Τον Ιούλιο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό τον προσωπικό του έλεγχο, πριν καλά-καλά ορκιστεί πρωθυπουργός. Τόση βιασύνη, εξηγείται με την οικογενειακή παράδοση: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν είχε το θράσος του γιού του να κάνει κάτι παρόμοιο, άλλωστε όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1990 οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Το έκανε ανεπίσημα: έστησε  ένα  μηχανισμό τηλεφωνικών υποκλοπών που παρακολουθούσε τους πάντες.
 
Παραθέτω στο τέλος του άρθρου, ένα απολαυστικό βίντεο-συνέντευξη του υπαλλήλου του ΟΤΕ Χρήστου Μαυρίκη, ο οποίος διενεργούσε υποκλοπές κατ’ εντολή του στρατηγού Ν. Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη.  Περιγράφει ότι, όταν χτυπούσε το τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου που συνομιλούσε με τον οποιονδήποτε, χτυπούσε ταυτόχρονα το τηλέφωνο και του Κ. Μητσοτάκη στο σπίτι του. Το σήκωνε και κρυφάκουγε όλη τη συνομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
 
Σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του 1994, που κατέληξε στην παραπομπή σε δίκη του Κ. Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη,  «διαπιστώθηκε ότι παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα του κ. Μιλτιάδη Έβερτ (εσωκομματικού αντίπαλου Μητσοτάκη και τότε υπουργού-ΣΣ)  ως τον Αύγουστο του 1991 και του υπουργικού του  γραφείου ως το Δεκέμβριο του 1991.
 
..Του Γεράσιμου Κουρή, ως τα τέλη Απριλίου 1990 και της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗΣ ως το Σεπτέμβριο του 1990. Του σημερινού Πρωθυπουργού, κ. Ανδρέα Παπανδρέου, το τριψήφιο τηλέφωνό του, ως τον Ιούνιο του 1990. Του Γεωργίου Ράλλη, πρώην πρωθυπουργού (της ΝΔ-ΣΣ), ως τα τέλη του 1990!..
 
..Των γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, ως το Δεκέμβριο του 1991. Του Αντώνη Λιβάνη( δεξί χέρι του Παπανδρέου ΣΣ) ως το Σεπτέμβριο του 1991. Του Κυριάκου Γριβέα ως το Δεκέμβριο του 1990, γνωστός σε όλους μας ως αναπληρωτής διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη». Παρακολουθούσε δηλαδή και τους στενούς συνεργάτες του! Το πολιτικό μάθημα είναι: μην εμπιστεύεσαι κανένα.
 
Διαβάστε επίσης: Ο ελληνικός δάκτυλος στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη
 
Ο Κ. Μητσοτάκης ήξερε δηλαδή όλες τις κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός και μιλούσε από το τριψήφιο αριθμό, αλλά και όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια περίπτωση, ο Παπανδρέου ετοιμάζεται να εξαγγείλει το  πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μια Πέμπτη. Ο Μητσοτάκης κρυφακούει τη συνομιλία,  του «κλέβει» το πρόγραμμα και ανακοινώνει το ίδιο την Τετάρτη! Οι υποκλοπές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1990, σύμφωνα με τη μαρτυρία του «αρχι-κοριού» κ. Μαυρίκη στο βίντεο στο τέλος του άρθρου.
 
Πρόκειται για μέθοδο που εξηγεί και την παράλληλη, συνεχή προσπάθεια για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε τότε ούτε καν να διανοηθεί μια λίστα Πέτσα ΄ή την υπαγωγή και της ΕΡΤ στο προσωπικό του σύστημα εξουσίας, γιατί οι δημοκρατικές αντιστάσεις της κοινωνίας αλλά και των μέσων ενημέρωσης ήταν ισχυρότερες.
 
Έριχνε όμως μεγάλο βάρος στην επικοινωνία,  δημιουργώντας ένα κύκλωμα πιστών αλλά και λιγότερο φιλικών δημοσιογράφων που θα περνούσαν στο κοινό τις πληροφορίες που αντλούσε από τις παράνομες παρακολουθήσεις. Αν παραδείγματος χάριν υπήρχε τότε ο Ανδρουλάκης και επρόκειτο να γίνουν εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα διοχέτευαν ότι επιβαρυντικό προέκυπτε εναντίον του από τις υποκλοπές ή μια πληροφορία που θα βοηθούσε έναν ανταγωνιστή του, που θα προτιμούσε η ηγεσία της ΝΔ.
 
Διαβάστε επίσης: Ποια υπηρεσία κυβερνά αυτή τη χώρα, κύριε Μητσοτάκη;
 
Σε όλο αυτό το παιχνίδι, παρουσιάζονται όμως δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι το  σύστημα των «κοριών» έχει την τάση να εξαπλώνεται, όπως οι αληθινοί κοριοί αν φωλιάσουν σε ένα κρεβάτι. Ο θησαυρός πληροφοριών που αντλούνται, ανοίγει συνεχώς την όρεξη. «Ξεκινήσαμε με  λίγες υποκλοπές και μετά τις αυξήσαμε» λέει στο βίντεο ο κ. Μαυρίκης λόγω της σημασίας των πληροφοριών. Η αρμόδια εισαγγελέας Εφετών, εξέδωσε κατά το έτος 2021 13.750 αποφάσεις για άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών πολιτών. Ο αριθμός αυτός διαιρούμενος με τις εργάσιμες μέρες, δίνει μέσο όρο 60 αποφάσεις ανά ημέρα!
 
Η περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είναι χαρακτηριστική.Τον Αύγουστο του 2020, έχοντας βάσιμες υποψίες ότι το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείται, ο κ.Κουκάκης απευθύνει σχετικό ερώτημα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) της Ελλάδας προκειμένου να μάθει επισήμως τι συμβαίνει.
 
Αντί να σταματήσει η παρακολούθηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψηφίζει τροπολογία, η οποία στερεί από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ. Και το τηλέφωνο του δημοσιογράφου συνεχίζει να παρακολουθείται και το 2021!
 
«Εντοπίσαμε ότι ο  Κουκάκης, παρακολουθήθηκε το 2021 μέσω του predator στην Ελλάδα και οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση βρήκαν ότι ήταν ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης»,  είπε ο Bill Marczak, εκπρόσωπος της Citizen Lab, στην πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Διαβάστε επίσης: Παρακολούθηση Κουκάκη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγε ο δημοσιογράφος
 
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Στις παράνομες παρακολουθήσεις εμπλέκονται παρακρατικοί μηχανισμοί, υπηρεσίες και άνθρωποι του υποκόσμου, που από ένα σημείο και μετά είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Το καλοκαίρι του 2019, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να διορίσει διοικητή της ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν είχε τα τυπικά προσόντα και χρειάστηκε να αλλάξει ο νόμος. Ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων του είναι ευγνώμων, αλλά μετά από τη βόμβα Ανδρουλάκη είναι πιο δύσκολο να ελέγξει ότι οι κοριοί δεν θα φύγουν από το κρεβάτι.
 
Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο: