Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά). Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%». 16/09/2020. Β. Κικίλιας.
«Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19). Δεδομένα έως 16 Σεπτεμβρίου 2020. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 67». ΕΟΔΥ
Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει: 86 (νοσηλευόμενοι) + 143 (κενές) = 229
Όμως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ προκύπτει: 229 – 67 (διασωληνωμένοι) = 162 (κενές)
Δηλαδή υπάρχει διαφορά 19 ασθενών και κενών κλινών. Υπάρχουν δηλαδή 19 νοσηλευόμενοι, μη διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ; Αν ναι, γιατί όμως δεν αναφέρονται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ;
Είναι φυσικό να ενδιαφέρει πρωτίστως ο αριθμός των διασωληνωμένων, που δείχνει τη βαρύτητα τις κατάστασης των ασθενών. Ωστόσο ο αριθμός των συνολικά νοσηλευομένων ασθενών στις ΜΕΘ, πρέπει επίσης να αναφέρεται, δεδομένου ότι ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, που προκύπτει συμπερασματικά, αποτελεί σημαντικό στοιχείο εκτίμησης των δυνατοτήτων και των αντοχών του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος αυτός των ανακοινώσεων που έχει επιλεγεί, δημιουργεί συγχύσεις, δίνοντας εσφαλμένη εικόνα της κατάστασης.
21/09/2020. Β. Κικίλιας : (αναφερόμενος στην Αττική) «Δηλαδή, έχουμε 62 κενές κλίνες ΜΕΘ non-Covid αυτή τη στιγμή, περιμένουν εγκεφαλικά, τροχαία, καρδιακά, καρκίνους, σοβαρά χειρουργεία και 37 κενές κλίνες ΜΕΘ – Covid»
ΕΟΔΥ: «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19). Δεδομένα έως 21 Σεπτεμβρίου 2020. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 79 (69.6% άνδρες)».
Εδώ όμως θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλα στοιχεία αντιστοιχίας και συγκεκριμένα τη δήλωση του κου Κικίλια στις 16/9/20, στο σημείο που αναφέρεται στην Αττική: «Ειδικότερα, στα Νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές».
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι στις 16/9 οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, στην Αττική είναι 75 συνολικά με 53 νοσηλευόμενους, αφού οι 22 κλίνες είναι κενές. Όσο για τους νοσηλευόμενους 53, αυτοί αντιστοιχούν σε 67 διασωληνωμένους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άρα 53 στην Αττική και 14 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ενώ μία εβδομάδα αργότερα στις; 21/9 η κατάσταση μεταβάλλεται ως εξής: 75 – 37 (κενές) = 38 νοσηλευόμενοι που αντιστοιχούν σε 79 διασωληνωμένους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άρα 38 στην Αττική και 42 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τι να συνέβη άραγε και τετραπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ μειώθηκε κατά 15 στην Αττική, όταν το βαρύτερο επιδημικό φορτίο «εκτιμάτο», ότι βρίσκονταν στην Αττική; Κι επειδή δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε: υπήρχαν και πόσοι από τους 53 (16/9) και από τους 38 (21/9) νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ που δεν ήταν διασωληνωμένοι; Το πιθανότερο είναι να ήταν όλοι διασωληνωμένοι, δεδομένου ότι ο αριθμός των κλινών είναι περιορισμένος και από καταγγελίες που προέρχονται από εργαζόμενους στα νοσοκομεία, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς και εκτός ΜΕΘ.
Ας δούμε όμως κι ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο.
16/09/2020. Β. Κικίλιας: «Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδα».
Είναι λοιπόν λογικό να περιμένει κανείς ότι τις «επόμενες 7 ημέρες», δηλαδή στις 21/9, η κατάσταση στην Αττική θα έπρεπε να μεταβληθεί ως εξής : 75 + 40 = 115. Αν λοιπόν ισχύει αυτό, τότε για να υπάρχουν 37 κενές κλίνες θα έπρεπε να υπήρχαν 78 κατειλημμένες από αντίστοιχο αριθμό νοσηλευομένων : 115 – 37 = 78. Αλλά πως μπορεί να υπήρχαν 78 νοσηλευόμενοι μόνο στις ΜΕΘ της Αττικής όταν ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων σε ολόκληρη την Ελλάδα ήταν 79;
Παρόμοιο νεφελώδες τοπίο και συγχυτικές καταστάσεις δημιουργούν οι δηλώσεις του υφυπουργού κου Κοντοζαμάνη, όπως προκύπτει από το ανθολόγιο των τακτικών ενημερώσεων του Υπουργείου Υγείας.
Στις 16/10/20. Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: «Σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους, ο αριθμός 81 αναφέρεται στους διασωληνωμένους λόγω κορονοϊού. Υπάρχουν διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται στις υπόλοιπες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από άλλα νοσήματα ή από άλλες καταστάσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι για τον κορονοϊό είναι αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Δεν νοσηλεύονται μαζί περιστατικά κορονοϊού και μη κορονοϊού. Επομένως, ο αριθμός που αναφέρουμε αφορά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι αποκλειστικά διαθέσιμες για τον κορονοϊό και αυτή τη στιγμή είναι 277 οι διαθέσιμες μονάδες στην επικράτεια».
Δηλαδή 81 διασωληνωμένοι + 277 διαθέσιμες = κλίνες 358 ΜΕΘ για COVID;
Στις 23/10/20. «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19). Δεδομένα έως 23 Οκτωβρίου 2020. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 89 (65.2% άνδρες)». Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 140 κλίνες διαθέσιμες αποκλειστικά για κορονοϊό, εκ των οποίων οι 65 είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο επικράτειας έχουμε 288 κλίνες κορονοϊού, εκ των οποίων οι 168 είναι διαθέσιμες».
Δηλαδή 89 διασωληνωμένοι + 168 οι διαθέσιμες = 257 ΜΕΘ για COVID
Στις 19/10/20. Με αφορμή τα εγκαίνια της νέας ΜΕΘ στο νοσ/μείο Σωτηρία αναφερόταν: Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα οι 12 πρώτες κλίνες ΜΕΘ, ενώ άλλες 12 θα λειτουργήσουν σε δύο εβδομάδες, και έως το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 50 κλίνες ΜΕΘ.
Επομένως με βάση τα παραπάνω και εάν και εφόσον μέσα σε 31 ημέρες οι ΜΕΘ έγιναν 358 (sic !) από 229, πώς γίνεται να υπάρχουν τέτοιες διακυμάνσεις στον αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, μέσα σε 1 εβδομάδα, από 358 (sic !) σε 257 και μόνο σε 1 μέρα να έχουμε ταυτόχρονα 288 και 257 !!! Αν πάλι έλεγε άλλο και εννοούσε άλλο, πως γίνεται από 277 στις 16/10 να γίνονται 288 και 257 στις 23/10 ; Κι αφού στις 19/10 δηλώνονταν ότι: «αυτή την εβδομάδα», δηλαδή από 19 – 23 Οκτωβρίου, θα λειτουργούσαν 12 κλίνες από τη νέα ΜΕΘ στο νοσ/μείο Σωτηρία, τότε πώς οι κλίνες ΜΕΘ από 277 ή από 358 (όποια από τις δύο εκδοχές) που ήταν 16/10/20, έγιναν 257 ή 258 (όποια από τις δύο εκδοχές), αντί για 289 (277+12) ή αντί για 370 (358+12) ;
Σύμφωνα λοιπόν με τη φράση: «..σε επίπεδο επικράτειας έχουμε 288 κλίνες κορονοϊού, εκ των οποίων οι 168 είναι διαθέσιμες», αντιλαμβάνεται κανείς ότι το «διαθέσιμες» ισοδυναμεί με «κενές». Φυσικά δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός, ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν στις ΜΕΘ και ασθενείς που είναι μεν βαρέως πάσχοντες, αλλά μη διασωληνωμένοι, είτε με προοπτική διασωλήνωσης, είτε επειδή έχουν μόλις αποσωληνωθεί, ενδεχομένως και λόγω έλλειψης ΜΑΦ.
Τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να είναι γνωστά, πλην όμως φαίνεται ότι οι αρμόδιοι δεν το θεωρούν αναγκαίο, με την ίδια λογική που δεν γνωστοποιείται ο αριθμός, των νοσηλευομένων, ανά κατηγορία βαρύτητας (ελαφρά, ήπια και βαριά περιστατικά). Δεν αρκεί λοιπόν απλώς η αναφορά δυο μόνο κατηγοριών, δηλαδή γενικά των νοσηλευόμενων και εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να υποστηρίζει και ο κος Μόσιαλος, σύμβουλος του πρωθυπουργού και εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, όσον αφορά την πανδημία, σε πρόσφατη ανάρτησή του, στις 22/10 : «Επίσης, να ανακοινώνεται και ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία με βάση τη βαρύτητα των περιστατικών (μέτρια, βαριά, κρίσιμη), ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ αλλά και ο αριθμός των θανάτων μαζί με τα χαρακτηριστικά όσων δυστυχώς έχασαν τη μάχη».
Από την άλλη αυτό που δεν μπορεί να διαλάθει της προσοχής μας, είναι το ότι για πολύ καιρό, αφότου παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, κυρίως τον τελευταίο μήνα, ο αριθμός τους παραμένει σχεδόν σταθερός, αν και με διακυμάνσεις που δεν ξεπερνούν μεσοσταθμικά τα 2-3 άτομα ημερησίως. Ωστόσο ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται ανησυχητικά και με ημερήσιες διακυμάνσεις μεγαλύτερες από εκείνες που παρατηρούνται στους διασωληνωμένους. Η παρατήρηση αυτή παραπέμπει αναπόφευκτα στα ερωτήματα:
- Πόσοι ασθενείς μπαινοβγαίνουν στις ΜΕΘ, στο τελευταίο χρονικό διάστημα, από τότε δηλαδή που αυξήθηκε ο αριθμός τους, και έφτασε να είναι πάνω από 80, με ημερήσιες διακυμάνσεις περίπου 3 ατόμων, αλλά σε μια κλίμακα από 80 έως 100;
- Οι καθημερινές αυξομοιώσεις στον αριθμό των διασωληνωμένων σε ποιό βαθμό και σε ποιά αναλογία αντιστοιχούν με τον αριθμό των θανάτων και αντίστοιχα;
- Υπάρχουν θάνατοι που έχουν προκύψει, όσον αφορά άτομα που δεν έχουν διασωληνωθεί και πόσοι;
- Υπάρχουν άτομα που έχουν αποσωληνωθεί επιτυχώς ή έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και πόσα;
- Υπάρχει πρόβλεψη και ποιά, σχετικά με τον αριθμό των ΜΕΘ που θα χρειαστούν, ανάλογα με το βαθμό αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών προς νοσηλεία, όπως και με την επιβάρυνση του ΕΣΥ;
- Κι αν ναι με βάση ποιό ακριβώς μοντέλο;
Τα ερωτήματα αυτά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα χάραξης από πλευράς αρμοδίων μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, δείγματα της οποίας δεν έχουμε μέχρι στιγμής καταφέρει να ανιχνεύσουμε, μέσα από οιαδήποτε δημοσιοποίηση τόσο των «διαθέσιμων» στοιχείων που επικαλούνται, όσο και των περιβόητων «εργαλείων», «αλγόριθμων» και «μοντέλων», τα οποία χρησιμοποιούν για την επεξεργασία, στην οποία γενικώς και αορίστως συνηθίζουν να αναφέρονται. Όπως φαίνεται αυτά τα τελευταία, έχουν μια πρωτότυπη ιδιότητα: να προβλέπουν, αλλά να μην συνιστούν μέτρα πρόληψης ή αποφυγής των συνεπειών που προβλέπουν!
Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τις δηλώσεις που γίνονται κάθε φορά που υπάρχει μια επιδείνωση: σε ένα βαθμό το είχαμε προβλέψει ή πάλι υπήρχαν μοντέλα που είχαν κάνει χειρότερες προβλέψεις. Και τα μέτρα να παίρνονται, αφού έχουν συμβεί, αυτά που υποτίθεται έχουν προβλέψει τα μοντέλα. Στην περίπτωση αυτή επιστρατεύεται το επιχείρημα του προσαρμόζουμε τα μέτρα ανάλογα με τα δεδομένα. Όμως ποια ακριβώς δεδομένα, αυτά που είχαν προβλέψει τα μοντέλα ή αυτά που προκύπτουν μετά από την οποιαδήποτε επιδείνωση; Κι αν εννοούμε τα δεύτερα, τότε τι χρειάζονται τα μοντέλα ; Είναι φανερό ότι από την όλη «στρατηγική», οι έννοιες της προβλεψιμότητας, της προνοητικότητας και της πρόνοιας, είναι παντελώς απούσες.
Δεν θα επανέλθουμε στο ζήτημα της αξιοπιστίας και της δημοσιοποίησης των στοιχείων, σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα, σε πραγματικό χρόνο και στο έλλειμμα που παρουσιάζεται στον τομέα αυτό, σε αντίθεση με την ήσσονος – τις περισσότερες φορές – σημασίας ενημέρωση, που προσφέρεται γενναιόδωρα στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής. Έχουμε αναφερθεί εξαντλητικά σε προηγούμενα δημοσιεύματα, παρουσιάζοντας μάλιστα και συγκεκριμένους πίνακες, για το σκοπό αυτό. Είναι όμως αναγκαίο να τονίσουμε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της πλήρους, ολοκληρωμένης και σοβαρού περιεχομένου, τεκμηριωμένης πληροφόρησης που θα πρέπει να παρέχεται στην κοινότητα.
Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσουμε το τελευταίο μήνυμα του ΓΓ του ΠΟΥ, του κου Tedros, που έστειλε στις κυβερνήσεις όλων των κρατών στη συνέντευξή του, στις 23 Οκτωβρίου : «είναι σημαντικό να είσαστε σαφείς και ειλικρινείς προς την κοινότητα σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα σας και σχετικά με ό,τι χρειάζεται από κάθε πολίτη για να αντιμετωπισθεί η πανδημία συλλογικά».
Επικεντρώνουμε σήμερα στο ζήτημα της πρόβλεψης των αναγκαίων πόρων του συστήματος της νοσοκομειακής περίθαλψης, επειδή λόγω του ελλείμματος της Δημόσιας Υγείας και της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, έχουν ήδη φανεί τα σημάδια της επιβάρυνσής του. Θα πρέπει λοιπόν εν όψει της αναμενόμενης επιδείνωσης της πανδημίας και κατά το πρότυπο όλων των άλλων χωρών, η χώρα μας να προχωρήσει έγκαιρα στο σχεδιασμό μιας νέας στρατηγικής, εγκαταλείποντας το δόγμα του «βλέποντας και κάνοντας» ή του «αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας ανάλογα με τα δεδομένα, που θα έχουμε κάθε στιγμή». Γιατί τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να προλάβουμε καταστάσεις, τα έχουμε ήδη μπροστά μας. Αν περιμένουμε εκείνα που θα έρθουν αργότερα, θα είναι πολύ αργά. Εκείνα ας τα αξιολογήσουμε με τη σειρά τους, για να προλάβουμε τις καταστάσεις που θα μας προαναγγέλλουν, και που θα αφορούν την επόμενη ή την μεθεπόμενη φάση.
Από τη στιγμή που τα νοσοκομεία – σε αντίθεση με τη αρχική φάση της πανδημίας, συγκεκριμένα του lockdown – λειτουργούν σήμερα κανονικά και παρέχουν υπηρεσίες στα χρόνια και επείγοντα περιστατικά όπως σε φυσιολογικές συνθήκες, δεν αποτελεί λύση η αύξηση των κλινών ΜΕΘ για την COVID – 19, αφαιρώντας κλίνες από τις κανονικές ΜΕΘ ή τις μικρές επιμέρους ΜΕΘ από τις καρδιολογικές και νευροχειρουργικές κλινικές. Με δανεικές κλίνες και δανεικούς γιατρούς από άλλα νοσοκομεία και με άλλες ειδικότητες, χωρίς εμπειρία και εξειδίκευση στην εντατικολογία. δεν αντιμετωπίζεται η COVID – 19.
Η συνταγή αυτή, αν και χρήσιμη στην αρχή, έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από προσωρινή. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να αποτελεί τεκμήριο εξασφάλισης και επανάπαυσης. Θα χρειασθούν νέες επιπλέον ΜΕΘ, καθώς και επιπλέον υλικοί και κυρίως ανθρώπινοι πόροι και φυσικά χρόνος προετοιμασίας, που σήμερα είναι αμφίβολο αν υπάρχει, αφού ο χρόνος των προηγούμενων οκτώ μηνών πέρασε αναξιοποίητος.
Αυτή τη περίοδο, όλες οι χώρες έχοντας αντιληφθεί το μέγεθος της επικείμενης απειλής από το σύγχρονο και ενδεχομένως το επόμενο κύμα της πανδημίας, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προετοιμασίας για την υποδοχή του νέου κρουστικού κύματος, με στόχο να αποφύγουν τις συνέπειες από τα προηγούμενα λάθη τους και το έλλειμμα ενεργειών, που τυχόν και σε όποιον βαθμό επέδειξαν.
Η χώρα μας δυστυχώς δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Η περίφημη αντίληψη, ότι την πρώτη φορά τα «πήγαμε καλά» – αν και το πόσο καλά τα πήγαμε φαίνεται από τη μετέπειτα διαδρομή, διότι είναι η συνέχεια της ίδιας στρατηγικής στην εξέλιξη του χρόνου – δεν πρόκειται να έχει περαιτέρω ισχύ. Η χώρα δεν αποτελεί όαση, μέσα στην έρημο, εν μέσω αμμοθύελλας, ούτε παραδεισένιο νησί εν μέσω ωκεανού σε τρικυμία !
Όσον αφορά λοιπόν τις προβλέψεις για τους αναγκαίους πόρους, του ΕΣΥ, καλό θα ήταν να πάρουμε μια εικόνα, σχετικά με το τι προβλέπει ένα έγκριτο Ινστιτούτο που ασχολείται με τα ζητήματα αυτά. Ας σημειωθεί ότι αποτελεί τη βασική πηγή στοιχείων και πληροφοριών που χρησιμοποιούν πολλοί επιστήμονες, διάφοροι ερευνητές, αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ στις προβλέψεις για τη πορεία της πανδημίας στις χώρες τους.
Πρόκειται για το διεθνούς φήμης Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), που είναι ερευνητικό κέντρο και λειτουργεί στο πανεπιστήμιο της Washington. Οι προβλέψεις του Ινστιτούτου για τη χώρα μας, αποτυπώνονται στα πέντε επόμενα διαγράμματα που ακολουθούν.
Το 1ο είναι ένα διάγραμμα που απεικονίζει γενικά τους απαιτούμενους πόρους σε νοσοκομειακές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες, μέχρι στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021. Το σενάριο με βάση το οποίο γίνονται οι προβλέψεις παίρνει υπόψη του, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σημερινή τάση εξέλιξης, ότι εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα με χρήση μάσκας και ότι γίνονται μαζικοί έλεγχοι και ιχνηλατήσεις. Υπάρχουν βέβαια και άλλα διαγράμματα στα οποία παρουσιάζονται συγκριτικά και αναλυτικά διάφορα σενάρια, όπως της πλήρους χαλάρωσης κλπ, που δεν κρίθηκε σκόπιμο να εκτεθούν προς στιγμήν τουλάχιστον, για να μην κουράσουν τον αναγνώστη.
Σημαντικό είναι το ότι λαμβάνεται ως δεδομένο ότι υπάρχουν διαθέσιμες 315 κλίνες ΜΕΘ για COVID – 19 και 13.027 νοσοκομειακές κλίνες γενικά που θα μπορούσαν να διατεθούν. Δυστυχώς οι αριθμοί αυτοί πολύ αισιόδοξοι και δεν συμπίπτουν με τα δεδομένα που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Τα μετέπειτα διαγράμματα είναι στην ίδια βάση. Αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους, στα οποία επιμεληθήκαμε την καλλίτερη απεικόνιση τους, προς διευκόλυνση του αναγνώστη.
Στο 2ο διάγραμμα που αντιστοιχεί στις 22 Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι από τις 315 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες οι 60 και μόνο οι 1.050 νοσοκομειακές κλίνες. Υπάρχει συνεπώς θετική απόκλιση από την επικρατούσα σήμερα κατάσταση, γεγονός που καθιστά την πρόβλεψη στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γενικά, αισιόδοξη !
Στο 3ο διάγραμμα απεικονίζεται η κατάσταση στις 30 Νοεμβρίου, όπου οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ είναι ήδη 196 και οι νοσοκομειακές 3.347.
Στο 4ο διάγραμμα απεικονίζεται η κατάσταση στην 1η Ιανουαρίου του 2021, όπου πλέον οι απαιτούμενες κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται στις 690, ενώ οι νοσοκομειακές έχουν κι αυτές αυξηθεί, φθάνοντας στις 11.810.
Στο 5ο και τελευταίο διάγραμμα απεικονίζεται η κατάσταση την 1η Φεβρουαρίου του 2021, όπου το σύστημα ασφυκτιά από τις απαιτήσεις για 718 κλίνες ΜΕΘ και 12.856 νοσοκομειακές κλίνες.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα θα υπάρξει αυτή η δυσμενής εξέλιξη. Δεν παύουν όμως οι προβλέψεις αυτές να αποτελούν ερέθισμα, τόσο για εγρήγορση, επαγρύπνηση και προετοιμασία, όσο και πρόκληση για να ξεκινήσουν επιτέλους σοβαρές μελέτες από την πλευρά των αρμόδιων φορέων, με σκοπό να οργανώσουν και να θωρακίσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τη Δημόσια Υγεία και το ΕΣΥ, με όλους τους απαραίτητους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους, εγκαταλείποντας τις προσφιλείς επικοινωνιακές τακτικές.
Σε παρόμοιο κλίμα φαίνεται να κινείται όσον αφορά τις ανησυχίες μας και ο κος Δερμιτζάκης, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τις δηλώσεις του στις 26/10.
Όταν λοιπόν ρωτήθηκε πως εξηγεί το γεγονός ότι ενώ αυξάνονται τα κρούσματα, δεν έχουν αυξηθεί δραματικά ούτε οι νοσηλευόμενοι, ούτε οι διασωληνωμένοι. απάντησε: «Περιμένετε λίγες μέρες ακόμη, νομίζω ότι αυτά γίνονται αργότερα».
Στη συνέχεια θέλοντας να επιστήσει την προσοχή – όπως είπε – σε αυτούς που ασχολούνται με τις ΜΕΘ, στο να σκέφτονται λίγο και το εκθετικό κομμάτι της κατανομής, σχολίασε τις δηλώσεις της κας Κοτανίδου, η οποία ισχυρίστηκε ότι μόνο το 1/3 των ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή κατειλημμένο, ενώ τα 2/3 είναι ελεύθερα. Ανέφερε λοιπόν το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου σήμερα το 15% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένο, ωστόσο προβλέπεται από τα μοντέλα τους ότι σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες, αν και η χώρα αυτή διαθέτει πολύ περισσότερες ΜΕΘ.
«Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη. Εάν μας ξεφύγει ο ιός, ή αν μας έχει ξεφύγει και δεν το ξέρουμε, τότε θα γεμίσουν πολύ γρήγορα τα 2/3», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κος Δερμιτζάκης.
Όπως φαίνεται δεν είμαστε οι μόνοι που ανησυχούμε!
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >