Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ένα τεράστιο άλμα πίστης για να δεχτεί κανείς ότι κάποιος που δεν ξέρει να μετράει μπορεί να αναλάβει την επιμελητεία, την περίθαλψη και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν μερικές χιλιάδες ανθρώπους. Ανθρώπους που δε μιλούν ελληνικά, δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και βρίσκονται – κυριολεκτικά – στο έλεος των «διαχειριστών» του.

Ads

Ένα άλμα πίστης στην άβυσσο των αριθμητικών δεδομένων. Με μια σύντομη έρευνα στις πηγές που παραθέτουμε στο τέλος αυτού του άρθρου (πηγές προσβάσιμες από όλους) αλλά και τις ανακοινώσεις από επίσημα, κυβερνητικά χείλη, ανακαλύπτει κανείς ότι:

Με την τελευταία επίσημη καταγραφή το χειμώνα του 2019, στη Μόρια και τη «Ζούγκλα» (άτυπος καταυλισμός στα πέριξ του ΚΥΤ) οι διαμένοντες ήταν 18,747. Από αυτούς το 36% ήταν άνδρες, το 29% γυναίκες και το 35% παιδιά και ανήλικοι.

Από αυτούς τους ανθρώπους, σύμφωνα με, εσκεμμένα αποσπασματικές, πληροφορίες που προσφέρει σταγονομετρημένα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

Ads
  • Ελάχιστοι έχουν αναχωρήσει οικειοθελώς προς τις χώρες προέλευσής τους, έχουν μετεγκατασταθεί ως ανήλικοι ή μέλη οικογενειών που επανενώνονται, (βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου) ή έχουν επιστραφεί στην Τουρκία (βάσει του της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ). Λιγότεροι από 2,000 στο σύνολό τους και βέβαια, από τα ΚΥΤ όλης της επικράτειας – όχι μόνο από τη Λέσβο).
  • Ελάχιστοι επίσης έχουν τύχει χορήγησης ασύλου, αν και η τελευταία επίσημη ενημέρωση έγινε τον Φεβρουάριο…
  • Αρκετοί έχουν φύγει από τη Λέσβο για την ενδοχώρα (υπολογίζονται στις 3,000) αν και από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους είχαμε επίσης 795 νέες αφίξεις.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί, συνυπολογίζοντας τους αγνώστους παράγοντες με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, τοποθετούν τον αριθμό των ανθρώπων στη Λέσβο στις 16.000.

Ωστόσο:

  • Στη Μόρια, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά, σε μία από τις ελάχιστες επίσημες καταγραφές που έγινε από το OCHA, μετρήθηκαν 11,000 άνθρωποι.
  • Το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αντίθετα, μέσω του «Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων» έκανε λόγο για 13,000 ανθρώπους.
  • Την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος ο υπουργός, κ. Μηταράκης δήλωσε «8,500 εγκατεστημένοι ήδη στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, ολοκληρώνεται η μεταφορά όλων των αιτούντων άσυλο».
  • Τα μόνα επίσημα στοιχεία που αφορούν μετακινήσεις προσφύγων μετά την πυρκαγιά, αφορούν 400 ασυνόδευτα παιδιά που μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική χώρα και άλλους 250 ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Δίκαια αναρωτιέται κανείς:

  • Πού βρίσκονται σήμερα οι υπεράριθμοι πρόσφυγες που πέρασαν από τη Μόρια; Στην ενδοχώρα; Ή κάπου αλλού;
  • Πόσοι είναι; Πάνω από 11 χιλιάδες; Από 13 χιλιάδες; Από 9 χιλιάδες;
  • Πώς είναι δυνατόν, στο πρώτο επίσημο hotspot της χώρας, τη μεγαλύτερη δομή της επικράτειας, το ελληνικό κράτος να μη γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσοι άνθρωποι βρίσκονται εκεί;
  • Και πώς άραγε πραγματοποιείται η σίτισή τους, με τον συνολικό τους αριθμό άγνωστο και υπολογιζόμενο «στο περίπου»;

Αν οι άνθρωποι που βρίσκονται ακόμα στη Μόρια είναι όντως μερικές χιλιάδες λιγότεροι από τον ελεύθερο υπολογισμό που έκανε το αρμόδιο υπουργείο για να συνάψει συμβάσεις με ιδιώτες παρόχους, που πήγαν οι επιπλέον μερίδες; Ή τα επιπλέον χρήματα;

Αν δεχτεί κανείς τον αριθμό του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, για 13.000 πρόσφυγες, και οι άνθρωποι στο ΚΥΤ ήταν 11.000, το ημερήσιο επιπλέον κόστος ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Το θέλετε και σε ετήσια βάση; Πάνω από 10 εκατομμύρια… Που πήγαν λοιπόν οι επιπλέον μερίδες; Στα σκουπίδια; Ή στις τσέπες των ημετέρων;

Αυτό είναι το άλμα πίστης που σας ζητάει να κάνετε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένα άλμα στην άβυσσο των αριθμών. Που έχουν την κάκιστη συνήθεια να λένε πάντα την αλήθεια.

«Do the math» και συγχωρέστε μας τον αμερικανισμό: Do the math, στη γλώσσα που σπούδασαν τα επιφανέστερα στελέχη της κυβέρνησης, στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, σημαίνει «μέτρα τα κουκιά». Και αν τα κουκιά δε βγαίνουν, δε φταίνε τα κουκιά. Φταις εσύ και ο τρόπος που μετράς…

Πηγές:

  1. UNCHR tracking reports – factsheets
  2. EASO (European Asylum Support Office) statistics
  3. OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs)
  4. Ελληνική Αστυνομία – Στατιστικά στοιχεία – Μετανάστευση και άσυλο
  5. Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
  6. Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων