Ένα τραγικό περιστατικό, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας με πρωτοφανή καθυστέρηση, ήταν, για μία ακόμη φορά, η αφορμή για να τεθεί το θέμα του καθεστώτος εργολαβίας στο ΑΠΘ από τους ίδιους τους φοιτητές. Την ώρα που συνερχόταν η σύγκλητος στον 7ο όροφο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, φοιτητές και εργαζόμενοι στο ΑΠΘ αποκάλυπταν ένα τραγικό περιστατικό, το οποίο φανερώνει το μεσαιωνικό καθεστώς υπό το οποίο εργάζονται σήμερα σχεδόν 700 άνθρωποι στο Αριστοτέλειο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας φύλακας που είχε βάρδια σε κτίριο που βρίσκεται στον χώρο της πανεπιστημιούπολης, και συγκεκριμένα κοντά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έπεσε, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες, χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι και πέθανε αβοήθητος λίγες ώρες μετά, σε απόσταση αναπνοής από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης!
«Αυτοί που συναλλάσσονται με τους εργολάβους, αποδεχόμενοι την καταπάτηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν συγκινούνται ούτε και όταν αυτές οι καταπατήσεις αποβαίνουν θανατηφόρες», κατήγγειλαν οι φοιτητές, οι οποίοι ζήτησαν, για μία ακόμη φορά, «Να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο!».
«Αυτό που μας έχει εξοργίσει είναι ότι η πρυτανεία γνώριζε το θέμα και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Εμείς ζητούμε να ερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του φύλακα και να καταλογιστούν οι κάθε είδους ευθύνες στον εργοδότη. Να φύγουν οι εργολάβοι και οι άθλιες, θανατηφόρες εργασιακές συνθήκες που επιβάλλουν από το χώρο του πανεπιστημίου. Να αναλάβει η πρυτανεία τις ευθύνες της για τον νεκρό εργαζόμενο και να κυνηγήσει τον υπεύθυνο εργοδότη, αντί να κυνηγάει αγωνιζόμενους νεολαίους καταργώντας το άσυλο», τόνισαν με γραπτή ανακοίνωσή τους φοιτητές του ΑΠΘ, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Αναπάντητα ερωτήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο άτυχος άντρας ήταν φύλακας του ΑΠΘ και έχασε τη ζωή του πέφτοντας, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από σκάλα που βρίσκεται σε κτίριο του ΑΠΘ, το οποίο εδώ και χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγα μόλις μέτρα μακριά από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο άτυχος άντρας που χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι έμεινε αβοήθητος για ώρες προτού καταλήξει.
«Αν ο τραυματισμένος άνδρας είχε δεχτεί άμεσα ιατρική φροντίδα, θα είχε σωθεί. Όμως τον αναζήτησαν μετά από πολλές ώρες και πέθανε τελικά αβοήθητος», λέει ένας από τους εργαζομένους στο ΑΠΘ που συμμετείχε στην προχθεσινή διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τραγικό περιστατικό έγινε γνωστό το πρωί της 10ης Μαρτίου. Εργαζόμενοι ωστόσο στο ΑΠΘ αναφέρουν ότι πληροφορήθηκαν το συγκεκριμένο θέμα μόλις πριν από δύο μέρες. Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων παίρνουν απόσταση από το περιστατικό, αφού δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες του δυστυχήματος.
«Είναι πάγια η θέση μας ότι για τις ανάγκες του Αριστοτελείου θα πρέπει να εργάζεται μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει πάγιες θέσεις. Το καθεστώς ομηρίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τελειώσει. Άλλωστε και η σημερινή υπουργός Παιδείας προεκλογικά είχε εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον της για το θέμα, διότι, όπως είναι γνωστό, το φαινόμενο της εργολαβίας στο ΑΠΘ έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις», τονίζει στη “Μ” ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ Λάζαρος Μπίτκας.
ΠΗΓΗ. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >