Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ξεκινά σήμερα στη Βόννη, με τις ελπίδες για επίτευξη κάποιας συμφωνίας να έχουν σε μεγάλο βαθμό διαψευστεί, μετά την όχι-και-τόσο-αποτελεσματική διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ads

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 11 Απριλίου, πραγματοποιούνται εν αναμονή της συνόδου στο Κανκούν του Μεξικού από 29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2010 και δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία.

Αντιθέτως, γίνεται λόγος για «έλλειψη εμπιστοσύνης και διχασμούς» μεταξύ των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίθεση μεταξύ των προσδοκιών από τη σύνοδο των αναπτυσσόμενων χωρών και των ΗΠΑ: ενώ, δηλαδή, οι πρώτες θεωρούν ότι ο ΟΗΕ είναι το κατάλληλο forum για τη συζήτηση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης έως το τέλος του έτους, η Αμερική περιορίζεται στη δήλωση ότι κάτι τέτοιο είναι απλά «πολιτικά ανέφικτο.»

Ενώ ο στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων, υπό το πρωτόκολλο του Κιότο, οι ανεπτυγμένες χώρες δεν φαίνεται να έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ενώ, δηλαδή, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συμφωνήσει για πραγματοποίηση επιπλέον προπαρασκευαστικών συναντήσεων εν όψει της διάσκεψης στο Μεξικό, δεν ισχύει το ίδιο για τις ανεπτυγμένες χώρες. Οι τελευταίες, αντιθέτως, δηλώνουν ότι προτίθενται να παραστούν σε μια μόνον ακόμα συνάντηση το Νοέμβρη. Με αυτόν, όμως, τον τρόπο είναι αδύνατο μέσα σε μόλις ένα μήνα, όχι μόνο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, αλλά και να συμφωνήσουν στον καθορισμό των προς συζήτηση θεμάτων για το Μεξικό.

Ads

Σημαντικό εμπόδιο, τέλος, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής αποτελούν και οι διαφωνίες στο εσωτερικό των χωρών, ιδίως στην Αμερική. Συγκεκριμένα, σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει σημαντική μείωση των εκπομπών δεν είναι πιθανό να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, ενώ ένα δεύτερο νομοσχέδιο υπόσχεται πολύ μικρότερη μείωση από αυτή του 17% ως το 2050, που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος Obama.

Πηγή: BBC