Η Πρωταπριλιά έχει καθιερωθεί εθιμοτυπικά σε πολλές χώρες ως η ημέρα που επιδιδόμαστε σε φάρσες προς την οικογένειά μας, τους φίλους μας ή …τους εχθρούς μας. Στόχος, να γελάσουμε, αλλά και να ντροπιάσουμε το άτομο κατά του οποίου στρέφεται η «αθώα» φάρσα.
H προέλευση του εθίμου της Πρωταπριλιάς είναι αβέβαιη, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι συνδέεται με την αλλαγή των εποχών, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την υιοθέτηση του νέου ημερολογίου.
Αρχαίοι λαοί, μεταξύ των οποίων οι Ρωμαίοι και οι Ινδοί, γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Το Μεσαίωνα, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης γιόρταζε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, ως την πρώτη ημέρα του έτους. Το 1582, ο πάπας Γρηγόριος XIII διέταξε την αντικατάσταση του Ιουλιανού ημερολογίου από το Γρηγοριανό, με το οποίο η Πρωτοχρονιά οριζόταν πλέον ως η 1 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με μια δημοφιλή εξήγηση, αρκετοί άνθρωποι αρνήθηκαν να αποδεχτούν τη νέα ημερομηνία ή δεν ενημερώθηκαν σχετικά και συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κοροϊδεύουν, κάνοντάς τους φάρσες, με αποτέλεσμα η πρακτική να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Άλλη μια εξήγηση έχει δοθεί από τον καθηγητή Ιστορίας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, Joseph Boskin, σύμφωνα με την οποία η πρακτική των φαρσών ξεκίνησε επί αυτοκρατορίας του Κωνσταντίνου, όταν μια ομάδα γελωτοποιών της αυλή είπαν στο Ρωμαίο αυτοκράτορα ότι θα μπορούσαν να κυβερνήσουν καλύτερα. Διασκεδάζοντάς το, ο Κωνσταντίνος τους επέτρεψε σε έναν γελωτοποιό να κυβερνήσει το βασίλειο για μια ημέρα, εκδίδοντας παράλληλα ένα διάταγμα το οποίο καλούσε όλους τους πολίτες να φέρονται παράλογα εκείνη την ημέρα. Το έθιμο καθιερώθηκε να εφαρμόζεται κάθε χρόνο.
Οι 5 διασημότερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών:
1. Ρεπορτάζ του BBC το 1975 επισήμανε σε Ελβετούς αγρότες ότι η χρονιά είναι ιδανική για να φυτέψουν σπαγγέτι λόγω του ήπιου χειμώνα. Εκατοντάδες ακροατές τηλεφώνησαν στο σταθμό, ρωτώντας πώς μπορούν να φυτέψουν ένα μακαρονόδεντρο στον κήπο τους.
2. Το 1992(!) αμερικανικό ραδιόφωνο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του 79χρονου Ρίτσαρντ Νίξον για την προεδρία των ΗΠΑ. Επί 40 λεπτά μέχρι να καταλάβουν ότι πρόκειται περί φάρσας, εξοργισμένοι ακροατές του σταθμού τηλεφωνούσαν για να διαμαρτυρηθούν για το σύνθημα της εκσταρτείας του Νίξον, σύμφωνα με το οποίο: «Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω».
3. Οι New York Times δημοσίευσαν το 1932 φωτογραφίες ανθρώπων που πετούσαν χάρη σε ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι, κάνοντας πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν ότι είναι εφικτό.
4. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν το 1979 ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εξαλείψει την 5η και τη 12η Απριλίου από το ημερολόγιο, για να συγχρονίσει την ώρα της με τον υπόλοιπο κόσμο.
5. Το 1962, χιλιάδες θεατές στη Σουηδία δοκίμασαν την προτροπή του τεχνικού του καναλιού, Kjell Stensson, να τοποθετήσουν μια νάιλον κάλτσα στην οθόνη της τηλεόρασής τους. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον Stensson και χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα μπορούσαν πλέον να δουν τα τηλεοπτικά προγράμματα με χρώματα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >