Σφοδρή εσωκομματική κόντρα προέκυψε στη ΝΔ, μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Λευτέρη Αυγενάκη, που μάλιστα υπήρξαν και στενοί πολιτικοί φίλοι καθώς ο τελευταίος την είχε ακολουθήσει όταν είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ και είχε ιδρύσει τη Δημοκρατική Συμμαχία. 

Ads

Αιτία της κόντρας αποτέλεσε η διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που προβλέπει την αναδρομική ισχύ για τον περιορισμό των θητειών στους αθλητικούς φορείς, για την οποία η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε σφοδρή κριτική. «Θα υπάρξει πρόβλημα με την ΔΟΕ» προέβλεψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη, στηλιτεύοντας την επιμονή του υφυπουργού Αθλητισμού στην εν λόγω διάταξη.

«Η αυτονομία των ομοσπονδιών είναι η ιερή αγελάδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τίθεται σε αμφισβήτηση. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο την αποσύρατε την αναδρομικότητα στις θητείες, μετά από επιστολές της ΔΟΕ κλπ. Τώρα ξαναφέρνετε το ίδιο άρθρο. Όταν ξαναφέρνεις ένα άρθρο, κάποιο λάκκο έχει η φάβα» σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Εκτίμησε δε ότι η ρύθμιση θα καταπέσει στα δικαστήρια, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της και με τα όρια ηλικίας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε με αυστηρό ύφος στην Ντ. Μπακογιάννη ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος» κι ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή «δεν μπορεί να επιβάλλει ποινές». Υποστήριξε, επίσης, πως η αυτονομία των Ολυμπιακών Επιτροπών «δεν σημαίνει ότι ενεργούν εκτός του τοπικού πλαισίου». Μάλιστα, ο υφυπουργός αντέτεινε ότι η επιστολή του στελέχους της ΔΟΕ, Τζέιμς Μακλάουντ, «δεν λέει ρητά ότι παραβιάζουμε την Ολυμπιακή χάρτα».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σφοδρή αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη προκλήθηκε εξαιτίας της επικείμενης καθαίρεσης τριών προσώπων που συνδέονται με τον σύζυγό της και πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και εκπρόσωπο της Ιππασίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ισίδωρο Κούβελο και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και εκπρόσωπο του αθλήματος στην ΕΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο, τον παράγοντα του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή και τον Αντώνη Δημητρακόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόβλημα ίσως υπάρξει και με τον Ισίδωρο Κούβελο εξαιτίας της αναδρομικότητας που προβλέπεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.