Δέσμη έξι μέτρων για την άμεση ενίσχυση της οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, που πλήττεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και την επιχειρούμενη απολιγνιτοποίηση, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι επειδή η Κοζάνη αποτελεί την πρώτη περιοχή της χώρας που μπήκε σε κατηγορία επικινδυνότητας 4 και σε lockdown, είναι απαραίτητο να είναι η πρώτη που θα έχει μέτρα οικονομικής στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε αναλυτικά τα εξής:

  1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν πρόβλημα επιβίωσης, είτε επειδή έχουν μείνει άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι (400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος, 200 για κάθε δεύτερο μέλος, 100 για κάθε παιδί) «ώστε μια τετραμελής οικογένεια με 800 ευρώ να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση», όπως είπε.
  2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ειδικά για όσες επιχειρήσεις ξαναέκλεισαν. Στις πληγείσες επιχειρήσεις να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό.
  3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
  5. Επιδότηση του ενοικίου στο 40% για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο.
  6. Για τους αγρότες, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Ζητάμε να εφαρμοστούν άμεσα αυτά τα 6 μέτρα ως ελάχιστη ένδειξη έγνοιας της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας που βρίσκονται για δεύτερη φορά σε lockdown», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Στις επαφές του με τους δημάρχους της περιοχής, τους φορείς υγείας, τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε αδράνεια και ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία.

Σημείωσε ότι το δεύτερο κύμα, που φαίνεται ότι είναι σφοδρότερο από το πρώτο, βρίσκει απροετοίμαστο το ΕΣΥ. «Δεν έχει δικαιολογία γιατί δεν υπήρχε αιφνιδιασμός» σημείωσε. Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Κοζάνης, που έχει έξι κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως αν και υπάρχουν κρούσματα το νοσοκομείο της πόλης δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, «με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται στην Πτολεμαΐδα αλλά και σε άλλα νοσοκομεία» για να συμπληρώσει ότι «σε όλη τη χώρα υπήρξε μεγάλη αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι μονάχα  για κάποιες μεμονωμένες φιέστες, για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και παρά πολύ καιρό».

Ads

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηλίτευσε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης αφού όπως είπε «υπάρχει διαρκής υπόμνηση και στα ΜΜΕ, και σωστά, για τον συνωστισμό των νέων ανθρώπων στις πλατείες, όμως την ίδια ώρα στα σχολεία μας μπορούν τα παιδιά μας να είναι 25 και 27 σε τάξεις που είναι μικρές. Θα έπρεπε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να είχε βρεθεί ο τρόπος κυρίως μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και με αναπληρωτές καθηγητές». «Φέτος ξεκινάμε σε περίοδο πανδημίας με 20.000  λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές  από ότι πέρυσι» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και αποφάσεις που δείχνουν  έλλειψη σχεδιασμού όπως αυτή χθες, που πάρθηκε πίσω μέσα σε λίγες ώρες επαναφοράς φιλάθλων στα γήπεδα. Απόφαση που πάρθηκε και με την έγκριση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να αρθεί μέσα σε λίγες ώρες.  Προδίδει και την ασυνεννοησία την απόλυτη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η περιοχή της Κοζάνης είχε συρροή κρουσμάτων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Τώρα όμως είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 και σε lockdown, με τα σχολεία μόνο να λειτουργούν. «Είναι διαδικασία εξάντλησης και της οικονομίας όταν πηγαίνουμε σε μια δεύτερη αναγκαστική παύση εργασιών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε μία περίοδο μετάβασης, χωρίς σχέδιο, από τον λιγνίτη, που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και παράγει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά θα έχουν μια σωρευτική πίεση» είπε.

Σε σύσκεψη που είχε με  με τους φορείς υγείας του νομού με την συμμετοχή του Ανδρέα Ξανθού, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας  ως μια ευκαιρία  για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό όπως τόνισε θα πρέπει να γίνουν θεσμικές τομές γιατί οι δαπάνες από μόνες τους δεν αρκούν και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέο μισθολόγιο και κίνητρα για να βρεθούν γιατροί που θα στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για αυτό τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε  προσλήψεις σε ένα πολυετές χρονοδιάγραμμα. «Άμεσα εμείς προκρίνουμε τις 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ούτε αυτό όμως είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά αντιστοιχεί στο να καλύψουμε το επικουρικό προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και σιγά σιγά να φτάσουμε στο σημείο να αγγίξουμε τους οργανισμούς των νοσοκομείων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερόμενος στα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι το ΕΣΥ αντιμετώπιζε πάρα πολλά προβλήματα εξαιτίας των μνημονιακών παρεμβάσεων ωστόσο όπως επεσήμανε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  υπήρξε μια προσπάθεια ανάταξης μέσα από τις προσλήψεις και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Οι προσπάθειες που γίνονται τώρα την περίοδο της πανδημίας δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  υπογράμμισε. «Η ανησυχία μας» όπως είπε «είναι να αντέξει το σύστημα γιατί ήδη τα κρούσματα είναι πάρα πολλά χωρίς να έχουμε μπει για τα καλά στην χειμερινή περίοδο όπου θα υπάρχει αναγκαστικά μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του νομού και εκπροσώπους εργαζομένων με την συμμετοχή του Αλέξη Χαρίτση. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε  ότι είναι επιτακτικό ζήτημα η ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε εκτενώς στην δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι λέμε πράγματα μη ρεαλιστικά και τώρα έρχεται η Κομισιόν και λέει  ότι είναι ενδεδειγμένο μέτρο η προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναδιατυπώνοντας την ανάγκη για μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων και επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της.