Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο DEUTSCHLANDRADIO, τονίζει ξανά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια και αποθαρύνει τις ελληνικές προσδοκίες μια επίλυση του δράματος στην κρίσιμη συνεδρίαση της 25ης Μαρτίου.Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι «το κεντρικό θέμα του επόμενου συμβουλίου στις Βρυξέλλες δεν θα είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, αλλά το πώς θα αναπτύξουμε μέχρι το 2020 μια οικονομική στρατηγική, σε αντιστοιχία με τις δυνατές πλευρές της οικονομίας μας». Η «συνέντευξη της εβδομάδας» έχει ως εξής:
Από τη Γαλλία σας ασκείται κριτική με το επιχείρημα ότι το μοντέλο « ανάπτυξη δια των εξαγωγών» προέρχεται κυρίως από τη Γερμανία και λειτουργεί σε βάρος των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ. Πρώτο θέμα θα είναι η διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία. Πίσω από αυτό κρύβεται όμως το εξής ερώτημα: Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει από κοινού τέτοια δραματικά ζητήματα, όταν οι δύο κύριες ατμομηχανές της Ευρώπης, Γερμανία και Γαλλία, έχουν τόσο διαφορετικές απόψεις σε κεντρικά θέματα;
Κατ΄ αρχάς το θέμα δεν είναι να περιορίσει τις εξαγωγές του εκείνος που εξάγει αποτελεσματικά, αλλά πως θα μπορέσουν χώρες που δεν έχουν σήμερα ισχυρές εξαγωγές να τις ενισχύσουν. Αυτό το ζήτημα διαπιστώνω και πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό πρέπει να τεθεί.
Το κεντρικό θέμα του επόμενου συμβουλίου στις Βρυξέλλες δεν θα είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, αλλά το πώς θα αναπτύξουμε μέχρι το 2020 μια οικονομική στρατηγική, σε αντιστοιχία με τις δυνατές πλευρές της οικονομίας μας.
Το έργο που έχουμε μπροστά μας ονομάζεται «ΕΕ 2020» . Μπορούμε να συντονίσουμε κατά τέτοιο τρόπο τις προσπάθειες μας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και πολλών άλλων πραγμάτων, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι 27 χώρες εργάζονται από κοινού και να κάνουμε ισχυρότερη την Ευρώπη.
Το τρίτο σημείο ερώτημα που τίθεται είναι φυσικά το « Πώς θα προχωρήσουμε στην περίπτωση της Ελλάδας;». Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό έλλειμμα, το οποίο θα φθάσει αυτή τη χρονιά σχεδόν το 13% . Αυτό αποδεικνύει ότι και χώρες μπορούν να χρεοκοπήσουν . Γι αυτό το λόγο ήταν σημαντικό και σωστό το ότι η Ελλάδα επέβαλε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη σημαντική μείωση του ελλείμματος. Στην πολιτική υλοποίηση του προγράμματος αυτού στηρίζουμε την Ελλάδα.
Δεν βλέπω να χρειάζεται τη στιγμή αυτή η Ελλάδα χρήματα, κάτι που μόλις πρόσφατα μας επιβεβαίωσε και η ελληνική κυβέρνηση. Γι αυτό και συμβουλεύω να μην προκαλούμε ανησυχία στις αγορές με λανθασμένες προσδοκίες σε σχέση με το συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης. Είμαι της γνώμης ότι αφού δεν χρειάζεται βοήθεια η Ελλάδα, δεν θα πρέπει να βρίσκεται η συζήτηση αυτή στην πρώτη γραμμή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου διευκρίνισε όμως για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα αναμένει βοήθεια, αν όχι από την ΕΕ, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσα χρηματικές απαιτήσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μου έχει πει επανειλημμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός . Δεν υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών. Και γι αυτό επαναλαμβάνω ότι δεν βλέπω τέτοιου είδους προσδοκίες.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε ενδεχομένως να υπάρχει κάποια σαφήνεια, για την περίπτωση, την οποία κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει απόλυτα. Το επαναλαμβάνω όμως, ότι η καλύτερη λύση για το Ευρώ είναι να επιλύσει η Ελλάδα μόνη τα προβλήματά της, φυσικά με την πολιτική στήριξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης.
Παρόλα αυτά προχωρούν οι προετοιμασίες για βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα τους «τεχνικούς» – όπως τους αποκάλεσαν «όρους» της βοήθειας. Κανένας μας δεν κατάλαβε ποιο ήταν το νόημά τους. Μήπως σας εξήγησε ο υπουργός σας επί των οικονομικών Schäuble περί τίνος επρόκειτο;
Τέλος πάντων. Το σημαντικό είναι ότι δόθηκε ένα μήνυμα. Ο Wolfgang Schäuble το διευκρίνισε και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ότι δεν ελήφθη απόφαση για παροχή βοήθειας. Το επαναλαμβάνω: Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα. Τι θα πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει αδυναμία πληρωμών; Το ζήτημα αυτό δεν τίθεται όμως τη στιγμή αυτή.
Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμών και επομένως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε τη ση στιγμή αυτή για βοήθεια. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς οτι οι αγορές παρακολουθούν για να πιάσουν τα μηνύματα. Το θεωρώ σημαντικό να μην δημιουργούμε ψευδαισθήσεις στις αγορές. Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του συμβουλίου την Πέμπτη δεν θα υπάρχει το θέμα της βοήθειας, δεδομένου ότι η ίδια η Ελλάδα μας λέει ότι δεν χρειάζεται τη στιγμή αυτή βοήθεια.
Ως προς το ερώτημα , τι πρέπει να γίνει σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμών, αυτό είναι ένα θέμα που και φυσικά πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους οι υπουργοί οικονομικών. Δεν έχουν ληφθεί όμως πολιτικές αποφάσεις. Το επαναλαμβάνω σαφώς.
Επειδή ως προς αυτό πρέπει να υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις, οι χώρες δρουν σε διμερές επίπεδο ή δέχονται τη βοήθεια του ΔΝΤ. Δεν έχουν ληφθεί όμως αποφάσεις ως προς αυτό και γι αυτό το θέμα παραμένει ως προς εμένα σαφώς ανοικτό.
Την ίδια στιγμή ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με δηλώσεις του τάχθηκε «υπέρ της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα».
Παράλληλα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι: «Η Ε.Ε. έχει τα μέσα να θέσει σε λειτουργία μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση».
Πιέσεις προς την Γερμανία για να εγκρίνει ένα μηχανισμό βοήθειας της Ελληνικής οικονομίας ασκεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στο φύλλο που θα κυκλοφορήσει αύριο, δηλώνει ότι «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >