Με έναν νόμο και ένα άρθρο χιλιάδες στρέμματα και περιουσιακά στοιχεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φαίνεται πως θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια. Πρόκειται για το άρθρο 296 του νομοσχεδίου Κεραμέως («Nέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ»), το οποίο δεν υπήρχε στο κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση, αλλά προστέθηκε αιφνιδιαστικά όταν κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα δύο πανεπιστημιακά δασοκτήματα σε Περτούλι Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, η Λέσχη Σίτισης του ΑΠΘ με τα τεράστια αποθεματικά της και τα 1.800 στρέμματα του αγροκτήματος του ΑΠΘ στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο Απόστολος Λυκεσάς ρεπορτάζ για την Εφ.Συν. το συγκεκριμένο άρθρο καταργεί τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν τις εκτάσεις για γενιές ολόκληρες και περνάει τη διαχείριση των εκτάσεων στο ΑΠΘ ουσιαστικά στην Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Όπως προβλέπει ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου η επόμενη κίνηση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση με ΣΔΙΤ του αγροκτήματος είναι: ξενοδοχεία, κτίρια για τις ανάγκες του ξενόγλωσσου τμήματος της Ιατρικής σε συνεργασία με μεγάλες ιδιωτικές κλινικές κτλ.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων (32.000 στρέμματα) και Ταξιάρχη Χαλκιδικής (58.000 στρέμματα) «παραχωρήθηκαν στο ΑΠΘ από το Ελληνικό Δημόσιο το 1934 και το 1951 ιδρύθηκε το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών (Νόμος 1881/1951) ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για την υλοποίηση των σκοπών και στόχων της παραχώρησης της νομής των Δασών στο Α.Π.Θ» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ).
Η σίτιση των φοιτητών και φοιτητριών στη Λέσχη του ΑΠΘ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει αποθεματικό περί τα 20 εκατ., οδηγείται σε πλήρη εξάρτηση από ιδιώτες παρόχους.
Σύμφωνα με τα σχέδια για το Αγρόκτημα του ΑΠΘ (1.800 στρέμματα) προβλέπεται: «Το νέο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δυναμικότητας 800 κλινών, συνολικής επιφάνειας 80.000 τ.μ., την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, σε κτήρια συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ., ένα ερευνητικό κέντρο, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων ιατρικού περιεχομένου, εμπορικό κέντρο το οποίο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως Medical Store (sic), εστιατόριο και ένα διοικητικό κέντρο στο οποίο θα εγκατασταθεί η διοίκηση του “Αριστοτέλειου Βιοϊατρικού Κέντρου” όπως θα λέγεται. Συνολικά προβλέπεται η δόμηση περίπου 150.000 τ.μ., σε διώροφα κτήρια, τα οποία θα καλύψουν περίπου το ένα τρίτο της έκτασης των 220 στρεμμάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη όλου του έργου» όπως αναφέρει το voria.gr).
Αντιδράσεις – Επιστολή στον πρωθυπουργό
Ωστόσο, τα κυβερνητικά σχέδια έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, μιλώντας για το Αγρόκτημα, καταγγέλλει ότι με την κατάργηση του ΝΠΔΔ «το χειρότερο είναι ότι η αναμενόμενη αδυναμία διαχείρισης των ιδιαίτερων αναγκών του Αγροκτήματος από την κεντρική διοίκηση του ΑΠΘ, θα οδηγήσει μοιραία σε μια σταδιακή εγκατάλειψη και παραγκώνιση του Αγροκτήματος καταλήγοντας σε αλλοίωση του προσανατολισμού και του σκοπού παραχώρησής του, προκαλώντας τη σημαντική και μακροχρόνια υποβάθμιση και παρακμή των γεωτεχνικών σπουδών και ερευνών στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλη ζημία στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας».
Με επιστολή του στον πρωθυπουργό το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι «η απώλεια της αυτοτέλειάς των ΝΠΔΔ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μία αλλοίωση του προσανατολισμού και των σκοπών τους» και «επιπροσθέτως, θα χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι, τόσο από οποιαδήποτε πώληση παραγομένων προϊόντων, όσο και από την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης», με αποτέλεσμα να προκληθεί «σημαντική και μακροχρόνια υποβάθμιση και παρακμή των γεωτεχνικών σπουδών και ερευνών στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλη ζημία στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας».
Με ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών βάλλει κατά των πρυτανικών αρχών και αναρωτιέται: «Παρέλαβαν ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο με υποδομές που λειτουργούσαν προς όφελος του Πανεπιστημίου. Τι θα παραδώσουν;»
Σημειώνεται ότι ανακοινώσεις έβγαλαν οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυριακή Μάλαμα και Κατερίνα Νοτοπούλου, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα», και ζητούν απόσυρση της τροπολογίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >