Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από τις διαρροές στον Τύπο σχετικά με τα είδη και τον αριθμό του οπλισμού που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη λίστα του «Ριζοσπάστη» στα όπλα που έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνονται:
- 100 έως 130 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά για πολυβόλα,
- 2.100 ρουκέτες RM-70, 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών,
- τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stiger»,
- 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών,
- 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG.
Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ, και είναι όλα επιχειρησιακά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μεταφορά όλων αυτών στήθηκε από το ΝΑΤΟ μια εναέρια επιχείρηση 21 εναέριων αποστολών, αποτελούμενη από 6 ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 10 καναδέζικα και 5 από τη Νέα Ζηλανδίας. Σημειώνεται ότι μετά τις 27 Απριλίου, οπότε και σταματά η καταγραφή του «Ριζοσπάστη», παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ελληνικών όπλων που έχουν σταλεί στην Ουκρανία.
Με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» ο υπουργός δήλωσε πως θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των επιτελείων σχετικά με το σύστημα πληροφοριών που έχει γίνει «ελβετικό τυρί». Ενώ, παράλληλα, κάλεσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιδεικνύουν τη δέουσα υπευθυνότητα, ώστε να μην είναι κάθε πληροφορία προσβάσιμη στον οποιοδήποτε.
«Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το “ελβετικό τυρί” στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Αφορμή για όσα υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας και προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή του να μην δώσει αναλυτικά στοιχεία σε ανοιχτή συνεδρίαση για τον εξοπλισμό που στέλνει η χώρα μας στην Ουκρανία είπε: «Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό από εκεί και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς».
Έντονη αντίδραση αντιπολίτευσης
Παράλληλα, ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, παρόλο που εισηγήθηκε να είναι δημόσια η συνεδρίαση, αρνήθηκε να μιλήσει λεπτομερώς και να δώσει την αναλυτική λίστα με τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει η χώρα μας υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνο». Ωστόσο, απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας «ελάτε να τα δείτε στο υπουργείο», καταλογίζοντας «εμμονή» στην αντιπολίτευση και καλώντας να επιδείξει «υπευθυνότητα».
Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση δεν θα ενημερώσει για τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία
Η απόφαση του υπουργού Άμυνας να μην προχωρήσει, σε ανοιχτή συνεδρίαση, στην αποκάλυψη της λίστας των πυρομαχικών έφερε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να επιμένει και να υποστηρίζει πως πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες.
Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν προχώρησε στον ακριβή αριθμό όπλων που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι έχουν σταλεί «τυφέκια καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα. Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές» και πρόσθεσε «είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση».
Ο Νίκος Παναγιώτοπουλος εξήγησε πως «το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά για τις ένοπλες δυνάμεις και δεν επηρεάζει τα αποθέματα μας. Πρόκειται κυρίως για πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Πρόκειται για τα όπλα της λεγόμενης «τρίτης» γραμμής και δεν επηρεάζεται συνολικά ούτε στο ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη».
Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις αμυντικές δυνάμεις. Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε πραγματικά εικοσαπλάσιο-πενηνταπλάσιο αριθμό. Αν υπήρχε η πραγματική υπόνοια ότι θα αποδυναμώναμε την άμυνα μας φυσικά δεν θα διαθέταμε τίποτα απ’ όσα διαθέσαμε».
Όταν κλήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο τέλος, να απαντήσει σχετικά με το αν θα στείλουμε και άλλα όπλα στην Ουκρανία, σημείωσε πως «θα έρχονται και θα ζητούν διαρκώς. Γίνονται συζητήσεις και προσεγγίσεις» ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να στείλουμε Leopard ή S-300 ή αντιεροπορικά που βρίσκονται στα νησιά μας. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, τα χρειαζόμαστε, είναι χρήσιμα και επιχειρησιακά ενεργά.
Πάντως, την ίδια στιγμή η Interpol προειδοποιεί ότι ο οπλισμός που προορίζεται για την Ουκρανία μπορεί να καταλήξει στη μαύρη αγορά ή και στα χέρια εγκληματιών, φέρνοντας στην επιφάνεια το παράδειγμα του Αφγανιστάν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >