Τρεις μήνες μετά την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, του πρόσφυγα από τη Γουινέα που κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να μείνει στην Ελλάδα, αφού έπειτα από ένα κύμα αλληλεγγύης η Αρχή Προσφυγών έκανε δεκτό το αίτημά του για άσυλο, μια παρόμοια ιστορία έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Ads

Κοινό στοιχείο – όχι το μόνο – των δύο υποθέσεων είναι η αγωνιώδης προσπάθεια για επιβίωση και για αξιοπρεπή ζωή.

Ο 19χρονος σήμερα Βαφίνγκ Σισσέ έχει μόλις αποφοιτήσει από τη Β’ Λυκείου, στο Βαθύ Σάμου. Αντί όμως να λάβει κάποιο «δώρο», ή τελοσπάντων κάποιον έπαινο για το επίτευγμά του, έλαβε τη δεύτερη απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου που τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ειδικότερα, ο Σισσέ ήρθε από τη Γουινέα στην Ελλάδα τον Οκτώβριου του 2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος. Βρέθηκε στον παλιό καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου, όπου τον ανέλαβε η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, μέσω της δράσης της επιτροπείας. Έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια, τον Σεπτέμβριου του 2020, έχοντας ενηλικιωθεί αλλά και παρακολουθώντας μαθήματα ελληνικών μέσα στο ΚΥΤ, ξεκίνησε να φοιτά στην Α’ Τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου.

Ads

Μάλιστα, έχει δεχθεί και «Έπαινο Προσωπικής Βελτίωση» σχετικά με την πρόοδό του, ενώ παράλληλα ασχολείται και με τον αθλητισμό, συμμετέχοντας στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Σάμου. Μιλάει επίσης 8 γλώσσες.

Ωστόσο, στις 4 Μαρτίου 2021 εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, σύμφωνα με την οποία το αίτημά του για άσυλο-διεθνή προστασία απορρίφθηκε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΕΤΑδρασης, τον Ιούλιο του ίδιου έτους ανέλαβε δικηγόρος της οργάνωσης την υπόθεση, καταθέτοντας προσφυγή και σχετικό υπόμνημα. Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στις 31 Αυγούστου του 2021, στην Έδρα της Αρχής Προσφυγών στην Αθήνα, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων η πλήρης ένταξη του Σισσέ στην τοπική κοινωνία.

Παρόλα αυτά, πριν από έξι μέρες, ο Σισσέ παρέλαβε την απόφαση β’ βαθμού, η οποία τον διατάσσει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του. Στην ανακοίνωση της οργάνωσης, αναφέρεται πως η απόρριψη της προσφυγής και το αίτημα παραμονής του απορρίφθηκαν «μετά από μη εξατομικευμένη κρίση και σοβαρές πλημμέλειες στην αιτιολογία της».

Το ζήτημα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς η ΜΕΤΑδραση, που όπως προαναφέρθηκε έχει αναλάβει την υποστήριξη του νεαρού, με σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει πως τις επόμενες μέρες επίκειται η καταγραφή  μεταγενέστερου αιτήματος από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Σάμου, ώστε να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση. «Αναμένουμε και ευελπιστούμε στη θετική έκβαση της υπόθεσης του Σισσέ, που θα δώσει τέλος στη μακρόχρονη ταλαιπωρία του», σημειώνει.

Πάντως, ο Σισσέ, όπως και ο Σαϊντού, έχει στο πλευρό του μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, φίλους, αλλά και καθηγητές του. Η ΕΛΜΕ Σάμου, σε ανακοίνωσή της για την υπόθεση ανέφερε τα εξής, απευθύνοντας και κάλεσμα για κινητοποίηση:

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Σισσέ και όλων αυτών που παλεύουν για τις ζωές τους. Ενώνουμε τις φωνές μας την Πέμπτη 23/6/2022 στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα για να διεκδικήσουμε:

»Άσυλο στον Σισσέ και σε όλα τα παιδιά που ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπίεση τα κάνει πρόσφυγες. Να μη χάσουν για δεύτερη φορά το “σπίτι” τους».

Το κάλεσμα στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου αλλά και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, όπως και άλλοι φορείς.

Όσο οι δύο ιστορίες ξετυλίγονται, μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Αμφότεροι οι πρόσφυγες ήρθαν μόνοι τους στην Ελλάδα από τη Γουινέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατάφεραν να μάθουν τη γλώσσα, να ενταχθούν στην κοινωνία, με δεδομένα δεκάδες εμπόδια, να κάνουν παρέες και γενικότερα να ζουν υπό φυσιολογικές και αξιοπρεπείς συνθήκες, όπως έχει δικαίωμα κάθε παιδί. Άλλωστε, δεν ωφελείται μόνο ο Σαϊντού ή ο Σισσέ από την παραμονή στη χώρα, αλλά και η ίδια η κοινότητα.

Ήρθε όμως η απορριπτική απόφαση, για να τους γυρίσει στο μηδέν, ακυρώνοντας οποιαδήποτε προσπάθεια. Η υπηρεσία Ασύλου τους διώχνει, αλλά οι υπόλοιποι τους θέλουν εδώ. Στην πρώτη περίπτωση η απόφαση άλλαξε. Ας ελπίσουμε να γίνει το ίδιο και στη δεύτερη.

Τέλος, όπως αναφέρει η Ζ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, τρία αδέλφια με καταγωγή από το Ιράκ, οι ALI HEMIN, ALI DOAA και ALI RAHMA, μαθητές του 4ου γυμνασίου Βύρωνα, μαζί με τη μητέρα τους ZHIYAN YOUSIF AHMED και τα άλλα δύο αδέλφια τους, καλούνται από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 1η Ιουλίου 2022.

«Οι τρεις μαθητές, ALI HEMIN, ALI DOAA και ALI RAHMA έχουν φοιτήσει 5 χρόνια σε Ελληνικά σχολεία , από τη Δ δημοτικού έως τη Β γυμνασίου, και όπως αναφέρει σε ομόφωνη ανακοίνωσή του ο σύλλογος διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, έχουν επιδείξει εξαιρετική επιμονή και προσπάθεια να μάθουν την Ελληνική Γλώσσα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, ενώ αυτό που θέλουν είναι να σπουδάσουν και να ζήσουν στην πατρίδα μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να θες να στεριώσεις σε ένα τόπο και να μη σε αφήνουν…

*Φωτογραφία: Εφημερίδα των Συντακτών