Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που φέρνει αυτές τις μέρες προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.
Όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και στις επιπτώσεις που θα επιφέρει αυτός στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί υπήρξαν τα σφοδρά πυρά που δέχτηκε η κυβέρνηση από τους κοινωνικούς φορείς κατά τη συζήτηση του πτωχευτικού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Φαίνεται όμως πως μια πιο ενδελεχής μελέτη επιμέρους διατάξεων του υπό συζήτηση νομοθετήματος φέρνει στην επιφάνεια κάποια νέα κυβερνητικά «δώρα» τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις τράπεζες μεν, η κυβέρνηση φαίνεται να τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώνονται ακόμη και με έσοδα που προέρχονται από “ξέπλυμα” χρήματος, ενώ σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές, έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιβάλουν μονομερώς αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας των πολιτών, χωρίς αυτοί να μπορούν να προβάλουν την παραμικρή αντίδραση.
Διαβάστε επίσης: Ποια δεύτερη ευκαιρία; Ο πτωχευμένος τα χάνει όλα
«Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αποπληρωμή των τραπεζών με «βρώμικο χρήμα»
Για τις βασικές πτυχές των εν λόγω ρυθμίσεων μιλάει στο tvxs.gr η τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου.
«Πρακτικά ο νέος πτωχευτικός προβλέπει πως αν ερευνάται κάποιο πρόσωπο για ξέπλυμα χρήματος (πχ ένας ποινικός), οπότε και του κατάσχονται οι λογαριασμοί, ότι θα αποδεσμεύονται τα στοιχεία αυτά και θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή δανείων που μπορεί να έχουν προς τράπεζες» επισημαίνει αρχικά και προσθέτει: «Ουσιαστικά δεσμεύει στοιχεία λογαριασμών, που αποτελούν προϊόν εγκλήματος για να πληρωθούν οι τράπεζες. Για να το θέσω ακόμη πιο απλά, η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αποπληρωμή χρεών προς τράπεζες με “βρώμικο χρήμα”».
Η κυρία Αχτσιόγλου επισημαίνει μάλιστα πως τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αποφύγει να δώσουν την παραμικρή απάντηση για το ζήτημα στη Βουλή, παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα που τους έχει απευθύνει η ίδια κατά στη συζήτηση του νέου ποινικού κώδικα. Εκφράζει δε την εκτίμηση πως η εν λόγω ρύθμιση πιθανότατα ήλθε μετά από απαίτηση τραπεζικών διοικήσεων.
«Πρέπει να δει κανείς τη σύνδεση όλων των πραγμάτων που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ αναφορικά με τις τράπεζες το τελευταίο διάστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Υπάρχει άλλωστε ένα πρόσφατο πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο δε δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα. Στα τέλη του 2019 είχε νομοθετήσει πως τα κατεσχεμένα έσοδα από ξέπλυμα “βρώμικου χρήματος” θα αποδεσμεύονται πάρα πολύ γρήγορα. Όταν αντιδράσαμε, η κυβέρνηση ήρθε και είπε πως δίνει μια προθεσμία για να λάβουν τα δικαστικά συμβούλια αν θέλουν να παραμείνουν κατεσχεμένα τα συγκεκριμένα έσοδα ή να αποδεσμευτούν. Λίγο αργότερα όμως μέσα στην πανδημία αποφάσισε πως ενώ όλες οι υπόλοιπες προθεσμίες για τις δικαστικές πράξεις είχαν ανασταλεί λόγω του lockdown, ειδικά αυτή η προθεσμία δεν είχε ανασταλεί και είχε λήξει. Με αυτό τον τρόπο πρακτικά απελευθέρωσε όλα τα κατεσχεμένα ποσά που προέρχονταν από ξέπλυμα χρήματος».
«Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να μη θυμηθεί κανείς έχει να κάνει με την νομοθετική ρύθμιση για την ασυλία των τραπεζών» σημειώνει η κυρία Αχτσιόγλου, καταλήγοντας ότι «αν δει κανείς αυτή τη σειρά των πραγμάτων και τη συνδυάσει και με αυτή την ενέργεια την τωρινή, θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να είναι τυχαία και να μην υπάρχει μια πολιτική σκέψη από πίσω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι όλος ο πτωχευτικός επί της ουσίας καθοδηγείται από τις τράπεζες».
Επιπλέον, αναδεικνύει και μια ακόμη πτυχή του ζητήματος, καθώς όπως τονίζει: «Εκτός από τις τράπεζες, με αυτή τη ρύθμιση ευνοημένοι είναι και όσοι για τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, καθώς επί της ουσίας “ξεπλένονται” για τα χρέη τους με “βρώμικο χρήμα”».
Οι μονομερείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα και η «παρέμβαση» του Άδωνι
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάταξη -«δώρο» προς τις ασφαλιστικές, η κυρία Αχτσιόγλου λέει: «Ο Άδωνις Γεωργιάδης έφερε μια ρύθμιση, η οποία προβλέπει πως μπορεί μια ασφαλιστική να αυξάνει μονομερώς τα ασφάλιστρα που πληρώνει ένας πολίτης, χωρίς αυτός να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, προκειμένου να ελεγχθεί αυτή η αύξηση και να ακυρωθεί, εφόσον κριθεί υπερβολική. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος πλέον με βάση αυτή τη ρύθμιση είναι να σπάσει το συμβόλαιο χάνοντας επί της ουσίας την υγειονομική κάλυψη που είχε και για την οποία πλήρωνε κανονικά τόσα χρόνια».
«Στην αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι “δεν λέω εγώ στις ασφαλιστικές να κάνουν μονομερείς αυξήσεις, αυτό ήδη ισχύει”, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος απλά βάζει ένα πλαίσιο για την επιβολή αυτών των αυξήσεων» συνεχίζει η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Επί των συγκεκριμένων ισχυρισμών πάντως η κυρία Αχτσιόγλου σημειώνει με νόημα: «Τι αποκρύπτει όμως ο υπουργός Ανάπτυξης; Ότι ναι μεν οι ασφαλιστικές είχαν τη δυνατότητα να αυξάνουν μονομερώς τα ασφάλιστρα, όμως ο πολίτης από την πλευρά του είχε τη δυνατότητα -εφόσον θεωρούσε αυτή την αύξηση παράλογη και ακραία- να προσφύγει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία θα μπορούσε να την ακυρώσει ή ακόμη και να επιβάλει πρόστιμο στην ασφαλιστική. Τώρα τι κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης; Του στερεί αυτή τη δυνατότητα, λέγοντάς του “αν δε σου αρέσει, φύγε”».
Υπενθυμίζει κλείνοντας πως «τον Αύγουστο ο υπουργός Ανάπτυξης έσβησε ένα τέτοιο πρόστιμο (ύψους 100.000 ευρώ) που είχε επιβληθεί σε ασφαλιστική, η οποία είχε επιβάλει αυξήσεις εκτός κάθε νομικού πλαισίου, ισχυριζόμενος πως θα έφερνε νέο πλαίσιο για το ζήτημα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >