Τετραπλό νομοσχέδιο που φέρνει μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση και θέτει τις βάσεις για το Νέο Σχολείο παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Το πολυνομοσχέδιο αφορά κυρίως αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών (προσλήψεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ.), ρυθμίσεις για το νέο σχολείο, αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και μία νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία και την αδειοδότηση των κολεγίων. Πιθανό είναι να υπάρχει και η διάταξη που αφορά στην κατάργηση της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά μέχρι αργά το βράδυ χτες το ΥΠΕΠΘ δεν έκανε σχετική ενημέρωση.
Αναφορικά πάντως με τις προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού θα ισχύουν τα εξής: Το σημερινό καθεστώς των μόνιμων προσλήψεων (60%-40%) θα ισχύει για μια ακόμη τριετία, δηλαδή έως το 2013. Για το έτος 2012-2013 οι διορισμοί μονίμων θα γίνονται κατά 40% από τους «κλειδωμένους πίνακες προϋπηρεσίας» και το 60% από τον πίνακα ΑΣΕΠ με τη νέα μορφή. Μετά το 2013 όλοι οι πίνακες θα καταργηθούν και θα υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος θα καταρτίζεται με βάση το βαθμό επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα επιστημονικά προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικό κ.ά.), κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά.) και φυσικά την προϋπηρεσία.
Για να διοριστεί κάποιος ως μόνιμος εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο θα πρέπει να έχει πετύχει σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Από αυτό τον κανόνα θα εξαιρεθούν όσοι στις 30-6-2010 έχουν 24μηνη προϋπηρεσία, οι οποίοι θα μπαίνουν στους πίνακες του ΑΣΕΠ με τη βάση του διαγωνισμού (το 50 ή 55) και δε θα είναι προαπαιτούμενο η επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι νεοδιόριστοι θα πρέπει να υπηρετούν στην ίδια περιοχή για τρία χρόνια, ενώ εισάγεται ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού.
Κοινό μέτωπο κατά των κολεγίων
ΤΕΕ και μηχανικοί των Πολυτεχνείων συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ και απόφοιτων Κολεγίων, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες για το δημόσιο συμφέρον επιπτώσεις από την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων» και καλούν την υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιπλέον, ζητούν συνάντηση μαζί τους «ώστε να αποφευχθούν τα ίδια λάθη πολιτικής που οδήγησαν σε αδιέξοδο τόσο την Οικονομία όσο και την Παιδεία».
Στη χθεσινή σύνοδο των πρυτάνεων των Πολυτεχνείων και των κοσμητόρων των Πολυτεψνικών Σχολών, καταλογίστηκαν ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας για την ισοπέδωση της ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατήγγειλαν πως για τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ δεν ακολουθούνται στοιχειωδώς διαδικασίες διαβούλευσης.
Η ανακοίνωση του ΤΕΕ κάνει λόγο για «συστηματική επιδίωξη απαξίωσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, η οποία ισοδυναμεί με απαξίωση του ελληνικού κράτους» και υπογραμμίζει ότι η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους κολεγίων στρέφεται ευθέως κατά των αποφοίτων Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων και οδηγεί μαθηματικά στη δική τους υποβάθμιση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >