Η Ουκρανία μπορεί να «επηρεάσει» τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού «Druzhba» (σσ. «Φιλία») προκειμένου να ασκήσει πίεση σε χώρες που δεν είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το ρωσικό πετρέλαιο, όπως προκύπτει από την ομιλία της Ολένα Ζερκάλ (Olena Zerkal), συμβούλου του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας, στο Φόρουμ Ασφάλειας του Κιέβου, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti.
«Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν σωστό να του συμβεί (σσ: του αγωγού) κάτι. Ωστόσο, αυτό είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του Κιέβου, να αποφασίσουν τα πολιτικά ζητήματα και το αν θέλουμε πραγματικά να μιλήσουμε με τον Όρμπαν στην γλώσσα που καταλαβαίνει και με την οποία ο ίδιος επιβάλλεται στην Ευρώπη, ή αν ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», ανέφερε η σύμβουλος.
Νωρίτερα, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέκρινε τη θέση του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπάν – ο οποίος αρνείται να ακολουθήσει την ΕΕ στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο -λέγοντας ότι «κάτι δεν πάει καλά με την Ουγγαρία».
Ο «Druzhba» είναι το μεγαλύτερο σύστημα αγωγών πετρελαίου στον κόσμο. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 από την εταιρεία Lengazspetsstroy της ΕΣΣΔ για να μεταφέρει πετρέλαιο από το Βολγκοουράλσκ προς τις τότε σοσιαλιστικές χώρες – μ’εή του Συμβουλίου Αμοιβαίας Οικονομικής Βοήθειας: Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία και Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Η διαδρομή του πετρελαιαγωγού εκτείνεται από τη Σαμάρα προς το Μπριάνσκ και στη συνέχεια στο Μαζίρ, μετά το οποίο διαχωρίεταιι σε δύο τμήματα: Βόρεια (μέσω Λευκορωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας, Λετονίας και Λιθουανίας) και νότια (μέσω Ουκρανίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και την Κροατία).
Το σύστημα περιλαμβάνει 8.900 χιλιόμετρα αγωγών (εκ των οποίων τα 3.900 χιλιόμετρα είναι μέσα στη Ρωσία), 46 αντλιοστάσια, 38 ενδιάμεσα αντλιοστάσια, οι δεξαμενές των οποίων χωρούν 1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πετρελαίου. Ο αγωγός εξάγει 66,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων 49,8 εκατομμυρίων τόνων μέσω του βόρειου κλάδου.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μπιριτσέφσκι, Διευθυντή του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ευρώπη «στο πιο ιδανικό σενάριο» θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει μόνο το 80% των ενεργειακών πόρων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να αποκλειστεί ο αγωγός «Druzhba», παρά το γεγονός ότι η διέλευση αυτού του αγωγού μέσα από την Ουκρανία παραμένει μία από τις βασικές πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της χώρας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >