Η επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει κι επίσημα σήμερα, καθώς το κλιμάκιο εμπειρογνώμων του οργανισμού, το οποίο συναντήθηκε σήμερα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να κάνει «φύλλο και φτερό» τα δημοσιονομικά της χώρας. Την ίδια στιγμή, στη σκιά του χθεσινού ράλι του spread, η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί τροποποίησης ή ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ψάχνει τον υπαίτιο για τις δηλώσεις που επέφεραν την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού. Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αιτήματος παράτασης πέραν του 2013, για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μετά τα στοιχεία που θέλουν το έλλειμμα να έχει διαμορφωθεί στο 13,5% του ΑΕΠ.
Η παροχή τεχνικής βοήθειας σε θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των στελεχών του ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, εξετάστηκαν η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.
Στο σκέλος των δαπανών, εξετάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Συζήτηση στην ΕΕ για τη στήριξη, ενώ η Ελλάδα ψάχνει τον πληροφοριοδότη
Την ίδια στιγμή, η απόφαση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα, με εμπλοκή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΔΝΤ, πρόκειται να απασχολήσει σήμερα την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί μία μόλις μέρα μετά την νέα εκτίναξη του spread από τις 349 στις 408 μονάδες βάσης, εξαιτίας δημοσιεύματος που έκανε λόγο για επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 25ης Μαρτίου, ώστε να αποφύγει μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τη φημολογία διέψευσε ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου –πράγμα που επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Κομισιόν – ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν και τη φημολογία που ήθελε την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης μετά τα χθεσινά «τερτίπια» του spread.
Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ψάχνει το στέλεχος που μίλησε στο Μarket Νews Ιnternational εκτοξεύοντας τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στα ύψη. Κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα διατείνονται ότι πρόκειται για το ίδιο «υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος» που μερικές μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου είχε κάνει δηλώσεις στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και πάλι τα spreads. Άλλες υποθέσεις, κάνουν λόγο για παρερμηνεία των σχετικών δηλώσεων που έκανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε πορτογαλική εφημερίδα.
Στο μεταξύ, με την Eurostat να κάνει λόγο για εκτίναξη του ελλείμματος στο 13,5%, δεν θεωρείται καθόλου απίθανο, η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, μετά το 2013. Την ίδια στιγμή, «πολύ δυνατά» χαρακτήρισε σήμερα τα μέτρα της Ελλάδας για της μείωση του ελλείμματος ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντόαν, εκφράζοντας την ικανοποίηση του Οργανισμού.
Την πεποίθηση πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρατευθούν όλα τα χαρτιά, μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, εξέφρασε ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς, μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89.
Σύμφωνα με το Bloomberg «η Ελλάδα μπορεί να ανακαλύψει πως δεν μπορεί να πωλήσει με καλύτερους όρους ομόλογα στις ΗΠΑ συγκριτικά με την Ευρώπη», καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές πως μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα της Ε.Ε. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι επενδυτές μπορεί να ζητήσουν μέχρι και επιτόκιο 7,25% για 10ετές ομόλογο σε δολάρια.
Παράλληλα, όπωσ δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,5% (-2,6% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου).
Ρευστότητα και οικονομική επικαιρότητα στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Προβόπουλου
Έκτακτη συνάντηση είχαν νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστάντινου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκαν τεχνικά θέματα περί του προϋπολογισμού, το ζήτημα της ρευστότητας και το άνοιγμα του πακέτου στήριξης των 28 δις στις τράπεζες καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας στη «σκιά» της χθεσινής «εκτόξευσης» των spreads των ελληνικών ομολόγων.
Αποκλεισμός του υπουργείου Οικονομικών
Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με τα στελέχη του ΔΝΤ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, αντιδρώντας στην «ατολμία του υπουργείου Οικονομικών», πραγματοποίησε αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ζητάει από την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει εάν θα πάει σε λαϊκές αγορές δύο ταχυτήτων», αν δηλαδή «θα προχωρήσει το υπουργείο σε επιβολή ταμειακών μηχανών και αντίστοιχη φορολόγηση μόνο των πωλητών στις λαϊκές αγορές και εξαίρεση από τη φορολόγηση μέσω ταμειακών μηχανών για τους παραγωγούς ή «ψευτοπαραγωγούς» στις λαϊκές αγορές, ή θα επιλέξει να κάνει το σωστό, δηλαδή την ισότιμη φορολόγηση πωλητών και «παραγωγών» στις λαϊκές αγορές με ταμειακή μηχανή σε όλους τους πάγκους και αντίστοιχα βιβλία εσόδων εξόδων για όλους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >