Την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα, περιέγραψε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης.

Ads

Ο κ. Σιούλης μιλώντας στον Real Fm, γνωστοποίησε πως μέχρι χτες το βράδυ νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ περίπου 100 ασθενείς με κορονοϊό σε απλούς θαλάμους και 21 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, αγγίζοντας ουσιαστικά την «οροφή» των 25 κλινών.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία του διότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση ασθενών που σήμερα είναι σε απλούς θαλάμους τότε θα γεμίσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ και θα γίνει αναγκαστικά διασωλήνωση σε κοινό θάλαμο όπου ο ασθενής θα είναι υπό επιτήρηση μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούλη οι υγειονομικοί εργάζονται σε «συνθήκες πολέμου» και όπως όλα δείχνουν «θα αντιμετωπίσουμε τραγικές καταστάσεις τις επόμενες μέρες».

Ads

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις προσωπικού, κυρίως, δε γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ενώ άφησε αιχμές για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις νέες κλίνες ΜΕΘ για τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για «βαφτίσια κλινών» που οδηγούν στον αποκλεισμό από το ΕΣΥ ασθενών με άλλα νοσήματα.

Κοντοζαμάνης: Ευθύνη των γιατρών ποιος θα διασωληνωθεί, όχι της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Yγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, έκανε λόγο για ψέματα, συκοφαντίες και προσβολή των επαγγελματιών Yγείας από όσους αναφέρουν ότι μένουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

«Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και όποιος το κάνει αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε όλοι και βεβαίως προσβάλλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που αυτήν τη στιγμή δίνουν τη μάχη με την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «η διασωλήνωση είναι μία ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός, δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο Υγείας».

Λίγο αργότερα ο Ν. Χαρδαλιάς επισήμανε πως δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε επιλογή ασθενών για το ποιος θα σωθεί και ποιος θα πεθάνει.