Με μια λιτή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. 

Ads

Χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για την ατζέντα της συζήτησης αλλά ούτε και για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής της, το υπουργείο Εξωτερικών αναναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς». 

Σημειώνεται πως λίγη ώρα νωρίτερα υπήρξε συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ και της Κομισιόν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά την επικοινωνία με Μέρκελ και Μισέλ,  «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές». 

Λίγη ώρα αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας και γνωστοποίησε την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας στις «καλένδες» τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. 

Ads

Όπως έγραψε το Tvxs.gr σε ρεπορτάζ του μετά το κυπριακό βέτο, οι κυρώσεις πάνε στον «κάλαθο», ενώ δεν αποκλείεται μαζί τους να πηγαίνει και ο κοινός άξονας Ελλάδας – Κύπρου. Όλα φαίνεται πως περνούν μέσα από γερμανικό σχέδιο και τη φόρμουλα της καγκελαρίου. Σε αυτό το σχέδιο εξαρχής δεν υπήρχαν κυρώσεις προς την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας ως έμπρακτη κίνηση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας την αποσύρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος απέσυρε το ερευνητικό σκάφος. 

Επίσης το σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των ελληνοτουρκικών και του κυπριακού. Η πίεση της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει αποδώσει και άμβλυνση της γαλλικής στάσης, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να συναινεί αφενός να δοθεί προβάδισμα στην διπλωματία στην κρίση με την Τουρκία, και αφετέρου να υπάρξει, υπό προϋποθέσεις, αποσύνδεση του κυπριακού από τα ελληνοτουρκικά.

Επιπροσθέτως, σχετικά με την ατζέντα της συζήτησης, το πλαίσιο είναι ανοιχτό σε έναν «ευέλικτο» και «άνευ προκαταλήψεων» διάλογο – γεγονός που, κατά έμπειρους διπλωματικούς παράγοντες δίνει χώρο στην επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν για εφ’ όλης της ύλης διάλογο που θα περιλαμβάνει και την αποσταρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, άλλωστε, παρά τα μηνύματα «καταλλαγής» των τελευταίων ημερών ήταν για μια ακόμη φορά εύγλωττος, στο μήνυμά του από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Θέλουμε να συζητήσουμε», δήλωσε, «αλλά δεν πρέπει να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θέλουμε διάλογο με δίκαιες προτάσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποφύγουμε κανένα αγώνα. Ο αγώνας μας ξεκίνησε πριν 2.000 χρόνια».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Tvxs.gr, τα μηνύματα που εκπέμπονταν μέχρι χτες από το υπουργείο Εξωτερικών είναι πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο, ταυτόχρονα όμως είναι αξιοσημείωτες οι επισημάνσεις κυβερνητικών πηγών σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν και «ντε φάκτο» διαφορές μεταξύ ελληνοτουρκικών και κυπριακού. Στον δε πυρήνα των ελληνοτουρκικών, το μήνυμα που επίσης εξέπεμπαν οι ίδιες πηγές είναι πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν μπαίνει σε συζήτηση για ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Πολλά ωστόσο εκτιμάται ότι θα κριθούν από την εδώ παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος φέρεται να κομίζει παραινέσεις για «εποικοδομητικό μοντέλο» προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας…