Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η χώρα θα διεξάγει βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβρη, αλλά η σχετική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει. Ο λόγος για τη διεθνή εκστρατεία, η οποία διεξάγεται κυρίως μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αν και αναμένεται να επηρεάσει και τα εγχώρια μέσα της Βενεζουέλας. Εμπλεγμένοι στην εκστρατεία αυτή είναι πολλοί δημόσιοι αξιωματούχοι, κυρίως στις ΗΠΑ. Ο στόχος είναι να αναπαραχθεί όσο το δυνατόν περισσότερη κακή δημοσιότητα εις βάρος της κυβέρνησης Chavez, με στόχο την απαξίωσή της και να την υπονόμευση του αποτελέσματος των προσεχών εκλογών, σε περίπτωση που η αντιπολίτευση διαλέξει να απέχει από τη διαδικασία, όπως έπραξε και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ή να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας της.
Tou Mark Weisbrot για το Guardian
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για συνωμοσία, αφού όλοι οι πρωταγωνιστές γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν. Περιστασιακά, βέβαια, κάποιοι δεν θα είναι γνώστες του τι ακριβώς πρέπει να κάνουν ή να πουν, κυρίως λόγω έλλειψης συντονισμού. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της περασμένης εβδομάδας, όταν ο γερουσιαστής John McCain περίμενε από το Στρατηγό Doug Fraser της US Southern Command να στηρίξει τις κατηγορίες του ότι η Βενεζουέλα υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες. Αλλά στην κατάθεση του στη σχετική επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας στις 11 Μαρτίου, ο στρατηγός Fraser στην ουσία διέψευσε τον McCain, λέγοντας «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά [την κυβέρνηση Chavez]. Δεν έχουμε εντοπίσει κάποια σύνδεση η οποία να με κάνει να πω ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κυβέρνησης και τρομοκρατών.»
Μάλλον ο στρατηγός δεν είχε λάβει το μήνυμα ότι, όχι μόνο ο McCain, αλλά η κυβέρνηση Obama διεξάγει ολόκληρη εκστρατεία ενάντια στη Βενεζουέλα. Την επόμενη μέρα, λοιπόν, ο Fraser εξέδωσε ανακοίνωση αναιρώντας την προηγούμενη του δήλωση.
«Είχαμε σήμερα το πρωί μια συζήτηση με τον υφυπουργό Valenzuela [ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Αμύνης για θέματα Λατινικής Αμερικής] σχετικά με τους δεσμούς της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της τρομοκρατικής οργάνωσης Farc (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας). Δεν υπάρχει καμία διαφορά στις απόψεις μας και ερχόμαστε σε πλήρη συμφωνία. Υπάρχουν πράγματι σαφή και τεκμηριωμένα ιστορικά και τρέχοντα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως υπάρχει σχέση μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της Farc. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Αμύνης και την κοινότητα πληροφοριών» δήλωσε.
Είναι γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάθε έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων, τουλάχιστον στο δυτικό ημισφαίριο. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα ήταν καλύτερα να υπήρχε κάποια εκτίμηση για την αλήθεια σε αυτές τις επιτροπές του Κογκρέσου ή στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής από την Ουάσινγκτον εν γένει. Η παράξενη και εμφανώς εξαναγκασμένη ανάκληση της κατάθεσης του στρατηγού δεν έγινε αντιληπτή από τα μέσα ενημέρωσης.
Όσον αφορά τα «σαφή και τεκμηριωμένα ιστορικά και τρέχοντα στοιχεία» που ανέφερε ο στρατηγός Fraser, πρόκειται για πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζεται ότι προέρχονται από φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σκληρούς δίσκους, τους οποίους φέρεται να βρήκε ο Κολομβιανός στρατός σε διασυνοριακή έφοδο του στο Ecuador το 2008. Κι ας πρόκειται, στην πραγματικότητα, για τον ίδιο στρατό ο οποίος έχει αποκαλυφθεί ότι έχει δολοφονήσει χιλιάδες αθώων νέων και τους έχει, στη συνέχεια, ντύσει με ρούχα ανταρτών. Η ύπαρξη των υπολογιστών και σκληρών αυτών δίσκων θα συνεχίσει, πάντως, να αναφέρεται σαν πηγή «αποδείξεων» που είχαν αποκρυφτεί και θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της εκστρατείας ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας. Θα μας ζητηθεί να υποθέσουμε ότι τα «κατασχεμένα έγγραφα» είναι αυθεντικά, κάτι το οποίο και θα κάνει η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης.
