Ο σχεδιασμός για σαρωτικό ανασχηματισμό άμεσα «πάγωσε» λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Με το ενδεχόμενο lockdown ορατό και τον κίνδυνο κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας ισχυρό, το τελευταίο που θεωρείται εφικτό αυτή τη στιγμή είναι μια δομική αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.

Ads

Υπήρχαν αυτές οι σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και για αυτό προέκυψαν διαρροές επί διαρροών αλλά από τη στιγμή που έσπασε το φράγμα των 1000 κρουσμάτων την ημέρα με δυναμική διπλασιασμού το μόνο που απασχολεί το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι πώς θα βγει το δύσκολο τρίμηνο που έρχεται. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι τον Ιανουάριο θα υπάρχει εμβόλιο (το άφησε να εννοηθεί και ο Σ. Τσιόδρας) το οποίο θα δοθεί πρώτα στο προσωπικό των νοσοκομείων και μετά στις ευπαθείς ομάδες με ορίζοντα να φτάσει στον γενικό πληθυσμό το Πάσχα.

Η κυρίαρχη εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου και στην επιτροπή επιστημόνων είναι ότι με το νέο έτος η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί, με την προσδοκία ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι εντελώς διαφορετικό από το περσινό. Αν έτσι έρθουν τα πράγματα, ο ανασχηματισμός θα γίνει Φεβρουάριο – Μάρτιο και θα χαρακτηριστεί από αξιοποίηση περισσότερων βουλευτών της ΝΔ σε βάρος των τεχνοκρατών και από νέο άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Ο Θ. Ρουσόπουλος θεωρείται περισσότερο από πιθανό ότι θα γίνει υπουργός, ενώ «παίζουν» τα ονόματα των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη και Γ. Φλωρίδη.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προγραμματίζονται αλλαγές σε σημαντικά υπουργεία:

Ads

Τ. Θεοδωρικάκος: Ο υπουργός Εσωτερικών θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακινηθεί και ήδη του έχει πάρει αρμοδιότητες ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος. Η κακή σχέση του με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, η δύσκολη συνεννόησή του με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη και η αδυναμία του να βρει κοινό τόπο με την ηγεσία της ΚΕΔΕ του έχουν στοιχίσει πολύ.

Β. Κικίλιας: Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης τον έχει ήδη απογυμνώσει από αρμοδιότητες και είναι πιθανό να τον αντικαταστήσει όταν μετακινηθεί. Πιθανότερος προορισμός του είναι το υπουργείο Ναυτιλίας όπου όμως ο Γ. Πλακιωτάκης έχει κερδίσει τη συμπάθεια ισχυρών εφοπλιστών και αυτό θα ληφθεί υπόψιν όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Αδ. Γεωργιάδης: Θα αποχαιρετήσει, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχοντας ήδη αποχωριστεί πολλές από τις αρμοδιότητές του. Επειδή είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ και εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά η υποβάθμισή του δεν είναι απλή υπόθεση για τον Κυρ. Μητσοτάκη, πόσο μάλλον που έχει “ακράτεια λόγου” στα ΜΜΕ όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Ν. Κεραμέως: Αν δεν την στήριζε τόσο πολύ ο Αντώνης Σαμαράς θα είχε ήδη μετακινηθεί. Το πιθανότερο είναι ότι τη θέση της θα πάρει ο Κωστής Χατζηδάκης ενώ έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα την ήθελε στο Δικαιοσύνης.

Γ. Βρούτσης: Ο υπουργός Εργασίας τη γλίτωσε την τελευταία στιγμή στον μικρό-διορθωτικό ανασχηματισμό αλλά δύσκολα θα την ξαναγλιτώσει. Ο μεταγραφείς από την κεντροαριστερά Πάνος Τσακλόγλου του πήρε ήδη το ασφαλιστικό, έρχεται η ώρα και για τα υπόλοιπα.

Λ. Μενδώνη -Χ. Θεοχάρης: Η δυσφορία και η απογοήτευση που έχει προκαλέσει στους ανθρώπους του πολιτισμού η αρμόδια υπουργός μετράει για το Μέγαρο Μαξίμου. Εχει ισχυρούς φίλους αλλά δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να τη σώσουν. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη που έχει να ελπίζει στη σύνδεσή του με την προετοιμασία της επόμενης τουριστικής περιόδου.

Περιμένοντας το εμβόλιο

Οσο και αν ο πρωθυπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά την πρόθεσή του για πρόωρες εκλογές, συνομιλητές του βεβαιώνουν ότι, αν μπορούσε, θα τις έκανε την επόμενη Κυριακή. Η πανδημία απαγορεύει τέτοιες σκέψεις αλλά είναι προφανές ότι, όταν βελτιωθεί η κατάσταση, αυτές οι σκέψεις θα επανέλθουν με ορμή. Η ημερομηνία που συζητείται στο παρασκήνιο είναι στο επόμενο φθινόπωρο, οπωσδήποτε πριν το 2022 που θα σηματοδοτήσει την επαναφορά των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή της λιτότητας.