Εξαρτημένα από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα είναι τα ελληνικά ΜΜΕ, θεωρεί η πλειονότητα των Ελλήνων αναγνωστών.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα του ετήσιου report του Reuters Institute for the Study of Journalism, τα οποία δημοσιεύει κι αναλύει η διαΝΕΟσις και ο ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters Αντώνης Καλογερόπουλος.
Συγκεκριμένα, μόνο το 7% και 8%, αντίστοιχα, θεωρεί ότι τα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα από πολιτικές και επιχειρηματικές επιρροές, καταλαμβάνοντας έτσι η χώρα μας την τελευταία θέση και στις δυο κατηγορίες μεταξύ 46 χωρών και μάλιστα με διαφορά από την προτελευταία.
Τα στοιχεία βασίζονται σε μια μεγάλη διαδικτυακή δημοσκόπηση δείγματος μεγαλύτερου των 2.000 ατόμων ανά χώρα και πραγματοποιήθηκε από τα τέλη του Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2022. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού κάθε χώρας που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκθεση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ετήσια έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» στην οποία η χώρα μας κατετάγη στην 108η θέση σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου.
Όπως επισημαίνει η έκθεση του Reuters Institute Digital News Report για την κατάσταση στην Ελλάδα, οι αντιλήψεις περί μεροληψίας των μέσων ενημέρωσης ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τη χρονιά που πέρασε, ενώ κάνει ειδική αναφορά στη «λίστα Πέτσα» και στην έκθεση του Vouliwatch σχετικά με τα κριτήρια πάνω στα οποία βασίστηκαν οι οικονομικές ενισχύσεις.
Αίσθηση ανεξαρτησίας ΜΜΕ από αθέμιτες πολιτικές επιρροές ανά χώρα
Αίσθηση ανεξαρτησίας ΜΜΕ από αθέμιτες επιχειρηματικές επιρροές ανά χώρα
Έλλειψη εμπιστοσύνης στις ειδήσεις
Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στις ειδήσεις, η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, με μόνο το 27% του δείγματος να λέει πως εμπιστεύεται «τις περισσότερες ειδήσεις τις περισσότερες φορές».
Για τις ανάγκες του γραφήματος, χωρίσανε τους ερωτηθέντες σε αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς με βάση το πώς τοποθετούν τον εαυτό τους στον πολιτικό άξονα.
Αν και ήδη από το 2016 υπήρχαν χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις ειδήσεις και από τις τρεις ομάδες, το 2022 υπάρχουνε μεγαλύτερες διαφορές. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ανάμεσα στους αριστερούς ερωτηθέντες υπήρχε μια μικρή πτώση (από 18% σε 16%) παρατηρείται άνοδο της εμπιστοσύνης στους κεντρώους (από 22% στο 30%) και στους δεξιούς ερωτηθέντες (από 24% σε 42%). Έτσι οι 6 ποσοστιαίες μονάδες εμπιστοσύνης που χώριζαν αριστερούς και δεξιούς ερωτηθέντες το 2016 έγιναν 26 το 2022, αντανακλώντας την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τα ΜΜΕ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια.
Συνολικά, η Φινλανδία παραμένει η χώρα με τα υψηλότερα επίπεδα συνολικής εμπιστοσύνης (69%), καταγράφοντας αύξηση τεσσάρων μονάδων μέσα στη πανδημία.
Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ η εμπιστοσύνη έπεσε κατά τρεις μονάδες ενώ η χώρα παραμένει στη τελευταία θέση της έρευνας μαζί με τη Σλοβακία, στο 26%. Η αξιοπιστία στην Ελλάδα είναι στο χαμηλό του 27%, στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη μαζί με Σλοβακία, και Ουγγαρία.
Εμπιστοσύνη στις ειδήσεις με βάση τον πολιτικό προσανατολισμό (2016-2022)
Το διαδίκτυο
Σύμφωνα με την έκθεση η αγορά διαδικτυακών ειδήσεων στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη, ενώ υψηλά παραμένει η χρήση των social media.
Περίπου επτά στους δέκα (71%) των διαδικτυακών χρηστών της χώρας λαμβάνουν νέα με αυτόν τον τρόπο και TikTok, Instagram και Facebook, έρχονται στις πρώτες θέσεις χρήσης, αφού το 53% των «ψηφιακών» αναγνωστών τα χρησιμοποιεί για ενημέρωση.
Οι διαφορετικές ενημερωτικές συνήθειες με βάση την ηλικία είναι διακριτές όταν εξετάζεται ποια είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης των ερωτηθέντων διαφορετικών ηλικιών (είτε στο διαδίκτυο είτε εκτός διαδικτύου). Οι ηλικίας κάτω των 35 επιλέγουν διαδικτυακές πηγές (74%) σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ερωτηθέντες άνω των 35 (64%).
Την τηλεόραση επιλέγει ως κύρια πηγή ενημέρωσης το 30% των άνω των 35 και μόλις το 18% των κάτω των 35, ενώ πολύ μικρά ποσοστά επιλέγουν το ραδιόφωνο και τον Τύπο ως την κύρια πηγή ενημέρωσής τους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Οι ερωτηθέντες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να βρίσκουν ειδήσεις στο διαδίκτυο πηγαίνοντας απευθείας στις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Το 24% των άνω των 35 βρίσκει ειδήσεις κυρίως πηγαίνοντας απευθείας στις ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ μόλις το 13% των νεότερων βρίσκει ειδήσεις με αυτό τον τρόπο.
Οι νεότεροι χρήστες του διαδικτύου προτιμούν είτε να τους βρίσκουν οι ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (34%, έναντι 25% για τους άνω των 35), είτε να ψάχνουν για θέματα της επικαιρότητας σε μηχανές αναζήτησης (34% έναντι 26% αντίστοιχα).
Κύρια πηγή ενημέρωσης ανά ηλικία
Η έκθεση
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >