Τα έγγραφα του FBI για την υπόθεση Novartis που αναφέρουν τον Ανδρέα Λοβέρδο και – όπως αποκαλύφθηκε – παραποιήθηκαν εξαφανίζοντας το όνομά του στην ελληνική μετάφραση, έχουν ληφθεί υπόψην από τις δικαστικές αρχές και «δεν έχει προκύψει απολύτως κανένα στοιχείο», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, αν και ο πρώτην υπουργός Υγείας διώκεται για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας στην ίδια υπόθεση.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από το Documento το εξής:

«Μετά τη δημοσιοποίηση των πρωτότυπων εγγράφων του FBI για τη Novartis εντοπίζονται αναφορές των Αμερικανών σε χρηματισμό του Ανδρέα Λοβέρδου και σε διαδρομές χρήματος από τον Κωνσταντίνο Φρουζή στον Νίκο Μανιαδάκη και από εκεί σε πολιτικούς. Για την απάλειψη των αναφορών από τα μεταφρασμένα του υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε παρέμβαση της δικαιοσύνης η οποία και θα αποφανθεί για την παραποίησή τους. Στο πολιτικό σκέλος όμως, εφόσον κανείς δεν αμφισβητεί τη γνησιότητα των εγγράφων του FBI, από που τεκμηριώνεται η θεωρία της σκευωρίας στην οποία επιμένει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός;».

«Νομίζω ότι αν ένα συμπέρασμα προκύπτει πολύ καθαρά από αυτή την υπόθεση, με δεδομένο ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν είναι απολύτως γνωστά. Έχουν κατατεθεί στην προανακριτική επιτροπή από τον κύριο Αγγελή, επίσης από τον κύριο Λοβέρδο» ανέφερε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως «έχουν ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές σε όλη τη διαδικασία που κατέληξε στην απόφαση που κατέληξε για τον κύριο Λοβέρδο» καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «δηλαδή δεν έχει προκύψει απολύτως κανένα στοιχείο».

«Είναι απολύτως σαφές ότι ένα πράγμα συμβαίνει εδώ. Μιλάμε για την κορύφωση μιας προσπάθειας των κατηγορουμένων, αυτών που έρχεται η ώρα να λογοδοτήσουνε στην ελληνική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στη σκευωρία Novartis, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να δημιουργήσουνε σύγχυση, να συσκοτίσουνε» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ads

Και έκλεισε την απάντησή του αναφέροντας πως «ματαιoπονούν όσοι πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη δεν θα κάνει τη δουλειά της όπως την έκανε πάντα», πως «η Δικαιοσύνη στη χώρα είναι ένας πυλώνας δημοκρατίας, είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός» και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αποπροσανατολιστεί από το να κάνει τη δουλειά της όπως εκείνη κρίνει και ξέρει».