Χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, ούτε καν του διορισμού μέσω ΑΣΕΠ, παραμένουν εδώ και μία επταετία, οι πρώτοι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο τμήμα δημιουργήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια και είναι το πρώτο στην Ελλάδα που προσφέρει βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή.

Ads

Οι φοιτητές κατά την 4ετή τους φοίτηση – από την οποία τα δύο χρόνια αφορούν πρακτική εκπαίδευση – ανά κατεύθυνση, δηλαδή νηπιαγωγοί και δάσκαλοι, παρακολουθούν 72 εξειδικευμένα μαθήματα ειδικής αγωγής προκειμένου να εξασφαλιστεί μία πλήρης κλίμακα γνώσεων. Παρόλα αυτά – κι ενώ το 2008 κατοχυρώθηκε νομικά ο κωδικός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ορίστηκαν κωδικοί για τους νηπιαγωγούς και δασκάλους της ειδικής εκπαίδευσης – δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Οι μόνες θέσεις που προσφέρονται στην συγκεκριμένη ειδικότητα είναι κάποιες θέσεις αναπληρωτών. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στην υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, Γρηγόρης Ψαριανός και Ηρώ Διώτη, στην οποία ζητούν να συμπεριληφθούν άμεσα στους δικαιούχους πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.

«Εδώ και επτά χρόνια το τμήμα ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο προσφέρει τίτλο σπουδών στο αντικείμενο. Υπάρχει όμως το εξής παράδοξο. Οι παιδαγωγοί της ειδικής αγωγής, απόφοιτοι του τμήματος, δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αντ’ αυτού το υπουργείο προτιμά άλλους εκπαιδευτικούς που κάνουν σεμινάρια 400 ωρών, τα οποία μάλιστα ακριβοπληρώνουν και οι οποίοι τελικά προσλαμβάνονται» δηλώνει στο tvxs, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης.

Φοιτητές και απόφοιτοι βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτό δεν είναι παράδοξο. Παράδοξο είναι το γεγονός ότι έχει ιδρυθεί μία σχολή που παρέχει κατάρτιση εξαιρετικής εξειδίκευσης και μάλιστα σε ένα τομέα ευαίσθητο και χωλαίνοντα στην Ελλάδα, όπως αυτός της παιδείας ,και στη συνέχεια δεν αξιοποιούνται επαγγελματικά οι υψηλής κατάρτισης επιστήμονες.

Ads

«Η σχολή ιδρύθηκε με το πνεύμα να καλυφθούν στην Ελλάδα εκπαιδευτικές ανάγκες που καλύπτονται και στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής και παρά την υπόσχεση της κ. Χριστοφιλοπούλου στους απόφοιτους τους τμήματος ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον ΑΣΕΠ του 2011, δεν φαίνεται φως» υποστηρίζει ο κ. Κουράκης. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δοθεί μία λύση προς την πλευρά της λογικής. Είναι τελείως παράλογο να ιδρύεις ένα πανεπιστημιακό τμήμα και στη συνέχεια να μην υπάρχει καμία απορρόφηση για τους απόφοιτους» καταλήγει.