Η επίθεση της υπουργού Εξωτερικών Hillary Clinton κατά της Βενεζουέλας κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λατινική Αμερική ήταν μια από τις εναρκτήριες σκηνές της εκστρατείας αυτής. Μπορούμε να προβλέψουμε τα περισσότερα από όσα θα συμβούν στη συνέχεια: γεμάτα μίσος άρθρα σε σημαντικές εφημερίδες, με πρώτη τη
νεοσυντηρητική συντακτική επιτροπή της Washington Post. Ο Chavez θα κατηγορηθεί για χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης της χώρας, αν και τα περισσότερα εξ αυτών, όπως προκύπτει από το κοινό τους, ελέγχονται ακόμα από την αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα, τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας αντιτίθενται περισσότερο στην παρούσα κυβέρνηση από ότι τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Παρόλα αυτά, ο διεθνής τύπος θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τη Βενεζουέλα σαν μια άλλη Burma ή Βόρεια Κορέα.
Στην Ουάσιγκτον αν προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω ραδιοφωνική συχνότητα χωρίς προηγουμένως να έχω λάβει την απαραίτητη άδεια, ο ραδιοφωνικός σταθμός μου θα απαγορευτεί. Αν το ίδιο γίνει στη Βενεζουέλα, τότε κάνουμε λόγο για λογοκρισία. Κανείς εδώ δεν μπαίνει στον κόπο να εξετάσει τη νομιμότητα ή τις λεπτομέρειες, τουλάχιστον στην περίπτωση των ειδικών και των συντακτών, ή σε αυτή πολλών από τους δημοσιογράφους.
Η οικονομία της Βενεζουέλας παρουσίασε ύφεση το 2009 αλλά θεωρείται πιθανό ότι θα ανακάμψει αυτό το χρόνο. Ο οικονομικός, όμως, τύπος θα αγνοήσει την οικονομική αυτή ανάπτυξη και θα τονίσει τον πληθωρισμό, όπως έχει κάνει τα περασμένα έξι χρόνια, όταν η πρωτοφανής οικονομική ανάπτυξη της χώρας μείωσε στο μισό το επίπεδο φτώχιας στη χώρα. Επιπλέον, το ποσοστό απόλυτης φτώχιας μειώθηκε κατά 70%, γεγονός το οποίο επίσης αγνοήθηκε από τον τύπο. Το αμερικάνικο Κογκρέσο, ακόμα, θα πάρει αποφάσεις και θα περάσει ψηφίσματα κατηγορώντας τη Βενεζουέλα για οτιδήποτε.
Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντως, θα συνεχίσει να στέλνει εκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα, μέσω της USAid, αρνούμενη να αποκαλύψει τους παραλήπτες των χρημάτων αυτών. Αυτός είναι, μάλιστα, ο μη-συγκεκαλυμμένος τρόπος χρηματοδότησης της εκστρατείας της Αμερικής μέσα στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Το μόνο κομμάτι το οποίο είναι προβλέψιμο στην ιστορία αυτή είναι το τελικό αποτέλεσμα της διεθνούς αυτής εκστρατείας. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές της χώρας το 2005 η αντιπολίτευση μποϋκόταρε τις εκλογές, έχοντας τη σιωπηλή τουλάχιστον στήριξη της κυβέρνησης Bush. Στην προσπάθεια της, δηλαδή, να υπονομεύσει την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση έχασε την ευκαιρία να κερδίσει το 30% τουλάχιστον των ψήφων. Τότε, όμως, η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, όπως και η Οργάνωση των Αμερικανικών Πολιτειών, απέρριψαν την ιδέα ότι οι εκλογές εκείνες δεν ήταν νόμιμες, απλά και μόνο επειδή η αντιπολίτευση επέλεξε να απέχει. Αλλά αυτό ήταν επί Bush, όταν η αμερικανική ηγεσία είχε χάσει την αξιοπιστία της στη Βενεζουέλα, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της στήριξής της στο πραξικόπημα του 2002. Επί Obama τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.
Γι αυτό και είναι τόσο ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς ότι η παρούσα αμερικανική ηγεσία διεξάγει μια απρόκλητη και φανερή εκστρατεία υπονόμευσης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας πριν τις εκλογές της χώρας. Αυτή η καλά σχεδιασμένη κίνηση φαίνεται να δίνει το εξής μήνυμα στην αντιπολίτευση: «Θα σας υποστηρίξουμε εάν αποφασίσετε να επιστρέψετε σε μια επαναστατική στρατηγική είτε πριν, είτε μετά από την εκλογή.»
Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών παίζει ένα άσχημο και επικίνδυνο παιχνίδι.
Ο Mark Weisbrot είναι συν-διευθυντής του Center for Economic and Policy Research (CEPR), στη Ουάσινγκτον.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >