώσεις συνεχίζονται και στο επίδομα των 400 ευρώ που, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα πάρουν οι μακροχρόνια άνεργοι.

Το επίδομα θα πάρουν όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου, άρα μένουν εκτός τουλάχιστον 380.000 άνεργοι.

Από την καταβολή εξαιρούνται όσοι άνεργοι:

  • Παίρνουν επίδομα ανεργίας
  • Δεν έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργία
  • Εχουν κάνει κάποιο μεροκάματο κατά τη διάρκεια της ανεργίας
  • Δεν είχαν πάρει το αντίστοιχο επίδομα των 400 ευρώ του Απριλίου