Ποια η επόμενη κίνηση του προέδρου της Βραζιλίας, Luis Inacio “Lula” da Silva, ο οποίος ολοκληρώνει τώρα τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας, με ποσοστό αποδοχής που αγγίζει το 76% και με σημαντικά διπλωματικά κατορθώματα στο βιογραφικό του; Μια αρκετά δημοφιλής εκδοχή θέλει τον Βραζιλιάνο πολιτικό να διαδέχεται τον Ban Ki-Moon στην κορυφή του ΟΗΕ στο τέλος του 2011.
Η εκδοχή αυτή έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, για να υιοθετηθεί, στη συνέχεια, από εφημερίδες όπως η Miami Herald και οι Times του Λονδίνου. Το τελευταίο μέσο, μάλιστα, ανέφερε ότι ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy ήταν εκείνος που έδωσε την ιδέα στον Lula, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 στο Pittsburg το Σεπτέμβρη του 2009. Ίσως η κριτική του βραζιλιάνου πολιτικού απέναντι σε αμερικανικές, αλλά και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πολιτικές επιλογές, να εξηγούν εν μέρει την προτροπή αυτή του Sarkozy.
Οι πολιτικές θέσεις και απόψεις του Lula, βέβαια, δεν βρίσκουν πάντα υποστηρικτές στη διεθνή πολιτική σκηνή. Όταν, για παράδειγμα, τασσόταν άνευ όρων υπέρ του Raul Castro, ακόμα και μετά το θάνατο από απεργία πείνας πολιτικού κρατουμένου στην Κούβα, η πολιτική σκηνή στη Βραζιλία και αλλού δεν πίστευε στα αυτιά της. Στο ίδιο πνεύμα, η Hillary Clinton χαρακτήρισε απλά «αστείες» τις προσπάθειες εμπλοκής του Lula στην Μέση Ανατολή, με την πρόταση του να διαμεσολαβήσει για την επίλυση του παλαιστινιακού. Η παλαιστινιακή ηγεσία φαίνεται πάντως να ελπίζει να διαδεχτεί τον Ban Ki-Moon ο Lula da Silva, ο οποίος και ταξιδεύει συχνά στην περιοχή.
Ο Lula έχει, ακόμα, υποστηρίξει δημοσίως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο –στρατιωτικής- επέμβασης στη χώρα. Δεν επιθυμώ «να επαναληφθεί στο Ιράν αυτό που έγινε στο Ιράκ, δηλαδή ένας πόλεμος και ένα ψέμα» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ενώ, λοιπόν, φαίνεται να τάσσεται κατά της αμερικανικής ηγεμονίας και πολιτικής, ο Lula δεν φαίνεται να έχει το ίδιο πρόβλημα με την εξάπλωση της ρωσικής επιρροής. Μπορεί, δηλαδή, να κατέκρινε σφοδρά την ύπαρξη αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία, αλλά τήρησε σιγή ιχθύος για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων από τη Βενεζουέλα. Παρομοίως, στη διαμάχη Αργεντινής- Μεγάλης Βρετανίας παίρνει, δίχως να διστάσει, το μέρος της πρώτης.
Πάντως, ακόμα κι αν όντως το όνομα του βραζιλιάνου προέδρου έχει προταθεί για την κεφαλή του ΟΗΕ, δεν θεωρείται πιθανό ο Ban Ki-Moon να παραιτηθεί μιας δεύτερης θητείας έτσι απλά. Επιπλέον, καθώς κάθε επικεφαλής του ΟΗΕ «εκπροσωπεί» μια γεωγραφική περιοχή, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η Ασία θα προσφέρει εύκολα τη θέση της στην Λατινική Αμερική.
Επιπλέον, οι θέσεις του όσον αφορά τα Ιρανικά πυρηνικά σχέδια μπορούν κάλλιστα να έχουν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ ή η Μ. Βρετανία να ασκήσουν το δικαίωμα τους για βέτο στην υποψηφιότητα του Lula da Silva. Σύμφωνα με άλλη άποψη, ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την κεφαλή του διεθνούς οργανισμού μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειές του να γίνει η Βραζιλία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μπορεί, ασφαλώς, ο βραζιλιάνος πολιτικός να μην έχει βλέψεις για τη θέση αυτή και το όλο θέμα να μην είναι παρά ένα κατασκεύασμα των μέσων ενημέρωσης. Αλλά τι μπορεί να εννοεί, τότε, ο 65χρονος Lula λέγοντας «δεν βρίσκομαι παρά στη μέση της πολιτικής μου σταδιοδρομίας»;
Πηγή: Rue89
Φωτογραφία: LIFE
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >