Την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα χαράξει δικό του πρόγραμμα και όρους για την Ελλάδα, αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. «Είναι θέμα κυρίως της Κομισιόν και λιγότερο της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να σχεδιάσει τις βασικές γραμμές του προγράμματος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα εάν επισήμως το ζητήσει. Είναι θέμα απευθείας συνομιλιών μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν διαφορετικοί όροι από την ευρωζώνη και διαφορετικοί από το ΔΝΤ. Θα είναι ένα πρόγραμμα με κοινούς όρους» σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ads

Ερωτηθείς για τις διαφοροποιούμενες δηλώσεις του προέδρου του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn, ο κ. Juncker τονίζει ότι «Ο κ. Strauss-Kahn είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τις δικές του διαδικασίες. Γιατί πρέπει να παρθεί απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και είναι η πρώτη φορά που καλείται να βοηθήσει σε πρόγραμμα χώρας που ανήκει στην ευρωζώνη. Εχει παρόμοια εμπειρία με νομισματική ένωση, στην Αφρική, όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την ευρωζώνη. Αυτό έχει δημιουργήσει κάποια μεθοδολογικά προβλήματα τα οποία θα λύσουν από κοινού με την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Δεν υπάρχει λόγος για μεγάλη ανησυχία».

«Είναι ξεκάθαρο ότι όσον αφορά στην ευρωζώνη θα παραμείνουμε πιστοί στη συνθήκη και στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο τη διαδικασία του ευρωμηχανισμού. Αυτές οι συζητήσεις δεν είναι τόσο δραματικές όσο φαίνεται. Θα βρεθεί η λύση» υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σχετικά με την πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο κ. Juncker σημειώνει: «Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα υποβληθεί αίτημα και έτσι δεν μπορώ να προβλέψω. Εάν υποβληθεί, η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα παρουσιάσουν μια αξιολόγηση της ελληνικής κατάστασης, που θα εξεταστεί από την ευρωζώνη, η οποία και θα λάβει ομόφωνη απόφαση. Η μόνη μου ανησυχία είναι ότι οι αγορές φαίνεται πως θεωρούν ότι η ευρωζώνη δεν θα είναι εκεί σε περίπτωση αιτήματος. Αυτό που πρέπει να πω είναι πως η ευρωζώνη θα αναλάβει τις ευθύνες της. Το έχουμε πει πολλές φορές, υπάρχουν ευρωπαϊκά χρήματα όταν αυτά χρειαστούν».

Ads

Σχετικά με την ανάμιξη του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του μηχανισμού για την Ελλάδα, ο κ. Jucker λέει: «Το ΔΝΤ έχει την τεχνογνωσία για περιπτώσεις όπως η Ελλάδα. Αυτοί που ήθελαν ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του ταμείου αναφέρονταν στην τεχνογνωσία του, την οποία δεν έχουν ούτε η Κομισιόν ούτε η ευρωζώνη. Η απόφαση για την εμπλοκή ήταν απαραίτητη ώστε να συμβιβάσουμε τις χώρες που ήθελαν μεγαλύτερη εμπλοκή του ΔΝΤ και αυτές που δεν ήθελαν καθόλου. Είναι ένας τυπικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός για να συγκεραστούν όλοι οι παράγοντες της διαβούλευσης». «Χωρίς να θέλω να θίξω την Κομισιόν, νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας, το οποίο δεν έχει η Επιτροπή, και πρέπει να το καλωσορίσουμε» σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Τα μέτρα για το 2010 είναι αρκετά φιλόδοξα και δείχνουν αξιόπιστα» σημειώνει ο κ. Juncker, αλλά προσθέτει: «Κατά τις συζητήσεις με την τρόικα για το ελληνικό πακέτο, θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Όμως, αυτό είναι πρόβλημα όχι για αύριο το πρωί, αλλά για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας» και στέλνει το μήνυμα στον ελληνικό λαό «να κάνει υπομονή και να μη χάσει την ελπίδα του».