Σε 20 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ετήσιες απώλειες του ελληνικού κράτους από τα «φακελάκια» και τα «ρουσφέτια», σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Brookings, που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal. Η έρευνα εξετάζει τη σχέση μεταξύ της διαφθοράς και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 40 ανεπτυγμένες και σχεδόν ανεπτυγμένες χώρες.
Αναφερόμενη και στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «Το βασικό μας πρόβλημα είναι η διαφθορά τους συστήματος, η έρευνα σημειώνει ότι Ελλάδα, Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν υποστεί σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων τους εξαιτίας της διαφθοράς.
Στο μεταξύ, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διαφάνεια αναφέρει ότι ποσοστό 13,5% των ελληνικών νοικοκυριών πλήρωσε το 2009 «φακελάκι». Σύμφωνα με την εφημερίδα κάθε νοικοκυριό πλήρωσε κατά μέσο όρο 1,355 ευρώ.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, αρκετοί πολιτικοί παραιτήθηκαν υπό το βάρος κατηγοριών για υποθέσεις δωροδοκίας, προσλήψεις παράνομων εργαζομένων αλλά και λόγω του σκανδάλου των ομολόγων», σημειώνει η Wall Street Journal, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
«Το 2008, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κράτους κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν Ορθόδοξη Μονή να διεκδικήσει την ιδιοκτησία λίμνης και στη συνέχεια να την ανταλλάξει με δημόσια γη», γράφει, προσθέτοντας ότι «από τη συναλλαγή, το κράτος ζημιώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ».
Το ζήτημα σχολιάζει στην εφημερίδα ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιονίου, ειδικευόμενος στο οικονομικό έγκλημα, Σταύρος Κάτσιος, δηλώνοντας ότι «Στην Ελλάδα, το να συμμορφώνεσαι με τους κανόνες είναι κάτι μη ηθικό. Σε αποκαλούν χαζό όταν ακολουθείς τους νόμους».
«Χωρίς μέσο και φακελάκι» δεν υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση στα νοσοκομεία της Κρήτης
Το «φακελάκι» καθορίζει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία της Κρήτης τονίζουν οι κάτοικοι του νησιού, ωστόσο δεν προβαίνουν σε καταγγελία των πρακτικών αυτών, καθώς «φοβούνται».
Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε παγκρήτια έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 15-18 Μαρτίου του 2010 και δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Την εποπτεία της έρευνας είχε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής Κ. Ζοπουνίδης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Διοίκησης του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης καθηγητής Χρήστος Σκιαδάς και ο υποψήφιος διδάκτορας στην Ανάλυση Δεδομένων Γ.Ι. Ματαλλιωτάκης, ο οποίος έκανε την οργάνωση της έρευνας, την ανάλυση των αποτελεσμάτων και είχε την επίβλεψη συλλογής των στοιχείων.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κάτοικοι της Κρήτης εκτιμούν ότι η εξυπηρέτηση στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαρτάται από παρέμβαση πολιτικού ή διοικητικού προσώπου. Ειδικότερα, το 73,4% των πολιτών εκτιμά ότι υπάρχει άμεση εξάρτηση μεταξύ της εξυπηρέτησης και του πολιτικού ή διοικητικού μέσου. Το 9,4% του πληθυσμού απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία εξάρτηση και το 16,8% ότι η εξάρτηση της εξυπηρέτησης των πολιτών από το μέσο είναι μικρή.
Παράλληλα, το 21% των πολιτών απαντά ότι αν δεν καταβληθεί το «φακελάκι» δεν τους χειρουργούν αλλά εντάσσονται σε πολύμηνη λίστα αναμονής. Το 60,9% πιστεύει ότι επηρεάζει πολύ τον χρόνο αναμονής το φιλοδώρημα, το 9,9% ότι επηρεάζει λίγο και μόλις το 7,1% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι ο χρόνος αναμονής σε μια χειρουργική επέμβαση δεν σχετίζεται με το φακελάκι.
Ένας στους τέσσερις (25,1%) δήλωσε ότι είχε την εμπειρία κατά την οποία του ζητήθηκε συγκεκριμένο ποσό από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια χειρουργική επέμβαση, ενώ ταυτόχρονα το 28,2% δήλωσε ότι τέτοιες εμπειρίες είχαν φίλοι και συγγενείς. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 42,8% του δείγματος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >