Η Αγκυρα ανακοίνωσε πως βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο το τέταρτο γεωτρύπανό της «Abdulhamid Han».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Τασουκου της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Επομένως είτε βγήκε νωρίτερα για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε βγήκε απλά από το λιμάνι.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η είδηση για την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από το λιμάνι επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ, όπου σήμανε συναγερμός και παρακολουθούνται οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους.
Στην αρχική ανακοίνωση- για έξοδο στις 9 Αυγούστου- ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι «το γεωτρύπανο θα κανει γεωτρήσεις εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «Abdulhamid Han» συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέει, ακόμα, ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου.
«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, που προηγουμένως πραγματοποιούσαμε μισθώνοντας γεωτρύπανα, με δικά μας μέσα» ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέσει ότι η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της «και στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Εμείς ούτε σφετεριζόμαστε τα δικαιώματα κανενός, ούτε παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κλέφτες», είχε τονίσει και σημείωνε: «Ποτέ δεν επιτρέψαμε να καπηλευτούν κάτι που είναι δικό μας με βία ή απειλές. Βλέπουμε την ενέργεια, όχι ως στοιχείο έντασης και σύγκρουση, αλλά ως το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους παίκτες της περιοχής. Τα αποτελέσματα των επαφών μας, θα τα δούμε το επόμενο διάστημα».
Ο τελικός προορισμός του «Abdulhamid Han» παραμένει ακόμη άγνωστος. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, εκτιμούσε ότι το γεωτρύπανο θα πρέπει να κατευθυνθεί σε περιοχή όπου έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες, τονίζοντας ότι μία γεώτρηση «δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, πρέπει να έχει προηγηθεί έρευνα που θα δείξει τις ενδείξεις για την περιοχή που πιθανά υπάρχουν ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων έχουν μετατραπεί σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο».
Τέτοιες περιοχές θα μπορούσαν να είναι κάποιες που αφορούν την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα:
► Η πρώτη είναι βορειοδυτικά της Κύπρου, ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία, μετά τον 30ό μεσημβρινό. Ανατολικά του Καστελόριζου. Εκεί όπου πραγματοποίησε τις σχετικές έρευνες το Φατίχ το 2019.
► Ο δεύτερος πιθανός προορισμός του τουρκικού γεωτρύπανου θα μπορούσε να είναι ο κόλπος της Καρπασίας, όπου η Τουρκία είχε κάνει έρευνες το 2018 και το 2019
► Το τρίτο σενάριο αφορά στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο 6.
► Υπάρχει επίσης και το σενάριο για περιοχή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η οποία είναι αυτή που είχε κινηθεί το Ορούτς Ρέις το 2020.
Το νέο γεωτρύπανο έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία. Έχει πιο προηγμένη τεχνολογία και μπορεί να κάνει γεώτρηση σε βάθος μεγαλύτερο των 12.500 μέτρων. Υπενθυμίζεται πως το 2021 η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει το 2026 να καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και προγραμματίζει να συνεχίσει τις έρευνές της. Σήμερα, το 44,9% του αερίου της το αγοράζει από τη Ρωσία, το 16,1% από το Ιράν και το 15% από το Αζερμπαϊτζάν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >