Επιφυλακτικοί απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο εμφανίστηκαν οι κοινωνικοί φορείς κατά την συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την στιγμή που ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ανακοίνωσε πως αύριο, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου θα επιφέρει αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου.
Στο τέλος της συζήτησης ανέβηκαν ελαφρώς οι τόνοι, καθώς στην επιτροπή εμφανίστηκε, εκτός προγραμματισμού, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Γιάννης Γρίβας, ο οποίος υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, προκαλώντας την έκρηξη του εισηγητή της ΝΔ. Θ. Καράογλου, που θεώρησε την εμφάνισή του, εντασσόμενη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Νωρίτερα, ως πρώτος προσκεκλημένος της Επιτροπής, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας, Βασίλειος, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί «μύθο το ανεξέλεγκτο της Εκκλησίας, καθώς έλεγχος επί των οικονομικών της γίνεται με παραστατικά – ενώ και όλα τα ακίνητα που βρίσκονταν στο Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος, παραδόθηκαν στο Δημόσιο».
Ο μητροπολίτης Βασίλειος αρνήθηκε τις πληροφορίες που θέλουν επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο Οικονομικών και ανέφερε πως η Εκκλησία δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση απ’ το κράτος, αλλά ίση μεταχείριση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ (ΕΤΑΚ 1 τοις χιλίοις αντί του 3 τοις χιλίοις που προβλέπει το νομοσχέδιο).
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος από την εισαγωγή των τεκμηρίων διαβίωσης και της ενιαίας κλίμακας φορολόγησης, ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, ωστόσο, τόνισε ότι δεν επιτυγχάνεται η ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και ότι δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή μέσω των off shore, υπεράκτιων εταιριών, καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζονται στα ακίνητα των εν λόγω εταιρειών και όχι στο «μεγάλο πάρτι των συμφερόντων» που γίνεται μέσω «τριγωνικών και τετραγωνικών συναλλαγών».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ παρατήρησε, παράλληλα, ελλείψεις του νομοσχέδιο και σε ό,τι αφορά την τόνωση της απασχόλησης. Επιπλέον, εμφανίστηκε αντίθετος και στην φορολόγηση των ναυτικών αλλά των πόρων του ΛΑΕΚ που πηγαίνουν στην επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης στους μισθωτούς. Τέλος, επισήμανε πως η φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, δεν αγγίζει το 99% των περιπτώσεων απόλυσης που αφορούν την ΓΣΕΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «δειλό» και προέταξε την ανάγκη για μία «φορολογική επανάσταση», με «δίκαιη φορολόγηση», η οποία θα δώσει στο τέλος τη δυνατότητα στο κράτος να μειώσει τους φόρους.
«Με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο περιορισμός της τυρβώδους φοροδιαφυγής της μαρίδας. Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πολύ αναπτυξιακό, γιατί το κράτος έχει άδειο ταμείο. Θα πρέπει ωστόσο να παρθούν ορισμένα μέτρα, έστω και δειλά. Είναι έγκλημα η υποβολή του φόρου πολυτελείας 10% – κι αν στην Ελλάδα έχουμε κάποιους κλάδους που είναι σεβαστά τα προϊόντα τους από τους επισκέπτες, κλάδους που παράγουν και εξάγουν, ας τους δώσουμε, ακόμα και ασυδοσία. Βάλτε έστω 3% στην κατανάλωση για αντικείμενα αξίας άνω των 3000 ευρώ, αλλά μην προχωρήσετε σ’ αυτό», πρότεινε ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος,
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο επιβραβεύει αυτούς που καταγγέλλουν την παρανομία, αλλά όχι τους συνεπείς φορολογούμενους, ενώ επεφύλασσε και δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον, τονίζοντας ότι «την επόμενη διετία θα λείψουν 8,3 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την μείωση του ΑΕΠ, οι 65000 μικρές επιχειρήσεις, είναι στα πρόθυρα του λουκέτου. Κινδυνεύουν 100.000 θέσεις εργασίας.
Ο Κώστας Παπαντωνίου, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρήθηκε για το ότι, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν αίρει την αδικία που κατά την άποψη της ΑΔΕΔΥ συντελείται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, «σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα χάσουν 9,5% του καθαρού εισοδήματός τους». Ο κ. Παπαντωνίου κατέθεσε το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για «15000 ευρώ αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις».
Για «άσφαιρα πυρά κατά της φοροδιαφυγής» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπίδας Καλύρης, αναφερόμενος στα νέα τεκμήρια. «Όταν εξαιρείς – και σωστά! – τους συνταξιούχους, θα πρέπει να εξαιρείς και τους μισθωτούς των 700 και 800 ευρώ που κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν». Ωστόσο, ο κ. Καλύρης τόνισε ότι «θα στηρίξουμε την προσπάθεια, επειδή καταργεί τις φοροαπαλλαγές και τον εξωλογιστικό προσδιορισμό, υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι θα ισχύσει για μία πενταετία».
«Την συντριβή του επιστημονικού κόσμου της χώρας» υποστήριξε ότι επιτυγχάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνος, καταγγέλλοντας ότι ο διάλογος υπήρξε εικονικός, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να οδηγούνται σε ένα προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, το οποίο δυσλειτούργησε.
Από την μεριά των ιδιοκτητών ακινήτων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σταύρος Παραδιάς τόνισε ότι «ξεκινώντας από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταλήγουμε στην πάταξη της ακίνητης ιδιοκτησίας». «Η κατ’ αυτόν τον τρόπο φορολόγηση, ακινητοποιεί την οικονομία. Από κοινωνική άποψη θα οδηγήσει σε αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου: Αυτοί που έχουν λεφτά θα πάρουν τα ακίνητα από εκείνους που δεν έχουν», υποστήριξε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >