Από ηπατίτιδα C πάσχει ένας στους δύο χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, ενώ η πλειοψηφία τους έχει κάνει έστω και μια φορά κοινή χρήση ενέσιμου «εξοπλισμού», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΘΕΑ και του «18 Άνω». Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ads

Μολυσματικές ασθένειες σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών (ΧΑΝ)

Οι μολυσματικές ασθένειες στους τοξικομανείς κάνουν θραύση, με την κατηγορία των νέων 25-34 ετών, και ειδικότερα τους άντρες, να κυριαρχούν. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία των ΚΕΘΕΑ και «18 Άνω», η χρήση ενέσιμων υλικών αποτελεί παράγοντα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από ηπατίτιδα C, καθώς το ποσοστό μολυσμένων από αυτό τον ιό ανάμεσα στους τοξικομανείς ανέρχεται έως και στο 55%.

Ένας στους δυο, μάλιστα, σε ποσοστό 54.4%, δήλωσαν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους κοινή χρήση ενέσιμου ή και μη ενέσιμου εξοπλισμού. Η τελευταία αυτή κατηγορία έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C σε ποσοστό 60.3%. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό των χρηστών δεν χρησιμοποιούν ποτέ προφυλακτικό στις ερωτικές τους επαφές, είτε πρόκειται για σταθερό είτε για περιστασιακό τους σύντροφο.

Ads

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μολυσματικές ασθένειες, τα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα. Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, οι χρήστες προσβάλλονται από ηπατίτιδα Α κατά 7.7%, ηπατίτιδα Β έως 2,7%, το AIDS έως 3.4% και, τέλος, φυματίωση έως 7.3%.

Όσον αφορά, ειδικότερα, την ηπατίτιδα Β, μόνον ένας στους έξι ΧΑΝ έχει εμβολιαστεί για τον εν λόγω ιο, η μετάδοση του οποίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρεντερική χρήση ναρκωτικών. Η κατηγορία των χρηστών που μολύνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από ηπατίτιδα Β είναι αυτή των ΧΕΝ άνω των 25, με τους «παλιούς» χρήστες να επικρατούν των «νέων» όσον αφορά το ιστορικό μόλυνσης.

Κατά το 2008, τέλος, εξετάστηκαν 1.578 περιπτώσεις ΧΑΝ σχετικά με τις προαναφερθείσες μολυσματικές ασθένειες.

Μόνο στα φαρμακεία η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διάθεση της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Φυσικής Υγιεινής Διατροφής και Διαβίωσης» και ζητούσε να ακυρωθεί η από 18.2.2004 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, με την οποία ορίζεται ότι η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Ο σύνδεσμος υποστήριζε ότι η υπουργική αυτή απόφαση είναι αντίθετη με σχετικές ευρωπαϊκές συνθήκες και νόμους.

Η υπουργική απόφαση του 2004 «στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση», ενώ ο περιορισμός στην πώλησή τους «δεν συνιστά ιδιαίτερα δραστικό περιορισμό, πλήττοντας ευθέως την πρόσβαση στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά σε απλό περιορισμό των σημείων πώλησή τους», απαντά το ΣτΕ. Επιπλέον, δεν πρόκειται για αντισυνταγματική ρύθμιση, καθώς «είναι μέτρο γενικό και αντικειμενικό και αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, δηλαδή στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος από το ενδεχόμενο υπερβολικής ή ανεξέλεγκτης πρόσληψης ουσιών, όπως είναι οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, δυνητικά επιβλαβών για την υγεία, για την οποία το κράτος οφείλει να μεριμνά και προληπτικώς σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Συντάγματος». Τέλος, η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Πηγή: Έθνος, Καθημερινή