Αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ αξιώνουν με αγωγή τους εναντίον του tvxs.gr οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.κ. Κοτρόγιαννος, Λάβδας και Μενδρινού. Οι καθηγητές εμμένουν στην αξίωσή τους για εφαρμογή του Νόμου Περί Τύπου σε ένα διαδικτυακό μέσο, γεγονός που θα σήμαινε ότι πριν δημοσιευθεί οτιδήποτε από τρίτους σχολιαστές (ψευδώνυμους, επώνυμους ή ανώνυμους) θα πρέπει να έχει προηγουμένως εγκριθεί από τον φορέα που παρέχει τη δυνατότητα σχολιασμού. Με τη λογική αυτή, αντίστοιχα, το twitter, το facebook, το youtube και όλες οι υπηρεσίες που δίνουν την δυνατότητα σχολιασμού, θα έπρεπε να ελέγχουν προληπτικά οτιδήποτε σκοπεύει να δημοσιεύσει ένας χρήστης. Είναι αυτονόητο, ότι έτσι δεν θα υπήρχε καν το Web 2.0 και θα επιστρέφαμε στις παλιές ενημερωτικές δομές και τη σχέση εκδότη-διευθυντή-συντάκτη, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας. Η προσέγγιση αυτή έχει απορριφθεί ήδη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2008, ενώ πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά νομολόγησε ότι οι υπέρογκες αποζημιώσεις που προβλέπει ο Νόμος Περί Τύπου δεν βρίσκουν αναλογική εφαρμογή σε blogs.
Πριν την υποβολή της αγωγής είχε προηγηθεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία ορίζει ως ασφαλιστικό μέτρο την διαγραφή των … ήδη διαγραφέντων (εδώ και μήνες) σχολίων που ενόχλησαν τους καθηγητές. Ωστόσο, με την απόφαση αυτή είχε κριθεί ότι τα τρία επίμαχα άρθρα του tvxs δεν προσέβαλαν την προσωπικότητα των καθηγητών, ενώ το Δικαστήριο απέρριψε και το αίτημά τους να μην γίνει καμία αναφορά στα πρόσωπά τους στο μέλλον. Ωστόσο, η αναγνώριση προληπτικής ευθύνης του tvxs.gr για το περιεχόμενο των σχολίων (δηλαδή προέγκρισης πριν την ανάρτησή τους και διαρκούς εποπτείας) κατ’ εφαρμογή του Νόμου Περί Τύπου δεν συμβαδίζει με την ίδια τη φύση του Διαδικτύου, στο οποίο η ροή της πληροφορίας μπορεί να ελέγχεται μόνο εκ των υστέρων και ο φορέας να είναι υπεύθυνος μόνο εφόσον λάβει γνώση του παράνομου περιεχομένου.
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος του tvxs.gr, δηλώνει: “Το Ιnternet δεν γυρίζει πίσω στο 1999. Υπάρχουν οι Όροι Χρήσης των ιστοσελίδων που εξηγούν σε κάθε θιγόμενο πώς μπορεί να προστατευθεί επαρκώς, επικοινωνώντας με το φορέα και λύνοντας το πρόβλημά του εξωδικαστικά. Προσβλέπουμε τώρα σε ένα δεδικασμένο που θα ξεκαθαρίζει το αυτονόητο: ότι υπάρχει δικαίωμα live σχολιασμού χωρίς υποχρέωση για διαρκή προληπτική παρακολούθηση. Στα δικαστήρια πρέπει να πηγαίνουμε όταν οι ιστοσελίδες αρνούνται να τηρήσουν τους Όρους Χρήσης τους ή όταν αυτοί είναι αντίθετοι στη νομοθεσία. Το tvxs.gr δεν ανήκει σε καμία από αυτές τις δύο περιπτώσεις.”
Το tvxs.gr θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να γίνει σαφές ότι ο συμμετοχικός σχολιασμός μέσω Διαδικτύου δεν υπάγεται στους κανόνες προληπτικής έγκρισης “επιστολών προς τη σύνταξη”, όπως στις παραδοσιακές εφημερίδες και ότι η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο επιβάλλει μια νομική αντιμετώπιση η οποία να συμβαδίζει με τη φύση του νέου μέσου.
Δείτε επίσης:
Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Tvxs για σχόλια
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης υποστηρίζουν το tvxs
Το Δικαστήριο για το Tvxs: να κατέβουν τα σχόλια
Άνευ αντικειμένου η απόφαση του Δικαστηρίου για το tvxs
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >