Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα
, σκληρή αναμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της καγκελαρίου Angela Merkel και του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble, ο οποίος θεωρεί το ευρώ ως το διαπιστευτήριο της ικανότητας για ευρωπαϊκή ενοποίηση και είναι πρόθυμος εν ανάγκη να σώσει την Ελλάδα με γερμανική κρατική βοήθεια.

Ads

Αυτό όμως ακριβώς είναι που θέλει πάση θυσία να αποτρέψει η καγκελάριος, γι αυτό και παραπέμπει ανεπιφύλακτα στο ΔΝΤ. 

Η μάχη στο παρασκήνιο δεν προκαλεί μόνο αναταράξεις στη γερμανική κυβέρνηση αλλά αποδυναμώνει και τη θέση της καγκελαρίου στις Βρυξέλλες.

Εδώ και εβδομάδες της ασκείται κριτική από τους εταίρους είτε για τη στάση της στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα είτε για τη γερμανική εξαγωγική πολιτική. Η Μέρκελ είναι σταθερά αποφασισμένη να μην ενδώσει στις πιέσεις. Ο ψυχρός υπολογισμός της είναι ότι μπορεί μεν ο ρόλος της σιδηράς κυρίας να μην την κάνει αγαπητή στις Βρυξέλλες, ανεβάζει όμως τη δημοτικότητά της στο εσωτερικό. 

Ο Schäuble είναι εναντίον του ΔΝΤ και θεωρεί ότι δεν έχει καμιά δουλειά στην ευρωζώνη. Γι αυτό και είναι διατεθειμένος, εάν χρειαστεί, να δανειστεί φέτος περισσότερα από τα προβλεπόμενα 80,2 δις ευρώ προκειμένου να τροφοδοτήσει την Ελλάδα με φρέσκο χρήμα.

Δεν έχει όμως την υποστήριξη της Μέρκελ, η οποία θέλει να δείξει σκληρή γραμμή στους Έλληνες και να τους καταστήσει σαφές ότι πρέπει να τα καταφέρουν κυρίως μόνοι τους. Γι αυτό και η προθυμία του υπουργού της να δημιουργήσει χρέη για χάρη της Ελλάδας την εκνευρίζει όλο και περισσότερο. 

Η διαφωνία έχει να κάνει και με την πρόταση Schäuble για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Ιδιαίτερα τώρα, που η πρόταση του υπουργού Οικονομικών γίνεται όλο και πιο επεξεργασμένη και προβλέπει ότι θα απαιτηθεί κεφάλαιο μέχρι και 200 δις ευρώ. Μόνο που η πρόταση αυτή δεν βρίσκει απήχηση ούτε στους ευρωπαίους ομολόγους του. 

Η στάση της Μέρκελ δεν αφορά μόνο το «άδειασμα» του υπουργού της, αλλά σηματοδοτεί και την εγκατάλειψη της εδώ και δεκαετίες γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Ευρώπη και της μέχρι τώρα προθυμίας για γενναιόδωρη χρηματοδότηση, εφόσον παρίστατο ανάγκη, χάριν της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε εκστρατεία κατά της γερμανικής εξαγωγικής μηχανής. Προπάντων εκπρόσωποι των νότιων χωρών της ΕΕ κατηγορούν τη Γερμανία ως συνυπεύθυνη για την οικονομική παρακμή της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και για τα προβλήματα της Γαλλίας. Στο μεταξύ συμφωνούν με την κριτική αυτοί πολλοί Ευρωπαίοι και αρκετοί οικονομολόγοι. 

Την επόμενη εβδομάδα, πάντως, θα υπάρξει νέα ευκαιρία διασταύρωσης των ξιφών αλλά και αναζήτησης διεξόδου.

Ads

Στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου έχει κληθεί να παρακαθίσει η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Lagarde, η οποία σε πολλά θέματα συμφωνεί με τον γερμανό ομόλογό της.