Η ιστοσελίδα Wikileaks.org, που συχνά φέρνει στο φως της δημοσιότητας «ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες», ανάρτησε χθες ένα βίντεο από επιδρομή αμερικανικού ελικοπτέρου στη Βαγδάτη, πριν από τρία χρόνια, που προκάλεσε το θάνατο πολλών Ιρακινών, ανάμεσα στους οποίους και 2 δημοσιογράφοι του διεθνούς πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ads

Στις εικόνες διακρίνεται μια ομάδα ανδρών που περπατούν στο δρόμο. Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο εργαζόμενοι του πρακτορείου Reuters, Namir Nour El Deen και Saeed Chmagh. Οι πιλότοι του ελικοπτέρου Απάτσι νομίζουν ότι η κάμερα που κρατά ένας από τους υπαλλήλους του πρακτορείου είναι εκτοξευτήρας ρουκετών και λένε ότι εντόπισαν «πέντε-έξι άτομα με ΑΚ-47». Οι πιλότοι λένε ότι οι άνδρες που περπατούν σε ένα δρόμο της Βαγδάτης είναι αντάρτες και ζητούν άδεια να ανοίξουν πυρ. Την παίρνουν σχεδόν αμέσως. Μετά τους πυροβολισμούς, ο ένας πιλότος ακούγεται να λέει ότι στο σημείο υπάρχει «ένας σωρός από πτώματα». Πιο συγκεκριμένα, ο ένας πιλότος λέει «Κοίτα τους πεθαμένους βρομιάρηδες» και ο δεύτερος απαντά: «Σπουδαία!».

Λίγο αργότερα, ένα φορτηγάκι σταματά για να μαζέψει τους νεκρούς και τους τραυματίες και γίνεται, με τη σειρά του, στόχος του ελικοπτέρου. Δύο παιδιά που βρίσκονται στο φορτηγάκι τραυματίζονται και απομακρύνονται από Αμερικανούς στρατιώτες που φτάνουν στην περιοχή.

Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, σχολιάζοντας το νέο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, υποστήριξε πως το βίντεο δεν δίνει καμία καινούρια πληροφορία. «Από το 2007 είχαμε παραδεχτεί όσα δείχνει το βίντεο. Παραδεχτήκαμε ότι έγινε η επιδρομή και οι δύο εργαζόμενοι του Reuters σκοτώθηκαν. Ξέραμε ότι είχαν τραυματιστεί δύο παιδιά», υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο εκτοξευτήρας ρουκετών ήταν πραγματικός.

Ads

Ο αρχισυντάκτης του Reuters από τη μεριά του δήλωσε ότι ο θάνατος των δύο Ιρακινών δημοσιογράφων ήταν «τραγικός και συμβολίζει τους ακραίους κινδύνους που συνεπάγεται η κάλυψη των γεγονότων στις εμπόλεμες ζώνες», ενώ η εκπρόσωπος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Συνόρα για τις ΗΠΑ, ζήτησε από το Πεντάγωνο περισσότερη «διαφάνεια» στην υπόθεση αυτή.

Η Wikileaks δεν διευκρίνισε πώς κατάφερε να αποκτήσει αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζεται τόσο στη δική της ιστοσελίδα όσο και στο Youtube.