Ενδεικτική του χάους, της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού αλλά και των αλλεπάλληλων κυβερνητικών παλινωδιών, είναι η αντίθεση μεταξύ των δηλώσεων Πέτσα εχθές το μεσημέρι και της επίσημης ανακοίνωσης δια στόματος Χαρδαλιά λίγες ώρες μετά, σχετικά με τα μέτρα που θα επιβληθούν κατά το lockdown της Θεσσαλονίκης και των Σερρών όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που αφορούσε το ενδεχόμενο κλεισίματος βαθμίδων της εκπαίδευσης σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν, ο κ. Πέτσας δήλωνε κατηγορηματικά πως «δεν εξετάζεται κανένα σενάριο»για κλείσιμο οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη του τοποθέτηση, επικαλείται επιστημονικά στοιχεία ακόμη και «διεθνών μελετών», τα οποία δείχνουν πως «δεν υπάρχει μετάδοση μέσα στις σχολικές αίθουσες».

Ενδεχομένως βέβαια οι μελέτες που επικαλείται ο κ. Πέτσας, να μην έχουν έχουν διεξαχθεί με βάση τον «μέσο όρο των 17 μαθητών»και τα «Greek Statistics»που υποστήριζε  η κ. Κεραμέως.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πέτσας, απάντησε και σε μια ακόμη ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το πως γίνεται να μην υπάρχει μετάδοση του ιού εντός των σχολικών αιθουσών. Εκείνος, επικαλέστηκε και πάλι την «επιστημονική γνώση», την οποία όπως είπε, «καταγράφει». Σύμφωνα με την «γνώση»του κ. Πέτσα, ο κορονοϊός μεταδίδεται δυσκολότερα μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Η παραδοξότητα όμως της κυβερνητικής διαχείρισης του ζητήματος της πανδημίας, δεν άργησε να φανεί ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ των μέτρων που δήλωνε σχετικά με το lockdown στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, αποσαφήνιζε πως τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά για (τουλάχιστον) δύο εβδομάδες. Τα Λύκεια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, θα ακολουθήσουν καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως και τα πανεπιστήμια.

Τι συνέβη όμως ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης;

Η διάψευση των δηλώσεων ανάμεσα σε πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν αποτελεί κάτι καινούριο, με το «άδειασμα» του Στέλιου Πέτσα σε Άδωνι πριν από δύο εβδομάδες σχετικά με τη σύνδεση της αύξησης των κρουσμάτων (στη Βόρεια Ελλάδα) κυρίως και της ειρηνικής πορείας στο Εφετείο, να αποτελεί το τελευταίο και πιο τρανταχτό παράδειγμα. Επομένως, δεν «πέφτει κανείς από τα σύννεφα», βλέποντας τη συγκεκριμένη ασυνεννοησία (και έλλειψη σχεδιασμού).

Παρ’ όλα αυτά, προκαλεί ερωτήματα, το πως στις 12.00 η «επιστημονική γνώση»συμβαδίζει με τα λεγόμενα του κ. Πέτσα, και λίγες ώρες μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πάντα δρα με βάση την «επιστημονική γνώση», αλλάζει την άποψη της. Βέβαια, όπως είπε και στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, πρέπει να προστατεύσουμε τους επιστήμονες. Τους πολιτικούς όμως;