Καθώς ήδη έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις Δημοτικές Εκλογές οφείλουμε να θυμηθούμε πως το «εντυπωσιακότερο» ίσως αποτέλεσμα τους υπήρξε η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ στην πόλη των Ιωαννίνων. «Εντυπωσιακότερο» γιατί συνδέεται με τους τρόπους δόμησης του εθνικού μας φαντασιακού που, όπως κάθε κατασκευή του είδους, πατά στις υπαρκτές (και σεβαστές, δίχως απολυτότητες) εθνοτικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές συνάφειες, μα είχε ανάγκη να συγκροτήσει και νησίδες στιγματισμένης, θρησκευτικής, έμφυλης, πολιτικής και πολιτιστικής ‘αλλογλωσσίας’.

Ads

Ο Μωυσής Ελισάφ, που θήτευσε και ως πρόεδρος της τραγικής μα και τόσο αξιόλογης Ισραηλιτικής Κοινότητας της όμορφης πόλης, πορεύεται ως Δήμαρχος με τα δικά του προτερήματα και μειονεκτήματα, τα οποία ξέρει καλύτερα η τοπική κοινωνία (ή μάλλον το αφανάτιστο πολιτικά κομμάτι της που κατανοεί τις δυνατότητες και της δυσκολίες της Τ.Α.) αφήνοντας ήδη το στίγμα του στην πόλη των Ιωαννίνων. Με αυτό το σκεπτικό βρεθήκαμε και συνομιλήσαμε μαζί του. Άξιζε τον κόπο! Κα στην συμφωνία και στην διαφωνία ο Ελισάφ παραμένει ένας άξιος λόγου άνθρωπος. Δήμαρχος μιας άξιας λόγου πόλης.

Κύριε Ελισάφ καλησπέρα. Για μια μερίδα ελλήνων κι ελληνίδων πολιτών η νίκη σας στα Ιωάννινα θεωρήθηκε ως νίκη της ανεκτικότητας και του πολιτισμού. Της άλλης Ελλάδας που αναζητούμε. Εσείς, ως εκπρόσωπος της τραγικής Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, με κόντρα ανθρώπους φορείς και θεσμούς, είτε ανοιχτά είτε κεκαλυμμένα, καταφέρατε να εκλεγείτε. Αυτό θεωρείται πως έδωσε και δίνει ιδιαίτερο βάρος στη Δημαρχεία σας; κι αν ναι είναι (συχνότερα) ένα βάρος βοηθητικό ή το αντίθετο;

Νομίζω ότι η εκλογή μου απέδειξε ότι η πόλη μας ξεπέρασε όλες τις διχαστικές λογικές και προκαταλήψεις και με αξιολόγησε με τα κριτήρια με τα οποία αξιολόγησε όλους τους συνυποψήφιους μου. Δίχως δηλαδή η θρησκευτική μου ταυτότητα να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο. Η εκλογή μου αποτελεί σαφή ήττα της μισαλλοδοξίας . Βέβαια η επιτυχία μου εξαρτάται από τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και δεν μπορεί να σχετίζεται με τα θρησκευτικά μου πιστεύω. Αλλά η ευρύτατη δημοσιότητα που δόθηκε μπορεί να βοηθήσει την πόλη στην όπως την ονομάζουμε προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Σε αυτή την εξωστρέφεια της πόλης η παρουσία του Δημάρχου, οι γνωριμίες του και οι ιδιότητες του ως γιατρού – καθηγητή της Ιατρικής αλλά και ως Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας μπορούν να βοηθήσουν.

Ads

Στον ένα χρόνο της Δημαρχίας σας ποια είναι σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε και τα σημαντικότερα πράγματα που πετύχατε;
 
Στο κείμενο για τον απολογισμό του ενός χρόνου θητείας έχουμε παραδεχθεί ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν τα έχουμε λύσει όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν προβλήματα στην καθαριότητα, στον οδοφωτισμό, στο οδικό δίκτυο που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση να τα επιλύσουμε σύντομα. Υπάρχουν λόγοι για τις καθυστερήσεις που επισημαίνονται χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ. Πχ το εκλογικό σύστημα: ο Δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται όμηρος ευκαιριακών πλειοψηφιών και δεν μπορεί πάντα να παίρνει τις αποφάσεις για τις οποίες ο ίδιος λογοδοτεί στους δημότες. Όπως συνέβη για παράδειγμα στο ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Μερίδα της τοπικής κοινωνίας λέει πως δεν φορτσάρατε, είτε λόγω της συγκυρίας, είτε λόγω έλλειψης στήριξης, είτε λόγω άλλων προβλημάτων. Εσείς τι τους απαντάτε;

Η πανδημία ανέτρεψε όλες τις προτεραιότητες. Ένα όμως από τα επιτεύγματα μας είναι ότι καταφέραμε να την περάσουμε αλώβητοι. Για παράδειγμα δημιουργήσαμε δομές στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.  Μοιράσαμε σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληροφοριακό υλικό, εξυπηρετήσαμε όλες τις ανάγκες των πολιτών. Κάναμε σημαντικά πράγματα στον τομέα του πολιτισμού κι ας μας εμπόδισε η πανδημία. Υλοποιήσαμε το τεχνικό πρόγραμμα έργων που σε βάθος χρόνου θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν εξαιτίας των αγκυλώσεων της Δημόσιας Διοίκησης γενικά και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου ειδικά. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν αυτή κρατά όρθιες τις Τοπικές Κοινωνίες σε δύσκολες συνθήκες πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό της σε κρίσιμους τομείς. Κι ένα ακόμη αίτιο. Δεν είχαμε την κοινωφελή εργασία μέσω του ΟΑΕΔ. Τώρα προσλαμβάνουμε 420 εργαζόμενους με οχτάμηνες συμβάσεις και θεωρώ έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Ένα ακόμη θετικό σημείο είναι ότι προχωρήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας «έξυπνης πόλης».

Ο Έκο λέει πως η φιλοσοφία έχει υποχρέωση να αντισταθεί στον κυνικό χαρακτήρα που παίρνει η πολιτική όταν αφήνεται μόνη με τον εαυτό της. Το να κατεβαίνει λοιπόν ένας ουσιαστικός και όχι αυτοαναφορικός διανοούμενος στην πολιτική συνδέεται και με την απόπειρα να αντισταθούμε στην κυνικότητα των καιρών; και είναι αυτό που δίνει στην τέχνη πολιτική υπεραξία πέρα από την μικροπολιτική των κομμάτων;

Εγώ δεν ήμουν ένας επαγγελματίας πολιτικός. Ήμουν ένας επιστήμονας με πολυετή παρουσία και προσφορά, ήμουν και ένας ενεργός πολίτης. Θήτευσα ως δημοτικός σύμβουλος στην αντιπολίτευση, στη συμπολίτευση , υπήρξα πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, όπου και άφησα ένα στίγμα. Στην συνέχεια ηγήθηκα μιας ανεξάρτητης παράταξης. Υπάρχουν στην παράταξη μας στελέχη από όλα τα πολιτικά κόμματα. Υποψήφιοι βουλευτές από όλα τα κόμματα. Εμείς ασχοληθήκαμε και επικεντρωθήκαμε στα προβλήματα της πόλης. Είπα στα πολιτικά κόμματα ‘’μην με στηρίζετε αλλά ταυτόχρονα μην με πολεμάτε’. Αυτό μόνο ζήτησα. Να έχουμε τη δυνατότητα χωρίς περιορισμούς να λέμε την άποψη μας.
Κι επειδή δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής, δεν θεωρώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εφαλτήριο για πολιτική καριέρα. Αρκεί να δουλέψεις αποτελεσματικά μια 4ετία για να παράγεις έργο. Έχω μια επιτυχημένη καριέρα με διακρίσεις και δεν χρειάζομαι τη θέση του Δημάρχου για να καταξιωθώ. Κι έτσι ενώ πλήρως κατανοώ πως η εξουσία φθείρει, ξέρω την εκμαυλιστική της γοητεία, θαρρώ ότι έχω τα πνευματικά εφόδια να μην υποκύψω στη γοητεία της.

Φέτος, παρά τον κορονοϊό, η πόλη κινήθηκε πολιτιστικά. Το ΔΗΠΕΘΕ θα αποκτήσει νέα πορεία; Ποια είναι η δική σας αποτίμηση για τα πολιτιστικά δρώμενα και ποια πληροφορία και θέληση έχετε ή θέλετε να μας δώσετε για το τοπικό ΔΗΠΕΘΕ;

Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής (σσ το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών) κάναμε πολλά πράγματα τηρώντας πάντα με προσοχή τα μέτρα υγιεινής. Οι δράσεις μας βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στους πολίτες. Το ΔΗΠΕΘΕ έκανε την δική του επιτυχημένη περιοδεία δίχως καλλιτεχνική διεύθυνση αφού για αντικειμενικούς λόγους που είχαν να κάνουν με την προσωπική της ζωή η καλλιτεχνική διευθύντρια παραιτήθηκε. Θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αντικατάστασης της και θα στηρίξουμε και τις υπόλοιπες θεατρικές ομάδες της πόλης.

Έχετε μιλήσει για τον παιδευτικό ρόλο της ιστορίας, αρκεί να έχουμε θάρρος να αντικρύσουμε και να αξιολογήσουμε ορθά τις δήθεν ασήμαντες λεπτομέρειες της. Με δεδομένο πως, όπως έχετε γράψει, «το αυγό του φιδιού» στο στάδιο της επώασης δεν προκαλεί. αλλά λουφάζει, κρυβόμενο πίσω από την καθημερινότητα και τις βολές της, πώς βλέπεται την ξενοφοβία που γνωρίζει αλματώδη άνοδο στην ελληνική κοινωνία, μηδέ της Ηπείρου εξαιρουμένης; Υπάρχουν ανησυχητικά περιστατικά σε σχολεία που φιλοξενούν προσφυγόπουλα σε χωριά της περιοχής τα οποία δεν φτάνουν ποτέ στα κεντρικά κανάλια, αλλά και το κεντρικό περιστατικό της Μόρια που ίσως δεν αγγίζει, παρά μέσα από παραμορφωτικά γυαλιά, τις τοπικές κοινωνίες και το κέντρο… Κι ακόμη τι λέτε για τον αντιρατσιστικό χάρτη της Τ.Α;

Το 2020 είναι άλλη εποχή από το 2016. Τότε κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία και η πόλη μας θεωρείται παράδειγμα όσον αφορά την αποδοχή των προσφύγων και μεταναστών, γιατί ουσιαστική ενσωμάτωση δεν υπάρχει. Έχουμε περισσότερους από 2000 μέσα στην πόλη και 3.500 πρόσφυγες-μετανάστες  στην ευρύτερη περιοχή. Πήραμε πολλά μέτρα για να στηρίξουμε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δημιουργήσαμε κέντρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ωστόσο τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.
Οι τοπικές κοινωνίες εμφανίζονται πια απρόθυμες να συνηγορήσουν στην εγκατάσταση προσφύγων, σε συνδυασμό με την υγειονομική και οικονομική κρίση. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στους χειρισμούς της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών. Όλες οι δράσεις μας πρέπει να τείνουν στην ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών, με πολύ καλή ενημέρωση των πολιτών, με συνεργασία όλων των τοπικών αρχών και φορέων. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

Προέρχεστε από όσο ξέρω (και ζητώ συγγνώμη αν λαθεύω) από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Θα ήθελα να μου κάνετε ένα ευρύτερο σχόλιο, εφόσον το επιθυμείτε, για την κεντρική πολιτική σκηνή, την οποία σωστά, και παρά την διαπερατότητα των συνόρων, δεν την ταυτίζεται με τοπικοαυτοδιοικητική.

Θα ήθελα να αποφύγω, ως Δήμαρχος, να τοποθετηθώ. Διατηρώ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, βρίσκομαι σε έναν γόνιμο διάλογο μαζί τους για τα συμφέροντα της πόλης. Ως άνθρωπος ανήκω στο προοδευτικό κέντρο, είμαι κοινωνικά φιλελεύθερος και με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχετε γράψει: «Εν τω μεταξύ η επίσημη Ιστορία παραδομένη στις ναρκισσιστικές και αυτό– εγκωμιαστικές ερμηνείες των επίδοξων εφιαλτών του μέλλοντος, αυτομολεί προς τις σκοπιμότητες του παρόντος. Αλλοτριώνει τον φρονιματιστικό της στόχο. Και δεν μεταβάλλεται μόνον  σε ανωφελές διήγημα, αλλά γίνεται άκρως επικίνδυνο εγχείρημα. Γιατί έρχεται σε μικρές δόσεις: Με τις μικροφραστικές βιαιότητες εναντίον του διαφορετικού. Με την αυτοανακήρυξη του εαυτού μας σε μοναδικής καθαρότητας είδος. Επειδή αυτό αφορά συνολικά και τις σχέσεις εκμετάλλευσης μεταξύ μας αλλά καιν τις σχέσεις εκμετάλλευσης με την φύση (Ενγκελς) αφού το είδος μας συνολικά αυτοθεωρείται ως το κέντρο ενός πλανήτη που τον ρημάζει, Θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για την πολιτική του Δήμου σε σχέση με αδέσποτα, ζήτημα που κερδίζει ολοένα και περισσότερο μια κρίσιμη μάζα.

Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, θεσμικό. Η νομοθεσία δεν επιτρέπει μεγάλες ευκαιρίες χειρισμού του προβλήματος. Χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Όπως και η κινητοποίηση των πολιτών, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να κατανοήσουν ότι έχουν να κάνουν με ζωντανά πλάσματα.

Ως Γιαννιώτης, ζείτε όχι μόνο στην πόλη που θεωρήθηκε ως η εκπαιδευτική πρωτεύουσα της νέας Ελλάδας από την Ζωσιμαία ακόμα, αλλά και σε περιοχή χτυπημένη από δεκάδες μικρά ολοκαυτώματα. Πιστεύετε πως μπορεί και πρέπει να υπάρξει δικαίωση τόσο για την Εβραϊκή Κοινότητα όσο και για τα δεκάδες μαρτυρικά χωριά;
 
Δεν είμαι μαξιμαλιστής. Οι αποζημιώσεις είναι ένα εθνικό ζήτημα. Και η εκάστοτε κυβέρνηση σταθμίζει και αποφασίζει. Είμαι σε συνεργασία με το Γερμανικό Προξενείο και την Πρεσβεία σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης των ναζιστικών θηριωδιών.

Θα θέλατε να πείτε κάτι τελευταίο στους αναγνώστες του tvxs.gr; Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Είμαστε μια ελεύθερη, ανοιχτή πόλη με πλούσια ιστορία, απίστευτες ομορφιές και πολύ καλή γαστρονομική παράδοση. Τους καλώ να επισκεφθούν την πόλη μας και να απολαύσουν τις ομορφιές της.

Ο Μωυσής Ελισάφ θα συνεχίσει την πορεία του ως Δήμαρχος των Ιωαννίνων, για όσο καιρό του επιτραπεί από τους Γιαννιώτες πολίτες. Αυτοί κι αυτές θα τον κρίνουν τελικά. Το σίγουρο είναι πως η προσωπικότητα του, όπως και αρκετές δράσεις του, η ίδια του η εκλογή εντέλει, μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε τωόντι να επαναφέρουμε την Ιστορία στον ακριβή και ταυτόχρονα παιδαγωγικό της ρόλο. Το ίδιο και την πολιτική.

*Στη Μνήμη της «Σουλίκας», ενός από τους καλύτερους ανθρώπους που είχα την τιμή να γνωρίσω