Τεράστια η κατασπατάληση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας, αφού το 70% καταλήγει στη θάλασσα ανεκμετάλλευτο. Ακόμα, η σπατάλη στο γεωργικό τομέα απορροφά το 85% των διαθέσιμων πόρων, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού, με 810 κυβικά το χρόνο. Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 530 κυβικά. Τα νέα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2011 έρχονται να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα.

Ads

Συγκεκριμένα, η νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί, όπως επιβάλλεται και από σχετική κοινοτική οδηγία, θα αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα στις καλλιέργειες. Ενώ, δηλαδή, υπολογίζεται ότι σήμερα το νερό είναι το φθηνότερο αγαθό, καθώς απαιτεί μόλις το 1.1% του εισοδήματος μια τετραμελούς οικογένειας, και το νερό το οποίο χρησιμοποιείται στη γεωργία θεωρείται μάλλον «φθηνό», οι τιμές αναμένεται να ανέβουν σημαντικά.

Όσον αφορά την αυξημένη κατανάλωση, υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι 4η σήμερα στην Ευρώπη στις καλλιέργειες, οι οποίες καταλαμβάνουν στη χώρα μας 14 εκατομμύρια στρέμματα. Επιπλέον, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία συνεχίζει να παράγει μεγάλες ποσότητες βαμβακιού, το οποίο απορροφά πάνω από το 12% των υδάτινων πόρων.

Πέρα, όμως, από τη δικαιολογημένα αυξημένη κατανάλωση υδάτινων πόρων, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, σημαντική είναι η κατασπατάληση νερού και οι απώλειες των διαθέσιμων αποθεμάτων. Όσον αφορά τις απώλειες, πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ότι σε ποσοστό 60% οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από απαρχαιωμένα χωμάτινα δίκτυα. Με τη χρήση των δικτύων αυτών, όμως, υπολογίζεται ότι οι απώλειες νερού ξεπερνούν το 75%.

Ads

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα αφορά τις γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα, η πρωτοφανής πυκνότητα γεωτρήσεων και η υπεράντληση έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των διαθέσιμων υπόγειων αποθεμάτων. Ενώ, δηλαδή, κατά τη δεκαετία του 1970 υπήρχε νερό στα 35 μέτρα, σήμερα τα τρυπάνια πρέπει να ξεπεράσουν τα 350 μέτρα για να αντλήσουν νερό.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η ποιότητα του νερού χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιοχές, όπου έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα.

Αυξημένη είναι επίσης η κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι, καθώς τη χρονική περίοδο του Μαρτίου 2010 η κατανάλωση υπολογίζεται στα 1.047 εκατομμύρια κυβικά σε σχέση με 1.034 για το 2009. Ενώ, όμως, εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Φεβρουαρίου τα αποθέματα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και υπάρχει επάρκεια, η ΕΥΔΑΠ κάνει λόγο για απώλειες της τάξεως του 10%. Στην πράξη, όμως, οι απώλειες αυτές πρέπει να είναι τριπλάσιες και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της χώρας.

Η προστασία των υδάτινων πόρων πρέπει, λοιπόν, να είναι προτεραιότητα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα σε καθεστώς προστασίας έχουν ενταχθεί μόλις 10 λίμνες (Μητρικού, Βιστωνίδα, Βόλβη, Πετρών, Λαγκαδά, Μαραθώνα, Μόρνου, Υλίκη, Παραλίμνη και Σταμάτας). Αποτελεσματικά μέτρα εφαρμόζονται μόνο σε αυτές που υδροδοτούν την πρωτεύουσα, ενώ αναμένεται η ένταξη σε προγράμματα προστασίας οκτώ επιπλέον λιμνών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τέλος, έχει ήδη προβεί σε σημαντικά μέτρα, ιδίως όσον αφορά στην εκτροπή του Αχελώου και στη μελέτη των υδάτινων αποθεμάτων σε Θεσσαλία, Ήπειρο και δυτική Στερεά. Επιπλέον, μέσα στην επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν μελέτες για τα υπόλοιπα υδατικά διαμερίσματα και ήδη προωθείται μνημόνιο διακρατικής συνεργασίας για τα νερά του Έβρου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία