«Θα τους κάνω να μην ξέρουν από πού θα φύγουν» φώναζε χτες στους δημοσιογράφους έξω από το Εφετείο ο Γιάννης Λαγός. Τελικά είναι ο ίδιος που αποχώρησε από τη χώρα για Βρυξέλλες και μάλιστα άρον άρον.

Ads

Αφού απορρίφθηκε το αίτημά του για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου και αφού ακούστηκε η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές στους καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής ο Γιάννης Λαγός εκμεταλλευόμενος την ασυλία που έχει ως ευρωβουλευτής ταξίδεψε στις Βρυξέλλες.

«Ο Λαγός έγινε λαγός», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης.

Τι θα γίνει με την ασυλία

Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα επιβολής και εκτέλεσης της ποινής που θα αποφασίσει το δικαστήριο, με την ασυλία, που ο Λαγός απολαμβάνει, ως ευρωβουλευτής.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπεισέρχεται σε έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών. Οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµµάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, σε αντίθεση µε τα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο εύκολα.

Χρειάζεται ένα αίτηµα από τις αρµόδιες Αρχές, π.χ. της Ελλάδας προς το προεδρείο του ΕΚ, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι έχει ληφθεί το αίτηµα και το παραπέµπει στη σχετική επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο και εισηγείται την απόφασή της στην Ολοµέλεια. Η τελική απόφαση λαµβάνεται από το σύνολο των ευρωβουλευτών µε ανάταση του χεριού.