Το πόρισμα των ιατροδικαστών για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας όπου έδειξε θάνατο από ασφυξία είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέες ποινικές διώξεις.

Ads

Παράλληλα, με την κατάθεση της αδερφής της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρας, ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος καταθέσεων από τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου θα δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς το μεσημέρι της Τρίτης. Αμέσως μετά Αστυνομία και Εισαγγελία θα καλέσουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου για εξηγήσεις.

Όπως έδειξε το πόρισμα σε ασφυξία οφείλεται ο θάνατος της Ίριδας και της Μαλένας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογρηάς, που διενήργησαν τις νέες ιατροδικαστικές έρευνες για την 3,5 ετών Μαλένα και τη μόλις έξι μηνών Ιριδα. 

Ads

Οι δύο ιατροδικαστές, με την εις άτοπον απαγωγή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός θανάτου των δύο παιδιών είναι πιθανότατα ασφυκτικός. 

«Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου» αναφέρουν δτοπόρισμα οι δύο ιατροδικαστές.

Προς ενίσχυση των παραπάνω, οι ιατροδικαστές επικαλούνται και μια σειρά από παθολογοανατομικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα κάποιες εκδορές στη μύτη της 3,5 ετών Μαλένας, καθώς και μια κάκωση στη στοματική κοιλότητα της μόλις έξι μηνών Ιριδας, σε συνδυασμό με το αίμα που υπήρχε πάνω σε πανάκι που βρέθηκε στην κούνια του βρέφους.

Η ιατροδικαστική έκθεση, επιπλέον, μιλάει ευθέως για «βίαιο μηχανισμό θανάτου», σε συνδυασμό με καταθέσεις που έχουν ήδη συγκεντρώσει και συνεχίζουν να συλλέγουν τα στελέχη της Ασφάλειας, είναι ιδιαίτερα πιθανό να οδηγήσουν στην άσκηση νέων ποινικών διώξεων για την ανθρωποκτονία των δύο μικρών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Τα προηγούμενα πορίσματα

Υπενθυμίζεται ότι η 3,5 ετών Μαλένα πέθανε τον Μάρτιο του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια. Το άτυχο κορίτσι είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία και νοσηλευόταν στην παιδοογκολογική κλινική «Ελπίδα» του νοσοκομείου παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Κατέληξε λίγη ώρα μετά την πρώτη χημειοθεραπεία της και ενώ οι γιατροί εμφανίζονταν βέβαιοι ότι θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της.

Μετά τον θάνατό της υπεβλήθη σε τοξικολογικές εξετάσεις στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι οποίες βγήκαν αρνητικές. Οι ιστολογικές εξετάσεις, αντίστοιχα, ανέδειξαν κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, ήπιες αλλοιώσεις νεφρού και έντονη πνευμονική συμφόρηση. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, τα ευρήματα είναι συμβατά με θάνατο από ασφυξία.

Όσον αφορά την Ίριδα πέθανε τον Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα. Ο θάνατός της αποδόθηκε αρχικά στη σπάνια, καρδιολογικής φύσεως, πάθηση «αγενεσία φλεβοκόμβου», με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Και σε αυτή την περίπτωση, στο βρέφος έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις που βγήκαν καθαρές, ενώ αντίστοιχα, οι ιστολογικές εξετάσεις ανέδειξαν εξαγγειώσεις εγκεφαλικών κυττάρων λόγω έλλειψης οξυγόνου. Πρόκειται για εύρημα που παραπέμπει σε θάνατο από ασφυξία.

Τι είπε ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου

Από την πλευρά του, ο Όθων Παπαδόπουλος, επίσης δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, μίλησε στο MEGA για το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη – Καλόγρηα που αποκάλυψε πως οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας οφείλονται σε ασφυξία.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί αιφνιδιασμό, ήταν κάτι που λίγο-πολύ ήταν μεταξύ των σοβαρών πιθανοτήτων. Εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας αυτό το πόρισμα, διότι δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη για την πράξη. Δεν έχουμε κάποια ιδιότητα υπόπτου ή κατηγορούμενου σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο δικηγόρος της 33χρονης, ο οποίος τόνισε πως η ενημέρωσή του προέρχεται από τα ΜΜΕ.

Όσον αφορά στο επίμαχο πανάκι της Ίριδας, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι εάν η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν ένοχη δεν θα παρέδιδε το στοιχείο αυτό στις Αρχές.

«Το βασικό πειστήριο είναι αυτό το πανάκι από το ατυχές περιστατικό με την μικρή Ίριδα. Είναι ένα στοιχείο που η ίδια έδωσε στις Αρχές. Εάν έφερε κάποιο για την ίδια κακοποιητικό στοιχείο, γιατί να το θέσει υπόψη των Αρχών; Εάν είχε κάνει κάποια εγκληματική ενέργεια, σκοπός της θα ήταν να εξαφανίσει τα πειστήρια και όχι να τα εμφανίσει στις Αρχές» σημείωσε.