Τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2% προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος στην Βουλή.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα σημειώσει αύξηση και φέτος, στο 3%, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2009 τελικώς στο 2,9% του ΑΕΠ καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε πέρυσι κατά 2%. Για την πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα η ΤτΕ προβλέπει φέτος περαιτέρω υποχώρηση της, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

«Βλέπει» επίσης μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται αν ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις για την πολιτική μισθών στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τότε η «υπόθεση εργασίας» ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα καταλήξουν σε αυξήσεις της τάξεως του 1% (οι οποίες, μαζί με τη «μεταφερόμενη επιβάρυνση» 1,7-1,9% από τις αυξήσεις που χορηγήθηκαν στη διάρκεια του 2009 συνεπάγονται μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 2,7-2,9%).

Ως εκ τούτου, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 0,9% σε ονομαστικούς όρους, για πρώτη φορά την τελευταία 35ετία (ενώ το 2009 αυξήθηκαν κατά 5,0%). Σε πραγματικούς όρους οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές θα μειωθούν κατά 3,8%. Η κατά κεφαλήν μισθολογική δαπάνη (που περιλαμβάνει τις εργοδοτικές εισφορές και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων) εκτιμάται ότι θα παραμείνει στάσιμη (αύξηση 0,05%), έναντι αύξησης κατά 5,2% το 2009.

Ads

Αναφερόμενη στα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εξυγίανση της οικονομίας και την τήρηση, η ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη πιστής εφαρμογής τους, «χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση. Η πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και κατ’επέκταση το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επισημαίνεται επίσης στην έκθεση, ενώ τονίζεται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, σύμφωνα με την ΤτΕ. Ωστόσο όπως υποστηρίζει το επόμενο βήμα της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να η ανάκαμψη με πολιτικές διαρθρωτικού χαρακτήρα, οι οποίες στόχο θα έχουν την ουσιαστική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας Σχετικά με την απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η ΤτΕ εκτιμά ότι συνδέεται κυρίως με τις διαρθρωτικές αδυναμίες όπως είναι τα στοιχεία δυσκαμψίας στις αγορές προϊόντων και εργασίες.

Τέλος, όσον αφορά το πιστωτικό σύστημα η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει ότι θ΄αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το 2010 και εκτιμά ότι φέτος υπάρξουν υψηλότερες ανάγκες για κεφάλαια και ρευστότητα. Αναφορικά με τα δάνει αναμένεται αύξηση των προβλέψεων τους έναντι του πιστωτικού κινδύνου λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω ανόδου των επισφαλειών.