Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η απόφαση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να θέσουν στη διάθεση της Ελλάδας δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά συν 10 ή και 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού σωτηρίας της Ελλάδας από απειλούμενη χρεοκοπία, συνιστά φραγμό στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία εναντίον της χώρας μας, στην οποία επιδόθηκαν με παραληρηματική ένταση οι καρχαρίες των αγορών την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η απόφαση που πήραν οι υπουργοί Οικονομίας των «16» της Ευρωζώνης την Κυριακή είναι η απόφαση που έπρεπε να είχαν πάρει οι ηγέτες τους κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες, στις 25 Μαρτίου, αλλά είχαν αρνηθεί να το πράξουν κατ’ απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, δίνοντας πράσινο φως στους κερδοσκόπους να «κατασπαράξουν» τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Του Γιώργου Δελαστίκ για την εφημερίδα Έθνος
Ο προσδιορισμός του ποσού ενδεχόμενης σωτηρίας της Ελλάδας, το οποίο υπερκαλύπτει τις δανειακές της ανάγκες για φέτος, αποτελεί τη δέουσα απάντηση στους κερδοσκόπους, με τη μορφή του ανοιχτού εκβιασμού κερδών που θα απολεσθούν: ή δανείζετε την Ελλάδα με ανεκτό επιτόκιο ή τη δανείζουμε εμείς και χάνετε τα δισεκατομμύρια ευρώ των τόκων, είπαν ουσιαστικά οι χώρες της Ευρωζώνης προς τους Ευρωπαίους κερδοσκόπους τραπεζίτες. Αυτό ακριβώς ζητούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου από τους εταίρους της, προκειμένου να μπορέσει να δανείζεται από την αγορά και να μη χρειαστεί καθόλου να ζητήσει ποτέ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Οπροσδιορισμός του επιτοκίου των δανείων στήριξης εκ μέρους της Ευρωζώνης στο 5% είναι ένας βαρύς όρος, ο οποίος προσδιορίζει έμμεσα αλλά σαφέστατα και το επιτόκιο με το οποίο θα δανείζεται από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση από τις αγορές: γύρω στο 6%!
Από τη στιγμή που η ίδια η ΕΕ ορίζει το «επιτόκιο σωτηρίας» γύρω στο 5%, εννοείται ότι καμία τράπεζα δεν πρόκειται να δανείσει την Ελλάδα φθηνότερα, στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών.
Μια διαφορά επιτοκίου όμως γύρω στο 1%, ίσως και λίγο παραπάνω, είναι απολύτως λογικό να τη ζητούν οι εμπορικές τράπεζες και να θεωρείται απολύτως λογική αυτή η διαφορά από τους Γερμανούς. Ας μην ξεχνάμε την απόφαση της 25ης Μαρτίου. Υπογραμμίζει ότι ο μηχανισμός διάσωσης συνιστά την «έσχατη διέξοδο (ultima ratio)» και τίθεται σε ενεργοποίηση όταν «είναι ανεπαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς», όταν δηλαδή η Ελλάδα αδυνατεί να δανειστεί όσο υψηλό επιτόκιο και αν προσφέρει.
Σε καμία περίπτωση το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί ως κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ένα επιτόκιο της αγοράς κατά 1% υψηλότερο από το «επιτόκιο σωτηρίας» που όρισε η ίδια η Ευρωζώνη. Αυτό το έχουν καταστήσει σαφέστατο με αλλεπάλληλες συναφείς δηλώσεις τους τόσο κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της Γερμανίας όσο και πληθώρα δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου που εμφανώς αντανακλούν επίσημες πολιτικές θέσεις. Υπενθυμίζουμε δε ότι η απόφαση της 25ης Μαρτίου τονίζει ότι «οποιαδήποτε εκταμίευση» στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού δεν γίνεται όταν το ζητήσει απλώς η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά μόνο μετά από «ομόφωνη απόφαση των κρατών – μελών της Ευρωζώνης» και μάλιστα στη βάση «αξιολόγησης από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Ηπροχθεσινή απόφαση της Ευρωζώνης δηλαδή επ’ ουδενί δεν συνιστά την εξεύρεση κάποιας πηγής φτηνού δανεισμού. Σε καμία περίπτωση. Αποτρέπει μεν τα εξωφρενικά επιτόκια της τάξης του 7% και του 7,5% που δοκίμαζαν οι κερδοσκόποι, πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο σ’ αυτή τη φάση έτσι που έχει χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα καθορίζει για την Ελλάδα ένα υψηλό κόστος δανεισμού της τάξης του 6% από τις αγορές – σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από αυτό της Γερμανίας.
Αν συνυπολογίσουμε ότι όταν πρωτοβγήκε η κυβέρνηση Παπανδρέου να δανειστεί στα τέλη Γενάρη, χωρίς κανένα μέτρο και κανένα σχέδιο στήριξης από την ΕΕ, της προσφέρθηκαν από τις αγορές 25 δισ. ευρώ με 6,2%, μάλλον σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμών.
Προπαγάνδα: Εμφανίζουν ως σωτήρα το ΔΝΤ
Συμφορά για τον ελληνικό λαό και όχι σωτηρία θα αποτελέσει ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης της χώρας από χρεοκοπία, δεδομένου ότι αυτός ο μηχανισμός έχει ως θεμελιώδες στοιχείο του την ανάμειξη και του ΔΝΤ. Ο προσδιορισμός του ύψους των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και του ύψους του επιτοκίου δεν αναιρεί τον χαρακτήρα του μηχανισμού διάσωσης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν είναι αμιγώς ευρωπαϊκός. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, στην απόφασή τους της 25ης Μαρτίου, χαρακτηρίζουν ρητά τα «συντονισμένα διμερή δάνεια» των χωρών της ΕΕ ως «συμπληρωματικό» μηχανισμό στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >